Löpning Övrigt 14 inlägg 17646 visningar

Blir man tjock av coca-cola light?

Jenny
1979 • mölndal
#1
24 mars 2011 - 12:51
Gilla
Har en diskussion med ett par kollegor på jobbet. Den ena hävdar att man går upp i vikt av light drycker. Jag tror inte på detta. Möjligen kanske det kan öka aptiten eller sötsuget men att man skulle gå upp i vikt av själva drycken det tror jag inte på.
Den andra hävdar att man inte kan gå ner i vikt om man äter för mycket kolhydrater. Jag hävdar att man kan leva på vitt bröd om man vill och ändå gå ner i vikt så länge man ligger under sitt dagliga behov av kalorier.
Diskussionen handlar alltså inte om hur nyttigt eller onyttigt det är med light drycker eller kolhydrater utan bara hur det påverkar ens kroppsvikt.
Vilka åsikter har ni? Vart kan jag hitta mer info om detta?
Fredrik Petersson
1979 • Linköping
#2
24 mars 2011 kl 12:58
Gilla
Finns lite olika typer av light-läsker men om de innehåller sukralos eller aspartam som sötningsmedel så är de icke energigivande och därmed kan man inte gå upp i vikt av dessa. Däremot kan de i sin tur trigga sötsug så man äter mer men det handlar ju mer om vilka matvanor man har i övrigt.

Personligen dricker jag alldeles för mycket pepsi max mot vad som kan anses som nyttigt men jag har aldrig gått upp i vikt av det.

Man kan helt klart leva på vitt bröd och gå ner i vikt men man kommer förmodligen inte må något vidare av det. Stefan Rössner sa någon gång att man kan gå ner i vikt även om man bara äter hallonbåtar. Han har helt rätt i det men det är knappast optimalt för en god hälsa.
1969 • Åkersberga
#3
24 mars 2011 kl 13:32
Gilla
Jag tror du har rätt i sak på bägge punkterna, men det blir en fånig principdiskussion som inte har mycket förankring i verkligheten, för i praktiken skulle en förkrossande majoritet gå upp i vikt av sidoeffekterna, dra på sig typ2 diabetes och må skit längs vägen. Sötningsmedlen inte bara triggar aptiten, de triggar bla. belöningssytemen på samma sätt som när vi tränar eller har sex, så man vill bara ha mer. Tuff kemi att stå emot viljemässigt. Men som sagt, diskussionen på jobbet tror jag du vinner :)
Rebecca Pettersson
1990 • Göteborg
#4
24 mars 2011 kl 14:19
Gilla
Jag läser kostvetenskap och vi har arbetat en del med detta...
Lightdrycker är energilösa och därför kan du inte gå upp i vikt av enbart dessa. DOCK upplever vissa ökad hunger eller sug och äter mer vilket resulterar i ett högre energiintag och viktuppgång. Men av själva drycken går du inte upp i vikt.

Visst kan du gå ner i vikt av att äta vitt bröd. kalorier in och ut är huvudsaken. Är man dock inte van vid att äta kolhydrater och börjar äta stora mängder av dessa kan en viktökning ske trots kaloriunderskott, men detta beror på att kolhydraterna binder vätska och detta släpper efter ett par dagar.

Men summan av allt... kalorier in och kalorier ut. Lightläsk är energifritt = bidrar inte till viktuppgång och sålänge du ligger på energibalans går du inte upp i vikt av vitt bröd. Däremot så mättar vitt bröd sämre än grovt vilket i vissa fall resulterar i att man äter mer = får i sig mer energi = viktuppgång.
Valter Johansson
1962 • Umeå
#5
24 mars 2011 kl 14:28
Gilla
Tyvärr kan det vara svårt att hitta några hållbara bevis på det ena eller det andra så att vi verkligen får reda på sanningen! Stor risk att ni bara byter åsikter med varandra på jobbet utan att kunna övertyga någon om motsatsen.
Det finns ju fullt av motsägande åsikter/forskning som mest känns byggda på antaganden men många ggr kan få stor genomslagskraft.

I vissa fall kan man ju se till egna erfarenheter (men det är ju inte säkert alla påverkas likadant) Men om vi nu har positiva eller negativa erfarenheter av något är vi verkligen säkra vad det beror på?
Så länge man själv hittat en fungerande väg behöver man ju inte bry sig alltför mycket men det vore ju roligt att veta sanningen.

