Triathlon Simning 9 inlägg 6404 visningar

lära barnen crawl

Jakob
1972 • Stockholm
#1
20 juli 2011 - 15:37
Gilla
Hej, jag crawlar numer hyggligt och tycker det är kul. Fråga; barnen blir ju nyfikna på hur man simmar crawl och jag undrar om man skall försöka lära de grunderna eller pajar det bröstsimmet? Samt HUR lär man barnen? Vilken ända börjar man i? Kanske konstig fråga men det känns inte självklart. Tack för svar!
#2
20 juli 2011 kl 16:36 Redigerad 20 juli 2011 kl 16:36
Detta inlägg har raderats
Jakob
1972 • Stockholm
#3
8 november 2011 kl 23:32
Gilla
Hmm, simklubb... har försökt hitta något lämpligt men det var inte så lätt. Vi har börjat "leka" crawl, det ger väl ngn sorts resultat vad det lider...tunga ben är dock ett problem här oavsett simsätt. Hur lär man ut bättre vattenläge? tack för förra svaret btw även om tacket kom sent :)
1978 • Västra Frölunda
#4
10 november 2011 kl 09:26
Gilla
Det viktigaste är att de får ner ansiktet under vattnet. Huvudet är tungt, särskilt på en liten kropp, så om huvudet är uppe sjunker benen.

Åtminstone på min tid fanns det väldigt många simklubbar i Stockholm så det borde inte vara så svårt att hitta en i närheten.
Kajsa Lindholm
1991 • Göteborg
#5
11 november 2011 kl 20:45
Gilla
Frisim är rent motoriskt enklare än bröstsim, och barn kan lära sig det tidigare (att vi i Sverige lär ut bröstsim först är såvitt jag förstår för livräddningskompetens). Som simlärare kan jag säga att barnen gärna vill visa det de redan kan, men mer än så har jag inte märkt någon direkt nackdel.

Huvudet nere och stilla, skulle jag vilja lägga till! Hellre klara kanske 4 armtag och behöva stanna för luft än försöka få in andningen innan det andra sitter, åtminstone var det vad jag fick lära mig på tränarkurs för ett par år sedan. Inte så dumt med tanke på att det är tungt i början också ;)

Samuel H
1979 • Järfälla
#6
21 november 2011 kl 22:20
Gilla
Jag hjälper till på bonusgrabbens simträningar. Han är sju och vi håller på med crawl och ryggcrawl. Bröstsim och fjäril kommer senare. Klubben använder sig av simförbundets "simlinjen": http://www.simforbundet.se/swwwing/app/cm/Browse.jsp?PAGE=2911

Det är väldigt olika vilket vattenläge barnen har att utgå från. Vissa sjunker som stenar, vissa flyter som korkar. Vi har tränat mycket på att vänja dom vid att vara avslappnade i vattnet, vilket är viktigt för att kunna få ner huvudet under utan och därmed få bättre vattenläge.

Jag blir lite nyfiken på hur gamla barnen är. Små barn har nog generellt mycket svårt att få till koordinationen i ett fungerande crawl utan att man stegvis och med olika hjälpmedel lär dom delarna separat och sedan sätter ihop det.
Kajsa Lindholm
1991 • Göteborg
#7
26 november 2011 kl 10:31
Gilla
Samuel: om jag minns rätt kan man börja med crawl när barnen är runt 3-4, medan bröstsimmet är krångligare och svårt att lära sig innan 5 år (finns såklart undantag i allt). Dessutom har jag lärt mig att mindre barn lär sig mer genom se och härma, alltså hela simsättet och sen går man på delmoment. Det blir liksom för mycket att på egen hand pussla ihop separata tekniska moment. Sen brukar inte simskolor se ut så ändå, så någon stor skada gör det kanske inte att börja i andra änden? (Det med åldern är något jag mest hört på flera håll i debatten kring vilket simsätt man börjar med i simskolan, det andra har jag nog någon skriftlig källa på någonstans från ledarutbildning).

Tips är att de ha simglasögon och får titta under vattnet när man visar också!
Samuel H
1979 • Järfälla
#8
26 november 2011 kl 11:45
Gilla
Kajsa, allt du säger låter rimligt tycker jag. Vi började kanske inte i andra änden (dvs bara teknikövningar), utan har hela tiden låtit barnen simma sammansatt också. Man kanske kan säga att vi i princip gjort så som du säger. Jag har nog till viss del glömt bort hur vi började.

Simglasögon tycker jag är viktigt, inte bara för att de ser bättre, de blir också mycket mer avslappnade. Vissa har dock svårt att behålla dom på och att hålla dom täta. :)
Kajsa Lindholm
1991 • Göteborg
#9
26 november 2011 kl 12:40
Gilla
Det brukar sällan vara så att man bara gör på ett sätt :) ville mest kasta in lite teori som kan vara bra att ha i bakgrunden (pluggar lärare och är väldigt intresserad av inlärningsteorier), men det ska ju fungera med barnen också.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.