Löpning Kost & Näring 12 inlägg 5258 visningar

Att hålla sit Frisk

My Spångberg
1991 • bålsta
#1
8 april 2011 - 12:19
Gilla
Hej alla joggare! Jag behöver en massa tips på hur jag ska hålla mig frisk och försöka stärka mitt usla immunförsvar.
Varje gång jag bestämmer mig för typ " nej nu jäklar ska det bli träning hela veckan" Då lyckas jag bli sjuk så blir varken jobb eller träning. Hur håller jag mig frisk ?
1979 • Stockholm
#2
8 april 2011 kl 12:44
Gilla
Sömn är mitt bästa tips. Jag blir förkyld så fort jag sovit dåligt några dagar i rad. Det är helt klart den faktor som gör störst skillnad för mig i alla fall.
1978 • Västra Frölunda
#3
8 april 2011 kl 12:50
Gilla
Sov ordentligt och ät ordentligt med fett, protein och grönsaker.

Om du ska träna extra mycket kan det vara bra att träna lite lugnare än vanligt också. Maxar du hela tiden kan immunförsvaret försvagas.
1965 • Kungsholmen
#4
8 april 2011 kl 12:52
Gilla
Allra viktigast är nog handhygien och att sluta pilla med fingrar i ögon och mun.
1983 • Linköping
#5
8 april 2011 kl 12:52
Gilla
Att hålla sig frisk handlar mycket om att äta rätt, men även om att träna på ett bra sätt, att låta bli nikotin, inte dricka alkohol, att inte stressa under långa perioder. Så hur ska man uppnå det?
Finns nog hundratals olika sätt att göra det på och lika många råd för den bästa kosten.
Vad jag anser, vad som fungerat för mig och för många andra, är att sluta med spannmål, socker och processad mat. Vissa slutar även med mejeriprodukter. Då många till stor del lever på dessa produkter så vet man inte riktigt vad man ska äta istället. Och det kan vara svårt i början att lägga om sin kost.
Kosten baseras då på kött, fisk, fågel, sallad av alla sorter, kokosprodukter används mycket, nötter, frukt, rötter så som rotfrukter. Ris och quinoa kan också ätas, men ska inte vara huvuddelen av maten. Olivolja är också väldigt användbart. Har säkert inte fått med allt här, men se det som en bra start att dra ner på vetemjöl och socker i kosten. Och att dricka ska vatten vara det huvudsakliga intaget. Sen går det att använda mejeriprodukter också om man inte är känslig mot dem.
Så denna kost tillsammans med att sova ordentligt, inte dricka alkohol, inte inta nikotin, särskilt rökning, dra ner på stressen kommer göra att du håller dig frisk och kan träna kontinuerligt. Att kunna träna kommer i sin tur också ha positiva effekter på immunförsvaret. Men se till att inte bara springa, variera med annan träning också. Gärna 1-2 pass/vecka med styrketräning, vilket inte behöver vara att köra med maskiner eller fria vikter på gymmet. Det går att träna bra med den egna kroppen som vikt.
Detta har hjälpt mig att hålla mig frisk i ca 1,5 år nu och då var jag lite förkyld. Innan dess var jag sjuk ca 4-6 gånger per år när jag käkade massa pasta, pizza, godis och festade nästan varje helg.

Det blev ett långt och förvirrat inlägg, men lite av budskapet kanske går fram iaf.
My Spångberg
1991 • bålsta
#6
8 april 2011 kl 13:03
Gilla
Tack så jätte mycket simon! Inte alls förrvirrande. Förstod allt. Grejen är att jag är gluten och laktos allegiker så äter liksom varken spannmål eller mejeriprodukter förutom Ost. Alltså typ permesan ost och sånna grejer. Äter väl någon enstaka gång om man blir bjuden på något glutenfirtt annars känns det inte så jäkla shyyst!
Äter en massa frukt. Men annars är jag rätt dålig på att äta över huvudtaget. Säger kocken själv! Hehe! Men det är sant jag är sjukt dålig ppå att äta men detta gjorde min motivation lite starkare.
Tack så himla mycket för alla svar. Gärna mera. Behöver också tips på vad man kan äta. OCh dricka, Nu så dricker jag proviva varje morgon och försöker också med havtornsdryck för att få upp immunförsvaret lite extra!
1973 • Sollentuna
#7
8 april 2011 kl 16:01
Gilla
Probiotika (tex. Lactiplus) är grejen....
1983 • Linköping
#8
8 april 2011 kl 18:44
Gilla
Ok, då har du ännu mer anledning att äta bra mat. Viktigt att tänka på är bara att inte ersätta vanliga spannmålsprodukter med fejkvarianter utan gluten. Fejkvarianterna är värre än orginalet. Och det är bra att du äter frukt, men det ska mest vara som ett komplement till det andra. Fokus bör ligga på grönsaker, kött, fisk och fågel. Och var absolut inte rädd för fettet. Ägg är också en väldigt bra produkt.
Min personliga uppfattning är att proviva och probiotika är onödig produkter så länge du vet att det inte är något större fel på din normalflora, dvs har du ätit antibiotika så kan det vara bra. Annars är proviva bara en sockerdryck som alla andra (lika mycket socker som i en cola) och gör mer skada än nytta. Vatten är det bästa du kan dricka.
http://www.marksdailyapple.com/primal-blueprint-101/ http://www.marksdailyapple.com/primal-blueprint-shopping-list/ http://www.marksdailyapple.com/definitive-guide-to-the-primal-eating-plan/ http://www.marksdailyapple.com/primal-blueprint-recipes/

Mycket att läsa men det är mycket bra saker att läsa.
My Spångberg
1991 • bålsta
#9
9 april 2011 kl 11:34
Gilla
tack simon! Ska tänka på det! Sluta med proviva.
Nej jag äter ingenting som är fejkat. Äter bara sånt som är Naturligt fritt från gluten!
Men då har jag alltif frågan om potatis det är ju en rotgrönsak men samtidigt kolhydrater är det bra eller är det dåligt?
1983 • Linköping
#10
9 april 2011 kl 12:19
Gilla
Ja, det där med potatis brukar dyka upp och jag tycker det är ok att äta även om man inte behöver överäta det. vill du ha ett par potatisar till middagen så ät det. För mig handlar det mer om att få bort det mesta sockret och vetemjölet, som nästan inte har någon näring öht. Men fokus bör ligga på protein och fettkällorna. Det är de som bygger upp din kropp. Och gärna äta rejält med grönsaker två gånger om dagen.
Har du som mål att gå ner i vikt så skulle det kunna vara så att det kanske skulle gå lite snabbare utan potatis, men ska du ut och springa så behövs lite kolhydrater också. Så undvik dem inte helt.
Och den kosthållning jag förespråkar är svår att hålla till 100 % i det samhället vi lever i nu, Men man kan försöka satsa på att hålla det till 80-90 % iaf.
Så tycker du proviva är jättegott så behöver du inte sluta helt med det, men drick det för att det är gott i så fall, men vid begränsade tillfällen.
Och glöm inte bort allt det andra än kosten som kan påverka immunförsvaret, kosten är viktig men inte allt.
Hoppas du kan lyckas hålla dig frisk nu!
1981 • Sundsvall
#11
9 april 2011 kl 13:18
Gilla
Som någon annan nämnde, handhygien är det allra viktigaste! Tvättar själv händerna alldeles för ofta för vad som kanske kan anses vara normalt, men å andra sidan har jag inte vart sjuk på flera år tack vare det.

#12
9 april 2011 kl 13:46
Detta inlägg har raderats
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.