Vad vet Stefan Rössner om att äta bara hallonbåtar? Finns det någon dylik forskning? Trots att mycket talar för att insulin har stor negativ inverkan på fettförbränning finns energiberäkning kvar som en "sanning". Är det en total sanning, en sanning med modifikation eller behövs det ett paradigmskifte?
Hur mycket påverkas energiberäkningen av hur våran kropp och hjärna mår. Stress, pms, mediciners inverkan, allmän upptagnings- och nedbrytningsförmåga av olika ämnen mm.

Jag tror att vi har en kropp och hjärna som är alldeles för komplex för våra "experter" att förstå sig på och när såväl de som gemene man lurats i decennier med mer eller mindre korrumperad forskning så tror jag det finns en svårighet och t.o.m en ovilja att tolka försöksresultat objektivt och med öppna ögon.
Viktor Karlsson
1986 • Skellefteå
#6
24 mars 2011 kl 15:12
Gilla
Lightcola i sig blir man förmodligen inte tjock av. Däremot är jag helt övertygad om att artificiella sötningsmedel och andra onaturliga tillsatser i längden kan sabba ens ämnesomsättning vilket för eller senare leder till att man blir sjuk och tjock, förmodligen både och.



Heimo
1960 • Swe
#7
24 mars 2011 kl 15:28
Gilla
Lightdrycker innehåller i stort sett ingen energi alls, så då lär du inte bli tjock av det.
Energi in- energi ut=>viktbalans.
1968 • Helsingborg
#8
24 mars 2011 kl 15:35
Gilla
All Coca Cola och läsk skall man nog undvika om man vill vara vältränad. Inget slår vatten!
Valter Johansson
1962 • Umeå
#9
24 mars 2011 kl 16:04
Gilla
Liksom Fredrik dricker jag alldeles för mycket Pepsi Max o.dyl och har så gjort i över 20 år. Det är väl rent gift, om än i små doser, men hurdana ev skadeverkningar blir kanske visar sig med tiden.
Som vanligt tänker man ju att problem händer andra och litar på att man har bra gener :)
Jag tror dock inte att ämnesomsättningen rubbas av lightdrycker mer än möjligen indirekt om man blir sjuk.
Personligen känner jag inte att lightvarianter av Pepsi och Coca-cola triggar sötsuget fast de få ggr jag smakat "Fanta free" får jag sötsug.
Tor
1975 • Göteborg
#10
24 mars 2011 kl 19:55
Gilla
"All Coca Cola och läsk skall man nog undvika om man vill vara vältränad"
Minns en intervju med Björn Dählie när han ojjade dig sig över en ung Alsgaard som "äter hamburgare och dricker litervis med Coca-Cola".
Några månader sedan tog han OS-guld.
Racha
1993 • ramlösa
#11
24 mars 2011 kl 20:09
Gilla
Att man går upp i vikt av light läsk stämmer inte, men det rubbar kalium systemet i kroppen om man t.ex tror att det är en smart ide att dricka light läsk under en strikt diet, då det är lätt att Kaliumet i kroppen överrubbas av för hög dos av natrium som finns i light läsken.
Så då har din arbetskamrat lätt trott att hon gått upp i vikt pga av läsken, men saken är att det är vatten (vikt).

Det gäller inte läsk i allmänhet uttan bara LIGHTläsk, som innehåller väldigt stora mängder natrium ( 0.1-0.2 g /100 ml)
Vi människor behöver få i oss 0.5 gram natrium varje dag. Natrium är livsiktigt och sammarbetar med kalium i kroppen. Utan dessa två mineralerna kan hjärtat inte slå.
Eftersom kalium och natrium samarbetar, är det viktigt att de finns i ett speciellt förhållande i vår kropp. Det förhållandet är 1:4 , så att få i oss extremt mycket natrium eller jätte lite kalium kan vara lika farligt som att inte ha något alls. Light läsk har jätte stor obalans mellan dessa två mineralerna.
Kalium och natrium finns utanför och innanför alla våra celler. Natrium binder vätskan i blodkärlen så att syret kan transporteras, har man då
natriumbrist blir man därför jätte yr och svimmar jättelätt, för kroppen får inte tillräckligt med syre.

