Löpning Träning 10 inlägg 1996 visningar

Motivationssvacka

Maria Nars
1969 • Göteborg
#1
6 november 2010 - 19:04
Gilla
Har kommit igång bra med lättjogging, och varit jättenöjd med det. Nu börjar motivationen tryta. Kan det bero på att jag slutat sätta "bättre"-mål?. Jag hade tänkt att ta det lugnt med nya längdrekord ett tag. Mörkret och kylan kanske gör sitt till, även om jag tycker jag ekiperat mig någorlunda för väderleken.

Nu ska jag resa bort en vecka och joggingskorna ska med, kanske Garmin 305 också. blir kanske roligare att jogga på helt ny mark..? Hoppas det.

Kanske är det bara så att motivationen går upp och ner. Vill gärna behålla konditionen och lära mig att gå ut och springa oavsett hur det känns innan. Gillar ju själva springet, springer oftast lugnt och avslappnat, och älskar lugnet och nöjdheten efteråt. Emellanåt har jag ju längtat ut, men inte nu.

Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#2
6 november 2010 kl 19:27
Gilla
Det är ofta så där med motivationen, det går upp och ner. Jag har ofta svårt för motivation direkt efter lopp, det blir som att då har man lagt så mycket fokus på löpning så länge så då vill jag göra något annat lite mer och springa lite mindre. Min lösning brukar vara å variera träningen. Jag tränar karate, gymtränar, går på olika pass o.s.v. Prova å göra lite annan träning så du ändå håller uppe konditionen. Styrketräning är jättebra med eller utan motivation, för å undvika skador :)
1983 • >
#3
7 november 2010 kl 10:27
Gilla
Ibland så kan det vara bra att vila flera dagar i sträck, så att suget kommer tillbaka.
Kroppen brukar längta ut igen om man inte kör någon träning alls under vilan.
C T
1990 • Ljungby
#4
7 november 2010 kl 11:09
Gilla
Jag läser just nu en distanskurs om bland annat mental träning, och har läst mycket innan. Det finns flera olika metoder för att öka motivationen, målsättning är en väldigt effektiv metod, det viktigaste för att bibehålla motivationen är prestationsmål, inte resultatsmål.

Springa på tid, antalet repetitioner och set är typiska resultat mål. Mitt förslag är att sätta fler prestationsmål, till exempel: "Jag ska kämpa trots att det är jobbigt", "Jag ska ha disciplinen att träna även på min semester". Komplettera detta med konkreta resultatsmål, milen under 45 etc.

Annars kan man också intala sig själv att man är motiverad. Säg till dig själv ibland: "nästa träningspass kommer vara roligt och givande" snart kommer du börja längta efter det där roliga och givande träningspasset som du har "pratat" om i flera dagar.
Maria Nars
1969 • Göteborg
#5
7 november 2010 kl 18:47
Gilla
tycker ni säger kloka saker alla tre! Tänkvärt!
Intressant också det att prestationsmål är mer motiverande än resultatmål..

Tack:)
Johan Rudberg
1968 • SÄFFLE
#6
7 november 2010 kl 19:08
Gilla
Hej! Om du inte har det redan,ta med en löparpolare nån gång då och då och jogga tillsammans,kan öka motivationen ordentligt.
Försök att ha många olika banor som du kutar på åxo
1973 • Årsunda
#7
7 november 2010 kl 19:30
Gilla
Hej på dig!

Alla är vi ju olika, men för mig så ingår motivationssvackor i löpningen - och ibland håller det dessutom i sig länge.

För mig är lösningen att ändå att konsekvent fortsätta med mina tre rundor i veckan, det finns inte tid eller utrymme att variera med andra träningsformer och jag vill verligen inte tappa formen. Men håller man bara ut så kommer motivationen tillbaka. Det brukar kunna gå snabbare att få tillbaka motivationen när jag försöker utmana min löpning lite, lite längre (kanske bara en km), lite snabbare något av veckans pass.

Men den största hjälpen för mig för att ta mig igenom perioder av usel motivation är att ha mitt mantra i huvudet: "den bästa träningen är den som blir av", och alltså drar jag på mig löparkläderna fastän jag mycket hellre skulle göra nått annat - och efteråt är jag väldigt nöjd :-)

Hoppas att det vänder snart för dig, för löpning är den absolut bästa motionsformen man kan hitta!
Lycka till!
Kajsa B
1987 • Göteborg
#8
7 november 2010 kl 20:10
Gilla
när motivationen för springandet i sig minskat brukar jag försöka motivationen på annat sätt. Nu när mörkret börjar komma kan det vara lättare att motivera sig med att komma ut och få frisk luft. det bästa är när man hinne rut innan det mörknar, kan springa på en vacker plats och göra det till ren njutning. bor du inte nära något fint skogsområde så ta cykeln eller liknande dit, ta med dig en matsäck och sen är det bara att njuta. jogga en stund, sätt dig och njut på en vacker plats, spring en bit till, njut ännu mer osv. mest ger det om kilometrarna blir lite fler än vardagspasset. väl tillbaka vid cykeln är det bara att smaska i sig det man tog med innan det är dags att cykla hem. att du springer mellanåt gör bara att det blir ett bakomliggande endorfinrus när du stannar och njuter. om joggandet blir i knappt styrfart - vem bryr sig?

sen håller jag med helena om at det är lätare att få tllbaka motivationen om man utmanar sig på något sätt, tex att springa lite längre eller snabbare än man brukar. när löpningen blir slentrian är det lätt att tappa gnistan.
Lotta Olsson
1959 • Svallet
#9
7 november 2010 kl 20:31
Gilla
Anmäl dig till Vårruset, eller Blodomloppet eller något annat lopp. Då har du ett mål att träna för, t.ex att klara det på en viss tid eller att klara att springa hela loppet utan gångpauser, beroende på var du befinner dig nu. Sätt ett rimligt mål som ändå kräver att du håller igång över vintern.

Ett annat knep är att låna en hund som springkompis! Den kommer att smitta ned dig med livsglädje och entusiasm.
1982 • Göteborg
#10
8 november 2010 kl 12:13
Gilla
Jag och min sambos nya motivationsmål är att vi ska springa 20 mil på året som är kvar. För att det ska bli lite roligare ska vi ha varsin synlig räknare. Alla sätt är bra utom dom dåliga! :)

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.