Löpning Kost & Näring 19 inlägg 9150 visningar

Hur många kalorier per dag?

1980 • Göteborg
#1
26 februari 2008 - 14:16
Gilla
Har så svårt att hitta en bra balans, snälla kan någon hjälpa mig?!
Har tävlat i fitness och har därför ett minst sagt sjukt förhållande till mat. Har alltid kört mycket kondition och nu är det nästan bara löpning som gäller. Jag är 159 cm, väger 53 kg, har mycket muskler och inte mycket fett. Så här ser mitt schema ut ungefär:

måndag: Intervaller på förmiddagen (20 min, + 10 min uppvärming o nedvarvning) Milen på kvällen.

Tisdag: Intervaller på fm, yoga på kvällen

Onsdag: 15-20 km

Torsdag: 8 km jogg på morgonen. Yoga på kvällen

Fredag: Intervaller på förmiddagen. Styrketräning på kvällen.

Lördag: 15-20 km

Söndag: yoga

Ungefär hur många kalorier bör jag äta per dag? Vill INTE upp i vikt, snarare ner liiiite.

mvh
1959 • Saltsjö-Boo
#2
26 februari 2008 kl 14:36
Gilla
Hm... Varför gå ner i vikt? Du ligger ju redan i underkant av det normala BMI-intervallet och har inget överflödsfett.
Om du ska minska i vikt måste du ju minska på muskelmassan.
En tanig löparkropp är väl inte mycket att ha om man vill må bra, vara allsidigt tränad och se välproportionerlig ut.

Så fortsätt att hålla minst din nuvarande vikt, träna allsidigt, ät nyttigt och så pass många kalorier som krävs för dina fysiska aktiviteter...
1978 • Åkersberga
#3
26 februari 2008 kl 14:42
Gilla
min första tanke när jag ser ditt schema är
"borde du inte ha en vilodag också"

sen när det gäller att gå ner i vikt så gäller enkel matematik
gör av med fler kalorier än du äter

Det finns rätt många verktyg på internet där du kan se hur många kalorier olika maträtter innehåller, likaså se vad varje aktivitet förbränner.
jag har på detta sätt gått ner 40 kilo

Däremot kan jag hålla med Olof
varför ska du gå ner i vikt, du har ingen överflödig vikt alls.
var glad för den kropp du har och fortsätt träna och jobba för att hålla dig frisk!

Ta hand om dig!
1980 • Göteborg
#4
26 februari 2008 kl 14:47
Gilla
Att gå ner i vikt är inte det primära. Det viktigaste är att kunna träna de pass jag gör och kunna göra det bra, vilket kräver att jag äter tillräckligt. Har dock svårt att veta vad som är tillräckligt då min bakgrund i byggning har vridit mitt tänk kring mat på ett osunt sätt. I fitnessdiet tillåts tex inte mycket kolhydrater, vilket jag självklart äter nu. Men jag är rädd att jag äter för lite trots att det på tallriken ser ut att vara mycket...
1980 • Göteborg
#5
26 februari 2008 kl 14:50
Gilla
Jag ser inte direkt yoga som träning utan mer som avslappning och stretch. Men är jag riktigt trött o sliten så vilar jag på söndagar. Annars känner jag efter hur kroppen känns. Brukar ta hela viloveckor ibland när det känns behövligt.
1974 • Åsa
#6
26 februari 2008 kl 14:57
Gilla
Fast bara yoga på söndagen kan nog med lite god vilja klassas som vilodag om man snackar löpträning om lågt räknat sju-åtta mil per vecka + alternativträning. Men nu var det ju inte det det var frågan om utan kosten.

Det är ju lite läskigt att råda om du nu har ett "sjukt förhållande till mat", och att sitta och räkna på kalorier kanske inte gör saken bättre. Jag brukar helt enkelt kolla morgonvikten varje dag om jag vill hålla lite koll, den brusar upp och ned med några hundra gram, men snart nog lär man sig inse vad som är tillfälliga skakningar och vad som är en mer reell förändring av kroppsvikten. Fördelen är att man bara behöver tänka på att äta balanserat och i rimlig mängd. Och vad som är rimlig mängd lär man sig snart.

