Löpning Träning 17 inlägg 4321 visningar

Första Milen och allt vad det innebär

aro johansson
1989 • saltsjö-boo
#1
14 november 2010 - 15:49
Gilla
Första inlägget tillägnar jag min första mil! Upplevelsen var dock inte vad jag hade väntat mig. Jag brukar springa min sedvanliga runda på 3.6 km men har aldrig tagit tid. Efter att ha hängt lite här på forumet och hittat det underbara verktyget för utmätning av olika distanser gav jag mig idag av.
´
Jag gick ut rätt hårt, började i ungefär samma tempo som jag brukar köra på mina vanliga rundor. Drog ner något efter den första kilometern, kändes lite väl mycket i benen efter de uppförsbackarna. Sen kom den hårda delen, över stock och sten längt vattnet. 3 kilometer hade vid det här laget passerats och det började kännas allt mer i smalbenen. Vid 5 kilometer stannade jag först. Smärtan i smalbenen var fullkommligt vedervärdig vid det här laget så jag ställde mig och stretchade lite. Så bar det av igen.
Efter ytterligare en uppförsbacka vid 6.2 km (längsta distansen jag någonsin sprungit, och detta var vid 13 års ålder) blev det ytterligare en stretchpaus. Sen var det bara att ignorera smärtan till och med det att jag tillryggalagt 8 kilometer. Allt bara släppte, benen gick per automatik. Vid 9 kilometer ökade jag hastigheten markant och sprang i rasande tempo in i husets värme på sluttiden 46.45.

Nu till lite funderingar efter denna personliga bragd. Smärtan i benen, främst smalbenen, hur sjutton tränar man för att slippa den? Är det kanske bara att uthärda den som gäller, kommer man in i "autorun" läget tidigare isåfall? Kan det vara skadligt att, som jag, öka när man känner på ovannämda sätt? Jag kan tänka mig att det är adrenalinet som kickar in och gör så att man neglerar smärtan (egna teorier och funderingar kring vad som händer i kroppen under fysisk aktivitet dyker ofta upp). Nu såhär i efterhand har jag relativt ont i vaden som värkte mest under själva träningen. Något som har lite personlig erfarenhet av stretchingens mytomspunna förmåga att förebygga och hela skador och smärta? Jag är lite kylskåpig (1.73 lång och 77 kilo tung) och kanske inte värdens smidigaste men jämfört med många av mina vänner håller jag ändå en relativt hög standard. Hur är det med er lite mer erfarna löpare som inte får ont (eller?), har ni lite smidigare muskler? Har betydligt fler frågor och funderingar som jag nog får ta i ett senare skede.

Vill dessutom tillägga att jag gillar stämningen på detta forum, riktigt vänlig och positiv jämfört med alla andra ställen. Kanske beror på en lite mognare och mindre anonym samling användare.


Sandra Larsson
1982 • Sundborn
#2
14 november 2010 kl 18:45
Gilla
Men shit! Sprang du din första mil efter att bara ha sprungit drygt 3 km innan och på en tid på 46.45 med stretchpauser??? Inte konstigt att du fick ont i så fall. Kan kanske vara bra att köra liiite lugnare framöver... Men skitbra jobbat!! Grymt!
Lena M
1961 • Norrtälje
#3
14 november 2010 kl 19:01
Gilla
Kan det vara så att du med "smalbenen" menar benhinnorna?
Det är inte alls ovanligt att man får ont i dem. Och det kan verkligen göra ONT, så att man blir helt grinfärdig och måste stanna. Ovan belastning brukar vara orsaken. Till exempel får jag alltid ont när jag springer på löpband för första gången på länge. Men efter bara några få pass släpper det. Det brukar också kunna släppa under passet, men för mig brukar det ta ca 40 minuter. Och det är inte alltid man står ut så länge!
aro johansson
1989 • saltsjö-boo
#4
14 november 2010 kl 19:39 Redigerad 14 november 2010 kl 19:39
Gilla
@ Sanda:

Tack för responsen först och främst :P Jag har tyvärr vissa personlighetsdrag som gör att jag har svårt att gå ut i spåret och satsa på ett halvdant resultat men ska försöka trappa ner lite nästa gång antar jag. Jag tränar lite fys i övrigt också så kanske därför jag lyckades få en okej tid :)

@ Lena:

