Löpning Kom igång 25 inlägg 15225 visningar

Löpträning för barn.

1970 • Rödeby
#1
11 augusti 2011 - 23:24
Gilla
Hej
Har någon bra erfarenhet om löpträning för barn i 5-7-års åldern. Dottern tycker det är kul att springa och det vill man ju gärna uppmuntra på ett bra sätt. Att det ska vara kul och utan press är givet men har någon andra tips om bra träningsmängd och liknande.
< < < 1 2 > > >
1971 • Vendelsö
#2
11 augusti 2011 kl 23:30
Gilla
Bra fråga! Jag undrar samma sak. Min dotter är fem år och älskar att srpinga!
Mikael
1986 • Borås
#3
12 augusti 2011 kl 02:12
Gilla
Ta med henne på din uppvärmning och spring 2-3 km! (eller vad hon känner för) Det var iaf en sak som jag minns och uppskattade från när jag var så liten :) Låt henne vinna över dig någon gång men inte alltid, nyttigt att lära sig både att "vinna" och "förlora"
Veronika Rådahl
1974 • Vejbystrand
#4
12 augusti 2011 kl 07:02
Gilla
Tips på lek som tränar hela kroppen!
"Följa john" ute i skogen eller nere på stranden med hela familjen, är mina grabbars (6 och 8) favorit. Det blir över och under stockar, hoppa från sten till sten, lite klätring där det finns möjlighet. Ett träningspass från topp till tå som tränar även knoppen och framförallt grovmotorik. Det blir ett KUL och bra träningspass för alla. En annan lek är "spejaren" Barnen springer och smyger i sanddynerna eller skogen, medan jag kör intervall, min uppgift är att försöka se dem när de tittar fram, då visslar jag och de håller räkningen på hur många gånger jag sett dem.
När det gäller bara ren löpning, springer grabbarna först, de bestämmer fart, runda och hur länge.
Kinsei
1974 • Malmö
#5
12 augusti 2011 kl 08:46
Gilla
Ett barndomsminne är att jag satt på en stubbe alt. åt blåbär medan mamma och pappa körde backträning i motionsspårets längsta backe. Dit och hem joggade vi tillsammans.
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#6
12 augusti 2011 kl 08:51
Gilla
Jag springer då och då med mina döttrar. (4.5 år och 7 år). Dock ej samtidigt eftersom dom håller olika tempo och vill springa lite olika långt. Jag kör det som uppvärmning innan jag ska ut.
Lilla tjejen springer ca 1.5 km och stora tjejen fixar 2.5 km utan problem.
Dom får bestämma tempo och sträcka själva!

Sen kan man anmäla dom till lopp där dom får "tävla" lite med.
Stora tjejen sprang tex mini-marathon i maj. Drygt 1 km, vätskekontroll, målgång på Stockholm stadium med medalj och tröja!
Väldigt stolt var hon över sin bedrift!

Tycker dom det är roligt så ska man så klart försöka uppmuntra så mycket som möjligt! Låt det vara roligt och ställ inga krav och måsten!!!
1970 • Rödeby
#7
12 augusti 2011 kl 11:41
Gilla
Tack för alla bra inlägg.
Hur mycket har ni satsat på skor?
Anders E
1968 • Sollentuna
#8
12 augusti 2011 kl 19:16
Gilla
Jag kan rekommendera lopp (för de som bor i Stockholm finns ju Lilla Midnattsloppet och Lilla Kistaloppet). Mest på kul men de får medalj och blir påhejade in i mål.

Jag har slängt med skor till barnen när jag köpt skor åt mig själv från startfitness i England. Även om det inte finns något jätteutbud för barn i 5-7 års ålder finns det lite mer på startfitness än på Stadium/Interpsort m fl och dessutom är det billigare (vilket är tacksamt eftersom barnen växer ur sina skor så snabbt).

1971 • Vendelsö
#9
12 augusti 2011 kl 21:15
Gilla
Vilka bra tips! Dessa ska jag testa, speciellt att ha med henne som uppvärmning! :)
//Anna - http://i-ur-och-skur.blogspot.com/
Peter
1973 • Sverige
#10
12 augusti 2011 kl 23:36
Gilla
Många bra synpunkter. Här kommer några andra vinklar.

- Barn gillar att springa full fart och därefter vila ett tag och så fort igen. Låt dem göra det. Distans kan man köra med barnen senare. Barn springer i naturliga intervaller självmant. Låt dem fortsätta med det. Ger bäst effekt avseende syreupptag, styrkeutveckling och löpteknik.

- Låt barnen springa och leka mycket barfota. Detta gör att barnen behåller sitt naturliga steg.

- Låt gärna barnen tävla. Tänk på att inte bara tävla i att komma först. Alla har olika förutsättningar. Så försök hitta moment så alla får känna sig som vinnare. Ex. tävla i längsta steget, snyggaste steget, roligaste steget osv.