Vill du ändå räkna kalorier skulle jag rekommendera att du räknar sådär en 2000 kcal per dag + 1 kcal/kilo kroppsvikt och sprungen kilometer. Men hur noga du än räknar så kommer du ändå att vara tvungen att justera intaget efter hur du mår och utvecklas viktmässigt.
1970 • Linköping
#7
26 februari 2008 kl 14:58
Gilla
Du kan inte må bra mentalt? Du tränar alldeles för mycket.
Hoppas du inte skadar dig, försök skaffa dig lite andra intressen än träning.
Mvh
/ Kalle
1980 • Göteborg
#8
26 februari 2008 kl 15:34
Gilla
Grobert- Tack för ditt svar! Det var precis sådana riktlinjer jag var ute efter. Ser att jag ätit lite för lite... Ska lägga till lite extra kcal och hålla koll på vikten.

Karl - Jag mår bra mentalt :) Jag älskar träning och har alltid tränat mycket. Det är min livsstil och mitt intresse. Visst kan det verka tråkigt, men jag mår bra av det. Det som varit problemet är att jag inte riktigt vetat hur mycket jag behöver äta nu när jag lagt in så mycket mer löpning. Jag är en periodare och testar mycket i träningsväg, men en sak gäller alltid och det är att jag bara tränar ssådant jag tycker är kul! Jag tränar inte för att jag "måste" utan för att jag älskar det.
1974 • Åsa
#9
26 februari 2008 kl 15:41
Gilla
Själv tycker jag ju att folk som inte tränar alls typiskt mår avsevärt sämre mentalt än någon som lägger lite drygt en timme om dagen på att ta hand om sin kropp, men det är ju bara min åsikt.

Speciellt med tanke på att riksgenomsnittet för TV-tittande ligger på ca 1.4 timmar per dag - det är ungefär samma tid som frågeställaren lägger på sin träning. Jag tror det är medelsvensson som behöver skaffa sig andra intressen.
Lennart Thilander
1979 • Gävle
#10
26 februari 2008 kl 16:43 Redigerad 26 februari 2008 kl 16:44
Gilla
Hej kristina!

Jag har 2 länkar åt dig som jag brukar använda mig av:
http://www.internetfitness.com/calculators/bmr.htm http://www.sportline.se/info/burning_calories.htm

I den första ser du hur mycket din basala förbränning är. Med din vikt i lbs = 117 och din längd i tum = 62.6 och ålder = 28, så blir den 1332 kcal per dag för dig.
Sedan med hjälp av den andra länken kan man räkna ut hur mycket din träning bränner på ett ungefär. Säg att du springer 20km på 120 minuter, då bränner du enligt den kaloriräknaren runt 1150 kcal. Alltså blir den totala förbränningen en sådan dag ca 2480 kcal. Alltså nästan dubbelt så mycket som du behöver en normal dag utan träning.

Sedan tillkommer även vissa andra faktorer, du kanske rör dig väldigt mycket i ditt jobb eller i din vardag, då ökar givetvis din förbränning. För varje timme du "går omkring" kan du lägga till ca 250 kcal.

Hoppas nåt av det hjälpte :]