Tack för lite respons, troligtvis benhinnorna det syftas på, just nu kommer jag inte riktigt ihåg känslan. Dock vet jag att vaden kändes rätt ordenligt ett bra tag efteråt medan benhinnorna verkade må rätt ok. Någon som vet VARFÖR smärtan försvinner efter 40 min? Verkade vara just det som hände mig. Är det skadligt att fortsätta? Jag tyckte det kändes som om benen började domna bort lite vilket gjorde att jag kunde trappa upp tempot såpass mycket, syrasättningen var inget hinder utan just den tidigare smärtan. Känns emellertid rätt bra nu, stretchat på rätt ordentligt under dagen.
1965 • Torsås
#5
15 november 2010 kl 17:31
Gilla
Grymt imponerande, men jag kan inte låta bli en liten gliring:
Om du tränar fys i övrigt också så är du säkert bekant med uttrycket uppvärmning =D kanske var det som fattades vid det starka löppasset?
Gå ut lite lugnare, eller ta en uppvärmning på ett par km innan, nästa gång.
Lite avis är man ju på tiden du åstadkom - men inte det onda däremot. Var försiktig så du inte får bestående skador.
Lycka till!
aro johansson
1989 • saltsjö-boo
#6
15 november 2010 kl 20:18
Gilla
@ Ingela (finns det någon smidig citerings/svars funktion på forumet föresten?)

Jo det stämmer det du säger, tog i lite för hårt där. Jag tycker alltid det känns som att uppvärmningen kommer av sig själv i början av passet men kan eventuellt behöva en längre uppvärmningsperiod isåfall.

Skador vill man ju helst undslippa, drog på mig runners knee i somras efter att ha gett mig ut på hutlösa löparäventyr och haltade konstant i 3 månader. Men detta var efter 6 månader med en datorskärm framför ansiktet 14 timmar om dagen. Undviker helst det igen :) Läste på lite angående benhinneinflammation och ska nog svänga förbi löplabbet imorgon och kolla nya pjuck, samt undersöka min löpteknik. Andra tips?
1972 • Sjöbo
#7
16 november 2010 kl 19:02
Gilla
Om du tror att det är benhinnorna så skulle jag stretcha dem några varje dag inkluderande vilodagarna. När jag börjar få ont någonstans så brukar jag stretcha de musklerna varje dag ett par veckor.

Stämmer för övrigt in i supporterkören. Jag trodde jag läste fel när jag läste du sprang på 46 min. Ruskigt bra jobbat men skulle likt övriga rekommendera att du springer lite långsamt. Du kommer gå sönder om du springer varje pass så fort du kan. Nu vet du vad du kan springa på, träna nu ett tag som vi andra och ta ett nytt maxlopp innan året är slut.

Sprang du någon sträcka på asfalt, mycket asfaltslöpning kan också skapa problem med benhinnorna c
aro johansson
1989 • saltsjö-boo
#8
17 november 2010 kl 12:14
Gilla
@ Niclas

Kan ju nämna att jag sitter med smalbenen insmorda med voltaren salva för tillfället, har kontinuerligt stretchat framsidan av underbenen senaste veckan, även innan mitt millopp. Skulle nog säga såhär i efterhand att 50% av distansen var på asfalt och mina skor som är 3 år gamla lär inte ha varit allt för effektiva i sin stötdämpning nu när jag tänker efter. Känner mig inte lite dum som gick ut såpass hårt igen med tidigare erfarenhet av löpskador i bagaget. Men gjort är gjort, sitter och rehabar bäst jag kan nu. Lär köra lite cyklande i helgen, kanske ett trevligt besök på en simhall. Därefter börja lungt i löpspåret och köra med de lite nyare skorna, ev. köpa nya. Blir till att trappa upp löpningen på nytt.

Undrar i övrigt kring bra tips för övergång från grus/lerväg till asfalt. Om man eventuellt skulle vilja satsa på ett lopp någon gång til våren/sommaren lär man behöva lite tåligare ben än de sköra stickor jag i dagsläget hankar mig fram på...
Richard Svensson
1988 • Karlshamn
#9
17 november 2010 kl 17:57
Gilla
Kan bara säga Grattis till en kanon tid! Får läsa det om och om igen för att se att jag läser rätt. Imponerande att springa 3.6km i vanliga fall och sen springa milen på under 47 min!
aro johansson
1989 • saltsjö-boo
#10
17 november 2010 kl 18:54
Gilla
Tack Richard :) Känns rätt bra att jag fortfarande har en del inom mig efter nästan 6 års tidigare besatthet av world of warcraft, med någon månads fysisk aktivitet emellanåt. Började med boxning 3 ggr i veckan för 1½ månad sen, samt mina korta löpvarv. Ser tyvärr bara fram emot att få slå mitt eget rekord vid det här laget då jag vill köra en runda där jag får känna på hur det är när konditionen är det som tar emot och inte smärtan i smalbenen. Nämner tyvärr eftersom jag inser att jag behöver lrehabba mig ett tag först :S Börjar start fundera på om någon kanske fifflade med min mobil medan jag var ute och sprang (använde den som tidtagarur och lät den ligga hemma) nu när jag märker hur imponerade folk är av tiden.
Richard Svensson
1988 • Karlshamn
#11
17 november 2010 kl 22:23
Gilla
Kul att läsa om någon som har lyckats att ta sig ur datorträsket!

