Löpning Kom igång 5 inlägg 2573 visningar

En nybörjar-minimalistlöpares misstag.

C T
1990 • Ljungby
#1
3 juli 2011 - 00:22
Gilla
Detta är mitt inlägg i den rådande barfota/minimalistlöpning debatten. En ,förhoppningsvis, nyanserad bild baserad på egna erfarenheter. Jag vill dock påpeka att jag fortfarande är pro-minimalist och barfota löpare!

Detta har hänt: Jag läste Born To Run, gick snabbt vidare till diverse videos på Youtube, Daniel Liebermans hemsida, läste Tim Noakes, köpte ett par VFF:s Bikila, satte mina mål, höll mig uppdaterad i minimalist/barfota debatten, började träna väldigt lugnt, kände mig odödlig i 3 månader, sedan: SKADA!

Jag gjorde väldigt många fel, men också en del saker rätt. Jag börjar med det som är rätt (känns bäst för mitt ego): Jag läste in mig i ämnet väldigt mycket, jag började långsamt och jag satte långsiktiga och kortsiktiga mål.

Det jag gjorde fel: Jag tog inte min grundfysik i beaktande, som 105 kg tung och 190 lång är prehab träning en bra idé. Lite tåhäv. knäböj och stretching hade kanske inte skadat.

Det var för roligt med minimalistlöpning. Jag kunde inte lägga band på mig själv. Jag tänkte: "att springa mer är ju som att be om överbelastningar och elände, om jag istället promenerar så borde inget hända". Med detta resonomang gav jag mig ut och promenerade 1,1 mil i VFF:s som komplement till min löpning flera dagar i sträck. När jag sedan promenerade ytterliggare 8 km, med packning så fick jag en överbelastad sena på undersidan av högra foten.

För mig är den självklara anledningen till att jag blev skadad att jag ökade för mycket, även om det inte var löpningen jag ökade. Belastningen blev för stor pga min vikt och att jag var otränad för övrigt.

Jag har fortfarande inte kommit tillbaka till löpningen, men har lagt upp ett rehab schema som jag följer. Där ingår tillochmed tåhäv och knäböj! Jag har lovat mig själv att inte springa en meter i VFF:s förrän jag kan göra 30 djupa tåhäv på en fot, när jag senare börjar kommer jag göra om samma sak och antagligen bli skadad igen, bara för att det är för roligt att springa lätt i VFF:s!

Hoppas detta kan vara till nytta för någon. Spring i frid

1969 • Stockholm
#2
3 juli 2011 kl 00:30
Gilla
Tungt, men som sagt, en erfarenhet att dela. Hoppas det ordnar sig. Du säger inget om hur mycket du sprang innan du hoppade i dina VFF?
1984 • Göteborg
#3
3 juli 2011 kl 00:39
Gilla
Tråkigt att höra. Jag hoppas, precis som du att det kan vara till nytta för många som är sugna på att prova.

Lycka till med rehab och comebacken.
C T
1990 • Ljungby
#4
3 juli 2011 kl 00:55
Gilla
@Thomas Jag sprang typ ingenting innan jag hoppade i mina VFF:s, började springa i Februari och hade inte sprungit på ett år nästan. Men jag lever ett ganska aktivt liv förövrigt med många promenader och vandringar.
1969 • Stockholm
#5
3 juli 2011 kl 00:59
Gilla
Christian: ok, så all löpning var en rätt hård ökning då. Jag undrade, för jag har problem med bara en liten ändring i löpteknik som ställer till det massor. Häng i så fixar du det nog, slarva inte med tåhävningarna! Jag har en tendens själv att tappa bort alla extraövningar efter ett tag...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.