Cheers,

Lelle
Margit S
1961 • Luleå
#11
26 februari 2008 kl 18:40
Gilla
Josefin, jag har sett några av dina inlägg och din löpardagbok...vill bara säga att jag tycker att du är jätteduktigt!!!!!
Sofia Imrell
1985 • Linköping
#12
26 februari 2008 kl 19:07
Gilla
Angående Lennarts inlägg. För det första tror jag inte att man bör variera allt för mkt i energiintag beroende av om det är en vilodag eller träningsdag. Även om man kan behöva något extra mellanmål vid extra hårdträning. Därav är det inte särskilt relevant att skilja på basal förbränning och "extra" förbränning. Det handlar ju mer om hur mycket man äter i ett längre perspektiv än enstaka dagar. För det andra kan man inte leva på de kcal som basal förbränning motsvarar om man inte ligger nedbäddad, orörlig i en säng hela dagarna. Basal förbränning är den energi som hjärna, hjärta, magtarmkanal och alla andra organ kräver för att drivas utan att behöva ta till energireserver (glykogen, inlagrat fett och protein i form av muskler och organ).
Och vad gäller uträkning av energiförbrukning måste man snarast ta hänsyn till fettfri vikt än till faktiskt kroppsvikt, vilket man ju nu kanske inte har koll på exakt.
Mitt tips är att om du misstänker att du kanske får i dig något för lite av kolhydrater m.m. så försök att öka på lite under några veckor. Om du känner att du får mer energi utav det och inte går upp i vikt så är ju det utmärkt. Har du legat på gränsen till att äta för lite under en längre tid har du antaligen dragit ner din metabolism en aning. Så fort kroppen vänjer sig vid lite mer mat kommer metabolism öka, du blir piggare medan vikten ej ökar!
Om du känner att du har allvarliga problem med maten tycker jag dock att du ska söka riktig hjälp för det.
Imponerad för övrigt av ditt träningsprogram! Kämpa på =)!
1980 • Göteborg
#13
26 februari 2008 kl 19:59
Gilla
Lennart - Tack så mycket. Ska kika där :)

Sofia - Jag ska göra precis så som du föreslår, öka på kolhydraterna lite mer och hålla koll på vikten.
Jag har inga allvarliga problem med maten, inga ätstörningar så som anorexi eller bullimi. Men jag gillar att hålla en (extremt) bra form, vilket kräver mycket kontroll på maten och träningen. Är van att äta och träna på ett sätt (fitness) men har som sagt ändrat träningsupplägg och behöver lära mig vad som krävs i matväg nu. Tack för din hjälp :)
Ola Axelsson
1978 • Stockholm
#14
27 februari 2008 kl 20:04
Gilla
När jag sprang 13 km på 60 min på löpband häromdagen brände jag enligt löpbandets beräkning 1640 kal. Är det helt ovetenskapligt?
Väger 100 kg.
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#15
27 februari 2008 kl 23:23
Gilla
Generellt kan man räkna att man gör av med kilokalorier motsvarande sin vikt varje kilometer, så väger du 100kg så skulle du göra av med 1300kcal på 13km. 1640 är ju i närheten, men det beror ju på lutning också.
Peter Karpestam
1977 • Höör
#16
28 februari 2008 kl 09:37 Redigerad 28 februari 2008 kl 10:00
Gilla
Det verkar finnas helt olika bud på hur många kalorier man gör av med vid olika motionsformer, och det är svårt att veta vilket man ska tro på. Om man använder program som t.ex. hälsovakten eller det webbaserarde www.internetfitness.com/calculators/bmr.htm så gör man om man springer i en timme av med ca 500 kcal medan t.ex. min Garmin Forerunner brukar ange tal i trakterna runt 1000. I samtliga fall har man tagit hänsyn till min vikt. Svårt att veta vilket man ska tro på och man undrar också vad det är som ligger bakom dessa olika bud. Är forskare inte överrens i ämnet?
Roland Söderström
1962 • Onsala
#17
28 februari 2008 kl 09:57
Gilla
Finns nog lika många teorier som forskare.
Idag läste jag i GP att motion påverkar vikten väldigt lite :-O
Man ska se till att äta mindre kolhydrater (bröd, pasta, ris, potatis)
Ät hellre ägg o bacon till frukost än mackor och flingor.

Just nu är väl trenden att inte äta så mycket kolhydrater.
Undrar vad det är i morgon?
1978 • Åkersberga
#18
28 februari 2008 kl 10:23
Gilla
Marit - Tack det värmer att höra sånna ord ibland!!!
jag kämpar på!
/Josefine
Ola Axelsson
1978 • Stockholm
#19
28 februari 2008 kl 11:37
Gilla
Magnus: Mitt löpband tar hänsyn till vikt och lutning (vilket jag hade) så din "basformel" verkar rimlig.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.