Löpning Kost & Näring 20 inlägg 16324 visningar

Intermittent fasting / periodisk fasta i kombination med löpning??

Mia Karlberg
1979 • Mölnlycke
#1
8 februari 2011 - 22:28
Gilla
Jag undrar om det finns någon som har erfarenhet av periodisk fasta (eng. intermittent fasting) i kombination med regelbunden löpning.

Jag har sprungit regelbundet i ca 8 månader. Nivån 4-6 mil per månad (försöker ständigt öka). Jag trivs grymt bra med denna form av träning, men nu slåss jag med mina önskemål om att även få en välsvarvad kropp.
Har, innan jag började springa, fött 2 barn på 16 månader och gått upp 30 kg per gång.
Jag gick ner varenda kilo och väger nu 52 kg (168 cm lång) vilket jag är nöjd med, men jag har fortfarande mycket reserver kvar på magen..

(Vad långt detta blev....)

Nu har jag fått tips om att köra sk periodisk fasta för att bränna bort bukfettet. Dvs fasta typ 16 timmar och sedan äta i 8.

Går detta att kombinera med goda löpresultat??
Jag vill bli bra och snabb på löpning. Men jag vill ju ha en kropp jag trivs med utseendemässigt oxå...
Gunnar Müdtzy-Knutsen
1962 • Bergen
#2
8 februari 2011 kl 22:49
Gilla
Ja, det har jeg erfaring med. Hvis du vil ha spiseforstyrrelser så er dette veien å gå.

Jeg holdt på med slikt når jeg var 18. Nå er jeg 49 og har fortsatt et anstrengt forhold til mat.

Det går ikke å kombinere med gode løpsresultater heller.

Mitt mest velmenende råd er: LA VÆRE!
Kristofer Hindersson
1975 • Norrtälje
#3
8 februari 2011 kl 22:55 Redigerad 8 februari 2011 kl 22:57
Gilla
Det är definitivt inte optimalt för goda träningsresultat iaf. Överhuvudtaget låter det som en märklig viktminskningsmetod, speciellt som du redan gjort stora framsteg utan att behöva ta till dylika drastiska metoder. Punktförbränning av fett tror jag inte alls på.

Edit: Vad Gunnar sa (även om jag inte har en aning om vad "spiseforstyrrelser" betyder.) :-P
1989 • Enskede
#4
8 februari 2011 kl 23:02
Gilla
Gunnar menar ätstörningar med spiseforstyrrelser.
Mia Karlberg
1979 • Mölnlycke
#5
8 februari 2011 kl 23:17
Gilla
Gunnar, vad tråkigt att det blev så för dig!

Jag har alltså nära vänner som nått fantastiska resultat med denna metod vad gäller andelen fettprocent på kroppen. De äter då även en lägre andel kolhydrater än andra och styrketränar.
Men jag tänkte om det blir annorlunda med löpning, behöver ju vara uthållig då..
1960 • Skåne
#6
9 februari 2011 kl 00:04 Redigerad 9 februari 2011 kl 00:07
Gilla
Det finns väl inget med IF eller fasta som hindrar löpningen? Ett flertal av våra bästa löpare genom tiderna sysslade med fasta av olika slag; Erik Östbye, Dan Glans osv.

Att det skulle begränsa kolhydratintaget, ifall du oroas av det, beror väl på vilken inriktning du tänkt dig med energifördelningen. Idag är lowcarb inne, men tidigare brydde man sig inte om sådana begränsningar. Bara för att något är mode idag, så behöver det inte betyda att det är rätt väg att gå.

Hur det kan fungera för dig är en helt annan sak. Det är bara att prova.
Ann-Marie Andersen
1972 • Varnhem
#7
9 februari 2011 kl 13:50
Gilla
Enligt BMI hamnar du väl på en undervikt?

Ditt besvär verkar handla om din själbild på din kropp snarare än hälsa rent fysiskt. Då vill jag föreslå att du ökar på med styrketräning och bra med proteiner, fett och kolhydrater. Försök undvika socker och vitt mjöl. Lev sunt och tänk dig till en önskad kropp! Uppskatta din hälsa och ditt utseende så som den är. Ta hand om hela dig!
Jessica
1973 • Bollebygd
#8
9 februari 2011 kl 14:15
Gilla
Förlåt men jag blir alldeles upprörd här nu.
Du är 168cm och väger 52kg. Femtiotvåkilo till enochsextioåtta och har reserver på magen.
Hur stora är de där reserverna _egentligen_ undrar jag som är 165 och väger 56, har tillika fött 2 barn, iofs med 20mån emellan, dock same same. -Kan det vara så att det mer är din hjärna som säger "Stor mage, stor mage, fet mage" och inte alls att det ÄR så du ser ut?

Mitt svar är; du kan inte punktförbränna fett, det går inte.
Fortsätt att träna som du gör, ät rätt och vätska upp dig rejält. Blodgenomströmning och vätska gör ibland succé för hudens elasticitet. (Själv gick jag ner alla mina 45 grav.kilon, senaste fl mars 2009, och den "reserven" jag har på magen är hud. Hudöverskott som drar ihop sig mer och mer; jag tog upp löpträningen i augusti förra året).

