Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 5897 visningar

Andra för-lång tå som tar stryck...

Karibou
1976 • Sundbyberg
#1
8 maj 2011 - 12:02
Gilla
Hej!
Har mina andra tåar som är lite längre är mina stora tåar (bara lite lite längre). Det är inga problem i vardagslivet och inte heller när jag springer.
Fast efter Gbgvarvet förra året tappade jag tånagel (vänster) och efter Midnadsloppet tånagel (höger) på dessa två "längre" tåar.

nu upptäckte jag att när jag springer upp till 10km (träning som började i Januari i år) är det inga problem. Ont dyker upp med längre pass. senaste blev igår med 18km sista långpass innan varvet. Fast vänster tå gör rätt ont och jag misstänker att nagel skall tappas väldigt snart.

Har ni nån tips ang. detta? Mina skor är ett år gammal (köpte dem
efter rekommendation hos Löp&Sko förra året) och verkar passa bra.
Är det nåt man kan undvika (skulle vilja gärna kunna skipa tappa mina två tånaglar varje år!!! speciellt eftersom jag tänker springa maraton i höst)

Tack!
1962 • Torslanda
#2
8 maj 2011 kl 13:35
Gilla
Har sedan barnsben tappat dessa tånaglar hela tiden då fotbollskorna skulle sitta mycket tajt. Tappar nu även lilltånaglarna konstant när jag springer långt. Inget att göra tror jag. Man kan kapa tån om man har stora besvär.Men det känns som att tappa nageln lite då och då är mindre smärtsamt...
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#3
8 maj 2011 kl 19:12
Gilla
Köp så pass stora skor att du har ca 0,5-1cm utrymme kvar i framme i tåboxen när du belastar framfoten (stå på ett ben-med tyngden på framfoten). Skon får dock inte vara så stor att det känns obehagligt när du böjer på foten. För att undvika att foten far fram och tillbaka i skon - kolla in snörningsteknikerna på följande länk: http://www.runnersworld.com/article/0,7120,s6-238-267--12334-0,00.html
elin
1987 • Hägersten
#4
8 maj 2011 kl 19:38 Redigerad 8 maj 2011 kl 19:38
Gilla
Har samma problem men kanske mina tår är vana att gå i trånga skor vid tårna så att lederna automatiskt böjer sig så tån blir lika lång som stortån, Ändå tappar jag också naglarna på dessa tår när jag tränar mycket.

Det jag brukar göra för att förebygga är att klippa dessa naglar extremt kort när de sen är på väg att lossna försöker jag hjälpa lite genom att klippa och dra i nageln så att det understa skicktet av nagel som är mycket mjuk stannar kvar så gör det bara ont där nageln saknas första dagen sen skyddar detta tunna lager tån. Kan låta lite otrevligt att dra loss nageln samt att det gör lite ont men den smärtan vara kortare tid än om allt lossnar senare.
Sven Andersson
1966 • Kista
#5
8 maj 2011 kl 20:29
Gilla
Skär upp skon lite just där tån tar i. Behövs oftast inte mycket (egen erfarenhet).
1965 • Eksjö
#6
9 maj 2011 kl 07:06
Gilla
Det kallas för Mortons Tå eller Morton's Toe (det finns förstås mer information att finna på engelska än svenska) och jag har sett siffran 10 % någonstans avseende hur många som har det i Sverige.
http://en.wikipedia.org/wiki/Morton%27s_toe

Således en normalvariant, som dock medför ökad risk för tappade tånaglar i "vanliga" skor, lite ökad risk för nervinklämning av samma skäl samt lite ökad risk för stressfraktur på mellanfotsbenen vid snabb kvantitetsökning av löpningen.

Grovt generaliserat förstås, men har man det bör man kanske läsa på lite om det och vara lite mer uppmärksam på att sköta om sina fötter så länge man springer i skor som är byggda för de övriga 90 % av befolkningen. :-)
N/A
1964 • Nybro
#7
9 maj 2011 kl 09:26
Gilla
Samma problem här och givetvis så gäller det att ta till när man köper nya skor. Har också märkt vilka strumpor man, vissa är inte lika elastiska och även de kan skapa ett tryck som gör tårna blå.
De bästa strumporna jag har för tillfället är Löplabbets löparstumpor.
Thomas Frykenmo
1970 • Skövde
#8
9 maj 2011 kl 21:19
Gilla
Samma problem här, klipper o smörjer in innan långa lopp/ pass (för mig över halvmara).
Annars så har jag gått upp i skostorlek och snörar skorna ordentligare.

(Sedan har jag hört sedan jag var liten att om den andra tån är längre än stortån så kommer man få en dominant partner :-) fast det var ju en liten parentes....)
1975 • Hässelby
#9
10 maj 2011 kl 09:27
Gilla
Jag har också en längre "pektå". Jag har dock märkt att mina blånaglar och tappade naglar beror på att strumpan glider så att den sitter lite för tight om den längsta tån. Precis som Jan skriver. Jag har funderat på att testa tåstrumpor av den anledningen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.