Triathlon Simning 4 inlägg 2169 visningar

Hur träna bensparken?

Peter Karpestam
1977 • Höör
#1
7 september 2011 - 10:25 (Redigerad 7 september 2011 - 10:25)
Gilla
Har fått höra att jag gör fel med bensparken när jag frisimmar. Jag gör tydligen samma fel som de flesta som tidigare sysslat med löpning/spelat fotboll m.m. d.v.s. min rörelse kommer inte från höfterna utan snarare låren vilket renderar en onödig massa vattenmotstånd o.s.v.

Jag vet att man kan köra bensparkar med platta, simma med fenor, benspark på rygg med armarna utsträckta o.s.v, Problemet är ju dock att jag mycket väl kan fortsätta göra fel i all oändlighet oavsett hur mycket jag nöter dessa övningar.

Det jag således efterlyser är övningar som TVINGAR mig att göra rätt rörelse. Tips??

Min egna analys är att jag måste få rätt på bensparken för att utvecklas i frisimmet. Jag vet att en filosofi är att man kan köra ganska minimalistiska bensparkar och förlita sig mer på armkraften (som utgör större delen av vad som tar dig framåt) men om målet nu är att bli ännu snabbare måste ju alla bitar falla på plats, och jag tror att bensparken är nyckeln för mig. En bättre benspark kommer troligtvis ge mig ett bättre driv framåt, bättre vattenläge vilket förmodligen förbättrar både min uthållighet i vattnet och teknik i övrigt...
anders nilson
1971 • Ingarö
#2
5 oktober 2011 kl 13:26
Gilla
Om du har platta så kan du köra;
Benspark på rygg med plattan över låren, du ska vara nära med låren med inte nudda den.
Kör du med fenor så är det grymt att köra helt under vattnet och försöka hitta farten, den är lite självreglerande, man orakar inte om man gör fel, så man får testa sig fram till rätt variant
#3
5 oktober 2011 kl 16:49
Detta inlägg har raderats
Peter Karpestam
1977 • Höör
#4
10 oktober 2011 kl 08:57
Gilla
Tack för tips! Under vatten verkar riktigt bra, även utan fenor tycker jag. Försöker sparka på ett sätt så att det känns så lätt och avslappnat som möjligt, det är även då det verkar gå som snabbast. Jag har vissa begränsningar eftersom jag inte har särskilt rörliga vrister, vilket nog påverkar vilken frekvens jag kan hålla, men huvudsaken att man gör rätt..
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.