Löpning Kost & Näring 9 inlägg 6020 visningar

När äta och dricka under pass?

Malin Johansson
1980 • Alingsås
#1
4 juli 2011 - 21:22
Gilla
Egentligen är detta nog inte aktuellt än för min del, men... :-)

Än så länge springer jag inga längre rundor och klarar mig med mat ca 1-2 timmar innan samt vatten innan och efter passet.

Men hur ser det ut "sen". När behöver man börja med energi-bars och annan dricka (eller vatten?) under passen? Pratar vi om flera mil eller behöver man det redan vid 1 mil eller kanske inte förrän vid ca 2 eller mer..?

Hur äter/dricker ni innan /under och efter pass och vid vilken sträcka började ni känna behov av att äta och dricka under passet?
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#2
4 juli 2011 kl 23:03
Gilla
Någon sa till mig en gång att "drick när du är törstig".
Om passet är en timme eller mer och man är törstig är det nog bra att fylla på. Hur mycket man behöver fylla på i form av energi/mat är nog till stor del individuellt. Jag springer gärna på tom mage, min fru vill alltid ha mat i sig först. Tror att du kommer att få många olika svar på detta. Prova dig fram och gör som det känns bäst för kroppen.
Springer man riktigt långt är det en annan sak, då måste man nog vara lite mer vetenskaplig och se till att man fyller på förråden.
1966 • Karlstad
#3
5 juli 2011 kl 06:48
Gilla
Ungefär precis som Anders sa :-)
När jag började hade jag vatten med mig för 5 km och banan eller annan energi när jag närmade mig milen, Nu har motsvarande flyttats till vatten för pass upp mot 15 och energi över 20-25
Man flyttar sina gränser och behov altså och du gör det som känns bäst.
Spring utan både vatten o energi under passen så tror jag du kommer att känna när du borde haft det med dig ut.
Mr. B
1963 • Hemma
#4
5 juli 2011 kl 07:18
Gilla
Vätskebehovet är individuellt. En del dricker dubbelt så mycket som andra. I de fall när man behöver få i sig vätska och energi (en mil eller två) är det lika bra att äta och dricka jämnt fördelat under passet. Väntar man för länge kan det vara svårt att "hinna ikapp". Jag har sett en vetenskaplig studie som visar det också, men hittar den inte nu.

Vädret spelar naturligtvis en stor roll. Under Stockholm Marathon 2007 tror jag att jag drack tre gånger så mycket som vanligt.
Thomas Frykenmo
1970 • Skövde
#5
5 juli 2011 kl 08:31
Gilla
Hej, här kommer lite tips från en som inte är elit :-)
Jag har alltid med mig vatten ut på alla distanser.
Jag springer korta pass med min son 2-5 km då har vi med jordgubbsaft
Jag springer själv 5km pass då har jag vatten
Milen har jag med vatten
Halvmara saft eller vatten + russin eller energikakor
Mara vatten/saft sportdryck gel ev macka.
Längre än mara då försöker jag ha med liten macka energikakor russin, saft o sportdryck osv

Dricker alltid varje km oavsett.
man kan bli törstig efter 500m och varför då inte ha med vatten? det skall ju vara roligt o springa eller hur. det finns små flaskor på 1,5 dl till de riktigt korta passen.
Jag dricker också före längre pass och efter när jag kommer hem.
Detta är nog väldigt personlig men själv har jag märkt att jag inte blir så matt efter passen om jag dricker konternuerligt under passen.
Jag springer långsamt och långt....
När jag började var långpass över 1mil, nu har jag flyttat den gränsen till 21km.
Jag springer någon ultra då o då, så jag försöker också "träna" på att äta och springa.

Lycka till med långpassen...
Linda Eriksson
1978 • Skara
#6
5 juli 2011 kl 08:42
Gilla
Jag dricker bara om jag springer mer än en mil (om jag inte blir törstig tidigare) och då försöker jag dricka några små klunkar var 20:de minut ungefär. Äter ngt gör jag aldrig när jag springer. Väntar du med att dricka tills du är törstig så är det ofta försent.
Jaime Aleite
1969 • Årsta
#7
6 juli 2011 kl 05:39
Gilla
är det riktigt varmt ute, säg 25 och uppåt kommer du behöva vatten vid sträckor över 5 km. Överlag ska du nog undvika att springa när det är så varmt då vätskeförlusten inte är allt. Annars instämmer jag med föregående talarna. Jaime
1969 • Stockholm
#8
6 juli 2011 kl 13:33
Gilla
Dricker och tillför energi bara på tävling (och det är inte så ofta...) Sen springer jag inte jättelånga pass heller, men dryga timmen blir det väl i alla fall. Idag 15 km i stekande värme, var lite yr i bollen då jag kom hem och mådde toppen efter 1 L vatten och en dusch. Varför skulle man inte kunna träna utan att dricka menar ni andra? Vad är det som är "för sent"? Kraften går ur och prestationen blir inte optimal? Det är ju sällan målet för en träningsrunda...
Matti
1970 • Haninge
#9
6 juli 2011 kl 13:39
Gilla
På träning: Dricker endast på pass längre än 90min oberoende av väderlek. (om jag inte är i Medelhavet eller nånstans och det är +40 då kan det bli en slurk)

På lopp: Ingen dricka på lopp kortare än halvmaran. Vätskestationerna där det kryllar av folk ex ML är ett bra ställe att öka farten och sno placeringar.

Jag är alltid bra vätskefylld innan träning och lopp.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.