- I övrigt så tycker jag lekarna som Nika skrev om är mkt bra. Allt där du kan stimulera lust som motivator. Piska och morot kommer att utarmas med tiden och då gäller det att ha lust eller "flow" för idrotten som drivkraft.
1974 • Västra Frölunda
#11
13 augusti 2011 kl 22:34
Gilla
Tror inte alls att barn behöver speciella löparskor. Helst barfota, annars så lite uppbyggda skor som möjligt. Brukar springa "äventyrslöpning" med barnen, 6 & 8 år. En slags följa-john i skogen och runt i grannskapet. Dom får bestämma vart det bär hän. Brukar sluta i täta buskage...
Irja H
1971 • Västerås
#12
14 augusti 2011 kl 09:47
Gilla
Mina barn är ju lite större, men jag och 12-åringen brukar köra "dinosaurien" ibland. Man springer sakta tillsammans, en har en pinne i handen som han/hon plötsligt släpper, tillsammans räknar man ett visst antal sekunder, ex fem, sen rusar den ena framåt medan den andra rusar tillbaka, hämtar pinnen, förvandlas till T-Rex, jagar ifatt den första och "äter upp" den:-). Antal sekunder anpassas givetvis efter den som ska jaga ifatt. Grym fartlek!

Annars är ju backträning också roligt. Hur många gånger orkar vi springa upp och gå ner?

Läste om någon som tog med vattenpistoler ut på rundan...
1971 • Vendelsö
#13
14 augusti 2011 kl 11:33
Gilla
@Irja, Vad kul! Det måste jag testa nån gång! Dinosaurien, ballt alltså! :D
Linda Olsson
1972 • Hällestad
#14
14 augusti 2011 kl 13:03
Gilla
tack för jätteroliga tips! blir supersugen på att ta med ungarna ut!
Malin S
1971 • Göteborg
#15
14 augusti 2011 kl 21:59
Gilla
MIn storakille (8 år) gillar att springa ibland, då blir det helt prestigelöst intervall :)

Min lillakille (6 år) tar med sig cykeln. Det funkar fint men på slutet vill båda gärna ha cykeln, haha!

Lillkillen har jag varit ute och intervalltränat "gatan runt" med, det är 1 km :) Om jag inte kan komma loss och springa mer själv efteråt så resonerar jag att den där kilometern är ju inte ogjord. Jag har svårt att släppa på prestige, men att ha med barnen är en jättebra övning för mig!

Jag övar att vara i nuet och glädjas åt det och barnens springglädje är intakt :)

Mitt tips är alltså typ Mindfullness :) Lycka till!
Thomas Frykenmo
1970 • Skövde
#16
15 augusti 2011 kl 11:51
Gilla
Jag har fyra barn mina två yngsta är nu 4 o 6 år. 6-åringen började springa när han var 3 år. Ett lopp som går en gång i veckan 1 km långt. Vi sprang 7 tillfällen på våren o 7 på hösten. Lillebror började också när han var tre. Jag o stora pojken springer nu sträckor mellan 1-6,5km och han skall vara med på 1-tim om två veckor. Jag har aldrig tjatat ut honom utan det är hela tiden på hans villkor vi har alltid med vatten/saft ut. Försöker att springa hela tiden men det blir aldrig något tvång som sagt. Vi springer i 9:00 tempo. Han älskar o springa o dessa löpturer är bland de bästa....:-)

Lycka till....
Edith Gr
1992 • Stockholm
#17
15 augusti 2011 kl 13:08
Gilla
När jag var liten kommer jag ihåg att min pappa alltid tjatade på mig att gå ut och springa (dock handlade det aldrig om att springa tillsammans). För att det skulle vara så bra och nyttigt.... Springa blev något tråkigt måste som jag hela tiden försökte slippa undan och idag kämpar jag med att få upp något slags kondition över huvud taget.

Så mitt tips är att verkligen inte tjata och att hänga med själva hela tiden så att det blir en rolig grej att göra tillsammans - inte en "nyttig träningsrunda".
Camilla Åbergh
1972 • Rosersberg
#18
15 augusti 2011 kl 18:26
Gilla
HAr du kollat de lokala friidrottsklubbar som finns där du bor? Där jag bor finns det en klubb där finns det grupper för barn, som dels innehåller mångkamp, men oxå separat löpträning. Jag och min son har börjat träna tillsammans en dag i veckan me dom, då det är löpträning för allmänheten. Det är jättekul! Vi springer även tillsammans ibland, och vi nu anmält oss till ett 5-kmlopp som går i september:-). Nu fyller min son 10 år i oktober så han är lite äldre än dina barn, men kolla som sagt med klubbarna där du bor! Lycka till! // Camilla
Ylva Sollentuna
1971 • Stockholm
#19
15 augusti 2011 kl 22:46
Gilla
Jag tog med 8-åringen i dag i skogen som uppvärming någon dryg kilometer. Tänkte VERKLIGEN på att det bara, bara skulle vara kul. Jag pushade inte en enda gång och hon fick gå när hon ville och springa när hon ville. Det var jättemysigt och vi diskuterade en massa. Efteråt började hon diskutera nya skor ;-)
1971 • Vendelsö
#20
16 augusti 2011 kl 00:48
Gilla
Jag anmälde min dotter till en lokal friidrottsförening. Det är kö, men vi ska dit på en prova-på-dag den andra oktober, och hon ser verkligen fram emot det! Och sin dans förståss, som kör igång snart. :)

Och @Edith, naturligtvis på barnens vilkor.:) Synd att du har fått en så negativ syn på löpning, det finns mycket som kan bli förstört med tjat och annat... men hoppas du "kommer igen" och finner glädjen i din träning, oavsett form.
/Anna
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.