Löpning Träning 4 inlägg 1300 visningar

Börja springa med VFF

Henrik Björk
1979 • Göteborg
#1
16 mars 2011 - 10:00
Gilla
Hej,

Har precis fått hem mina nya VVF Bikila.

Ni som kör med dessa, hur gjorde ni i början för att komma igång och slippa skador, hur långa pass, hur ofta mm.

//Henrik
Fredrik Petersson
1979 • Linköping
#2
16 mars 2011 kl 10:58
Gilla
Vet ej hur mycket du kört innan eller vilken fotistättning du har. Kör du mycket framfot eller mittfots isättning sen gammalt är omställningen lättare.

Ska du köra bara VFF eller är det ett komplement till vanliga skor?

Iallafall lite tips:
1. Börja jättelugnt. Spring endast runt 500 m första gångerna.
2. Öka distans + fart långsamt. Lägg på kanske 500 m / vecka. Efter hand kan du lägga på i lite mer lite oftare om det känns bra.
3. Korta ner steglängd och se till att springa runt 180 steg/minut.
4. Spring gärna lite kuperat (typ elljusspår) så att man tränar lite olika delar i foten. Kör man ren asfalt är risken att man tränar endast vissa muskler och belastar dessa mycket.
5. Försöka landa mitt på foten alternativt lite på framfoten men att hälen ändå snuddar backen. I början körde jag bara på framfoten utan att nudda med hälen och det sliter jättemycket.
6. Vill du behålla din nuvarande träningsmängd så kör med VFF under delar av passet och med dina gamla skor under resten.
7. Kör tåhävningar varje dag så att du tränar upp vaden ordentligt.
8. Se upp med senan som går mellan hälen och in under trampdynan (Plantar Fascia). Fort du ont eller blir öm i den så se till att ha aktiv vila tills det gör över. Har man sprungit mycket i dämpade skor finns risken att just denna sena är försvagad.

Själv springer jag nuförtiden uteslutande i VFF efter ca 1 års tillvänjning. Har nu kommit upp i distanser runt halvmara i VFF.

Lycka till med dina VFF och testa även springa lite helt barfota.
Henrik Björk
1979 • Göteborg
#3
16 mars 2011 kl 13:45
Gilla
Har tänkt lägga om mitt löpsteg för att förhoppningsvis bli av med knäproblem. Jag har tjuvstartat genom att springa på framfoten med mina asics ds trainer, tycker detta funkat bra. Har dock fått vädigt mycket träningsverk i vaderna.

Jag förstår att jag måste ta det lungt i början, tror ni att det gäller framfotalöpning i stort eller kan man springa på en del i asics-skorna?
1969 • Åkersberga
#4
16 mars 2011 kl 16:34
Gilla
Jag "tjuvtränade" framfotslöpning i vanliga skor ända tills jag kunde köra 10 km, innan jag fick tummen ur och köpte VFF, så för mig funkade det alldeles utmärkat att mjukstarta så. Och det är ju lätt att varva stilarna utan att behöva byta skor emellan. Nu kör jag sedan snart ett år nästan uteslutande i VFF. Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.