//Med all omtanke!
1987 • Mora
#9
9 februari 2011 kl 19:55
Gilla
Jonas Colting kör IF med jämna mellanrum och springer som en häst under fastodagarna ändå så jag tror inte det är några konstigheter alls =)

Om du vill läsa om det så skriver Colting om det i sin bok "Den nakna hälsan". Mark Sisson skriver dock mer utförligt och bättre i sin bok "The primal blueprint".
Mia Karlberg
1979 • Mölnlycke
#10
9 februari 2011 kl 21:42
Gilla
Badgear: Tack! Ja du har rätt. Jag blandar äpplen o päron lite. Ska köra IF men inte äta lite kolhydrater för det! Bra synpunkt!

Ann-Marie: Skön generalisering du gör!! Jag tycker inte BMI är nåt bra mått på hur man ser på sig själv, Eller? Jag har absolut inget problem med min vikt. MEN jag har ett midjemått jag tror att jag kan göra nånting åt. Nu har jag fått höra om ett levnadssätt som jag VET fungerar för många, men dessa är ej löpare. Dina åsikter och kommentarer (som du kanske vill kalla goda råd) har ju inget med min frågeställning alls att göra!

Jessica: Ha, ha! Vi är ju samma lika och även grannar såg jag! Jag är, precis som jag skrev nyss, nöjd med min vikt. Eller nä, jag är fan skitnöjd! Det är inte det. Utan jag vill liksom inte ge upp min gamla platta mage... Och då tänkte jag testa detta. Men eftersom jag inte vill äventyra min nyförälske - löpningen, tänkte jag be om att få lite kommentarer här. Från FOLK SOM PROVAT IF o kombination med löpning eller VET NÅGON SOM HAR gjort det.
Säg till om du vill ha sällskap och springa i Hindås nån gång förresten!

Gustaf: Tack, tack, tack! Nu börjar jag bli övertygad!


1969 • Åkersberga
#11
9 februari 2011 kl 22:02
Gilla
Håller med Gustaf, testar just LCHF på kul och har kört LF 24 och 36 h tillsammans med träning, både löpning 10-15 km och styrka. Funkar superbra. Coltings bok var läsvärd, lite raljerande ibland men kul. Och med tanke på hans meriter är jag benägen att tro honom :-)
Mattias Cardell
1979 • Spånga
#12
9 februari 2011 kl 22:17
Gilla
Jag tycker det du fragar ar mycket intressant och tycker att Gustavs svar var mycket bra. Ska bli mycket intressant att lasa Coltins bocker.

Jag tycker Martin Berkhan beskriver IF mycket bra aven om han och hans kunder framforallt haller pa med styrketraning och forsoker uppna malet att se sa bra ut som mojligt ur en fitness synvinkel.
http://www.leangains.com/2010/10/top-ten-fasting-myths-debunked.html

Martin foresprakar dock inte ett extremt lagt kolhydratsintag utan rekommenderar till och med en ok mangd kolhydrater efter traning. Daremot finns det manga som matt bra resultat med noll (0) kolhydrater och lopning sa att man skulle behova kolhydrater for lopningen tror jag inte alls pa.
http://blog.zeroinginonhealth.com/about/charles-running-schedule-and-results/2010-results/

Jag har foljt Martins protokoll mer eller mindre i 2 ar och trivs mycket bra med det. Jag har aven manga vanner som foljer hans rad och sysslar med olika typer av idrotter. Det mest extrema jag kanner till are en som spelar rugby pa mycket hog niva internationellt och inte har nagra som helst problem med att kora en rugbymatch i slutet av sin fasteperiod. Jag ar overtygad om att det handlar om vanor.

Nar det galler vikt och matt sa ar din vikt inte speciellt hog alls Mia men jag tycker det ar mycket viktigt att forsta och acceptera att man fortfarande vill gora sma forandringar av hur man ser ut utan att ha en dalig sjalvbild eller skev kroppsbild. Formodligen skulle du gynnas annu mer av styrketraning for att bli av med fett pa de stallen du tycker att du skulle vilja forbattra men men en version av IF som du trivs med tillsammans med lopning kommer sakerligen fungera bra.

Jag tycker personligen det kan vara vettigt att satta upp ett mal att du INTE ska ga under 50kg dock eftersom det latt blir att du gar ner for mkt i vikt och att det leder till en dalig spiral.