Har precis gjort ett forskningsarbete, en fritidsvaneundersökning. Jag kan säga att datoranvändandet var överlägset som fritidssysselsättning. Glöm idrott och allt vad motion handlar om, ungdomarnas fritid (de som vi gjorde undersökningen på) består av att spela dator och surfa på internet :(

Fortsätt att kämpa på med träningen. Säg till om du får några bra tips ang benhinnorna, får nämligen också ont i mina.

Jag fick som tips att inte knyta skorna så hårt över vristen och att inte knyta dem så högt upp, har inte märkt om det fungerar.

aro johansson
1989 • saltsjö-boo
#12
18 november 2010 kl 14:35 Redigerad 18 november 2010 kl 14:38
Gilla
Gäller bara att inte falla tillbaka nu! Trycket från kompisar är rätt påtagligt med alla nya och "fantastiska" spel som kommer ut. Förvånar mig inte att dagens ungdom (inklusive ett tidigare jag) ägnar större delen av sin tid framför TV/dator skärmen, utbudet är ganska brett.

Var iallafall på löplabbet idag och köpte nya skor, blev ett par http://www.loplabbet.se/system/search/product.asp?id=1098
med lätt pronation och som skor att springa på varierande underlag (mestadels grus) med verkade de som ett hyffsat val.

Ang. tips gällande smärtan i benhinnorna snackade jag lite med folk som jobbade där. Fick tips om det vanliga; stretching av båda vadmusklerna samt tibialis anterior (finns inget vanligt namn på denne såvitt jag vet).

Ska kolla upp ditt tips lite närmare och återkomma, alternativt om någon annan vänlig själ har lite erfarenhet i ämnet :)
M Extreme
1971 • Vallentuna
#13
18 november 2010 kl 15:03
Gilla
Ruskigt bra!
46 minuter första gången och med två stretchpauser. Det betyder kanske 42minuter löptid. Det skulle ge en topp 300 herrar placering i midnattsloppet av nästan 5 000 män, nästan helt utan träning, grymt!
Grattis!


1969 • Stockholm
#14
18 november 2010 kl 15:40
Gilla
Niels: (Mus.) Tibialis anterior = främre skenbensmuskeln. Tror du att det är benhinnorna som gör ont, eller faktiskt den muskeln? Är det det senare kan det funka bra med annan knytning, prova t.ex. http://www.fieggen.com/shoelace/locklacing.htm metod 2.
aro johansson
1989 • saltsjö-boo
#15
18 november 2010 kl 18:30
Gilla
@ M Extreme

Tackar för dina vänliga ord :) Jag ska uppdatera tråden med vad jag springer på vid nästa tillfälle, då jag faktiskt har ett par ben som klarar av distansen!

@Thomas

Känns definitivt som att det är benhinnorna som gör ont även om jag vet att jag brukar få en del spänningar i den muskeln efter boxningspassen. Ska snöra mina skor med den knytningen då jag tror den muskeln är relativt känslig för mig. Tack för tipset!
Johanna Jeppsson
1979 • Lidköping
#16
18 november 2010 kl 20:41
Gilla
Härligt att höra från en exwoware! Själv slutade jag för ca 1½ år sen och jag saknar det ibland! Har loggat in ett par gånger men som tur är känns det inte alls lika kul som tidigare. Nu får du hänge dig åt löpning istället men tyvärr kan man inte "powerlevla" löpning utan den kräver vilodagar och annat som är downtime Lycka till och "Choose Life" :D
aro johansson
1989 • saltsjö-boo
#17
18 november 2010 kl 21:04
Gilla
Hahaha mycket roligt inlägg för en insatt ;) Får stor lust att fortsätta geek-snacket men bäst att lägga allt sådant bakom sig! Problematiskt när man inte kan hänge sig fullt ut åt sitt intresse, men man får se det positiva i det hela då man faktiskt får tid för studier/arbete/vänner/damer/styrketräning/m.m i.o.m man har löpning som intresse istället. Tack för bra pepp ;)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.