Dricker man mycket lightläsk får man ett stort överskott på natrium i kroppen, vilket rubbar förhållandet mellan kalium och natrium, som ska vara 1:4 . De kan inte samarbeta för det blir en osmotisk effekt i cellerna. ( leder till uppsvullnad)
Osmos innebär att vätska går från hög till låg koncentration mellan ett membran ( som i detta fallet är cellväggen)

När förhållandet mellan Natrium och Kalium är som det ska, då är koncentrationerna både innanför och utanför cellerna i balans. Men får vi i oss jättemycket natrium då blir koncentrationen natrium JÄTTEHÖG i förhållande till kalium, när då vätskan kommer till cellen då åker vätskan genom cellväggen eftersom den vill gå dit där det är LÅG koncentration. ( OSMOS = FRÅN LÅG TILL HÖG KONCENTRATION).
Detta händer hos alla som får i sig för mycket natrium. Man ser därför lite plufsig ut dagen efter man ätit mer salt än vanligt.

Har man istället natriumbrist, då kan inte vattnet stanna kvar i blodbanorna, som jag tidigare skrev. Och då undrar ni kanske hur natrium BRIST kan leda till svullnad om nu ÖVERSKOTT på natrium leder till svullnad? " För det var ju HÖG natriumkoncentration som gjorde att vätskan åkte genom cellväggen, äter jag då inget natrium då måste koncentrationen vara LÅG " = FEL FEL FEL ! Får man inte tillräckligt med natrium, kan inte vattnet stanna kvar, för natriumet håller fast vattnet. Finns det inget vatten i cellen, då spelar det ingen roll om det finns 0,5 gram natrium i cellen eller 0.0000000000000001 gram natrium i cellen för innehållet i cellen blir ju 100 % natrium oavsett. Hela cellen har alltså högsta uppnådda koncentration med natrium, även om du inte fått i dig något natrium över huvud taget ( för lite lite lite natrium finns ju alltid i kroppen oavsett).

Nu förstår ni kanske varför en person t.ex som går på diet/ deff lätt sväller i vattenvikt? En person med underskott i matintag har nästan alltid natriumbrist, det räcker att inte få i sig natrium på någon dag, så kan inte vattnet stanna kvar där. Då blir det automatiskt HÖG KONCENTRATION natrium i cellerna och vattnet åker genom cellväggen och ut i vävnaderna. Att ha natriumbrist och SAMTIDIGT dricka lightläsk fördubblar allting ( så att säga är det enkelt att man känner sig pluffsig och tror därför att man har blivit ”tjock” av att dricka light läsken men saken är bara att det är vattenvikt) , för det tar lång tid för kroppen att rätta till koncentrationen i cellen ; koncentrationen kan ju inte bli stabil förrän vattnet kan hållas på plats, och det kan inte komma på sin rätta plats sålänge det rinner utanför cellväggen. Fyller man då på med en massa natrium , då fortsätter vattnet att rinna ut och det stabiliseras ALDRIG. Förstår ni ? Det är väldigt svårt att förklara.

Att stabilisera sin saltbalans kan man bara göra genom att få i sig så mycket natrium som man ska per dag, varken mer eller mindre, och dricka en massa vätska. Det tar tid att stabiliseras, för vattnet kommer fortsätta rinna genom cellväggen, men slutar man dricka lightläsk får man inte heller i sig en massa natrium som bara fortsätter att trycka ut vattnet .

Har man normal saltbalans, då kan man dricka lightläsk för natriumet är inte så högt att det chockerar kroppen. Men för någon som har natriumbrist gör ALL extra natrium att koncentrationen bara blir större och större, eftersom vattnet inte kan stanna kvar. Allt handlar om vattnet i våra celler, har det en gång åkt därifrån, då tar det tid att ta sig på sin rätta plats.

detta är vad light läsk kan påverka ens kroppsvikt.


#12
24 mars 2011 kl 20:09
Detta inlägg har raderats
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#13
24 mars 2011 kl 20:50
Gilla
Lilly: Jag tycker du överdramatiserar lite här. Kroppen reglerar själv ett överintag av såväl natrium som kalium (natrium lättare än kalium, dock). Överskottet åker ut via urinen. Dom flesta svenskar har fö ett ordentligt överintag av natrium via vanligt bordssalt, bregott, halvfabrikat och andra saker som innehåller 10-20 ggr mer natrium än lighläsk. Ett underintag är givetvis aldrig bra, men det är något som väldigt sällan inträffar i i-länder.
Racha
1993 • ramlösa
#14
24 mars 2011 kl 21:39
Gilla
haha nejdå jag bara gick in på detalj HAAHA
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.