Lycka till!
Jessica
1973 • Bollebygd
#13
9 februari 2011 kl 22:34
Gilla
Nämen se Mia, vi ÄR ju nästan grannar, vad kul! Jag såg det inte förut.
Jag är på väg i säng nu, en *gääSsp* morgonrunda står på schemat imorgon, men jag är gärna på en runda tillsammans :-)
(Skall kolla imorgon om hur man kan skicka joggpost till dig).
//Gav upp den där platta magen ages ago :-D
1962 • Torslanda
#14
10 februari 2011 kl 09:17
Gilla
Att bränna bort fettet på magen tror jag det bara finns en väg. Spring mera. 4-6 mil i månaden är väldigt lite om man vill bli av med fett på den nivån du pratar om. Skulle tippa på att du får köra det i veckan om du skall få en "fettfri" mage, Sedan har väl kvinnor svårare att få bort detta fett.
Det jag läst är väl att man snarare skall äta ofta och lite. Mest för att se till att kroppen hinner ta upp näring och mineraler, men även för ha en jämn förbränning. Kroppen tror alltid att det kommer svält så det man stoppar i sig sparar den undan det som går. Svälter man så stänger den ned andra funktioner för att överleva. Kroppen går ned på sparlåga och förbränner mindre...
Nu finns det ju massa teorier och exempel på hur folk lyckas och alla passar inte alla...
Mia Karlberg
1979 • Mölnlycke
#15
10 februari 2011 kl 21:42
Gilla
Robert: Som jag skrev så försöker jag ständigt öka antal mil per månad. Men jag är nybörjare! Jag har hållit på med detta i 8 månader och vill varken tröttna eller skada mig. Därför ökar jag successivt!

Sedan kanske jag skall göra ett litet förtydligande: Jag är INTE intresserad av folks personliga teorier huruvida när och vad man ska äta. OM det inte är så att ni har någon erferenhet av Periodisk Fasta i kombination med löpning. Det är DET jag är intresserad av att veta.

Jag har påbörjat IF nu sedan 3 dagar tillbaka. Första löppasset med detta i kroppen blir till helgen. Då får jag väl en första indikation på om det passar mig.
Körde Intervaller på Crosstrainer idag, och det gick alldeles utmärkt. Orkade som vanligt.

Tack alla med erfarenhet av IF för era svar!
Jenny
1979 • mölndal
#16
18 oktober 2011 kl 12:09
Gilla
Mia: hur har det gått? Funderar själv på att köra periodisk fast och är nyfiken på hur det funkat för dej?
Karibou
1976 • Sundbyberg
#17
18 oktober 2011 kl 15:43
Gilla
@Alberto: Stackars Stockholmare som inte fixar lite regn ; ) Har själv planerat min indoorpass idag (hehe!) och springandet imorgon osv. Hoppas du har det bra ändå i Götet (nu har det slutat ösregna i alla fall)

Kram!
(och tack för dina inlägg här)
Arez Mohideen
1992 • Kållered
#18
18 oktober 2011 kl 16:59
Gilla
det är väldigt intressant att detta ämne kommer upp. jag genomför IF sedan drygt två veckor tillbaka då även jag blev inspirerad av Martin Berkhan och hans teorier. Jag tränar sex dagar i veckan varav tre dagar på gymmet, military fitness två dagar och enbart löpning en dag. Visserligen har jag utfört denna metod under en väldigt kort period och några slutsatser skulle därför kunna vara vilseledande. Dock, måste jag påstå att trots denna korta period börjar jag se resultat, både ytliga och prestationsmässiga. Vill även tillägga att IF behöver inte betyda att man går ner i vikt, utan att man äter cirka 20 % mer än sitt dagliga intag på träningsdagar och 20 % mindre på vilodagar för att behålla sin vikt samtidigt som man blir av med det "överflödiga" underhudsfettet.
Kör hårt och lycka till!
Anna Lindgren
1978 • Ambjörnarp
#19
19 oktober 2011 kl 16:33
Gilla
Jag äter LCHF och har gjort sedan februari månad. Första passet efter att ha ätit detta i ca 1 vecka var ingen skön upplevelse, skitjobbigt. Ont i varenda del av kroppen och helt orkeslös.Men det var också enda gången jag märkt av det. Nu äter jag lite kolhydrater, om man är bortbjuden eller lite fusk på semestern. Följer det inte slaviskt. Ska påpekas att jag gjorde inte detta för att gå ner i vikt utan pga. av problem med hyn som jag fått efter mina graviditeter. Det har hjälpt mig med mina problem och jag tappade dessutom ett par kilo i vikt vilket bara är plus:-) Min man, som också springer, har även hakat på detta och också gått ner i vikt. Lycka till:-)
Mia Karlberg
1979 • Mölnlycke
#20
27 oktober 2011 kl 23:18 Redigerad 27 oktober 2011 kl 23:18
Gilla
Berättar kort: Själva IF i sig har passat mig mycket bra! Råkade dock ut för en långvarig skada i foten och kunde inte löpa pga det :(

Kört IF sedan februari och hållt mig i fin form trots väldigt snålt med träning.

Men nu är jag igång igen, och det enda jag kan konstatera är väl att för mig personligen så blir tiderna jag kan träna på begränsade.. Jag orkar inte löpa förmiddag när jag inte ätit på låt säga 14 timmar. Dock kommer jag nu köra mindre löpning och mer gym, och då tror jag det blir lättare.

Jag kommer även att "fuska" de dagar min planering inte tillåter träning inom ät-timmarna. Detta är dock bara som en reservlösning.

Jenny! Testa! Första veckorna är lite tufft, men sen hur lätt som helst! Vanesak! Säg till om du vill ha tips eller inspiration!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.