Löpning Träning 8 inlägg 3313 visningar

Hur ofta lågpulspass?

Mattias Larsson
1966 • Segeltorp
#1
23 september 2011 - 10:19
Gilla
Ni som kör lågpulspass ibland; Hur ofta skall man/kör ni dessa? Jag får inte till löpning mer än ca 2-3 pass i veckan och undrar om man ska köra så 1-2 av 3 eller? Jag provade att hålla mig under 140 i en timme igår och det var RIKTIGT långsamt, fick kolla pulsklockan hela tiden. Minsta uppförsbacke medförde gång.
Jag har börjat inse att jag på mina vanliga rundor ligger alldeles för högt i puls, typ 80-90% (Nej jag har inte gjort maxpulstest utan gör en hyfsat kvalificerad gissning till 190. Skall göra ett test ngn dag då jag är helt skade- och förkylningsfri, och känner mig motiverad...)
1954 • Högsjö
#2
23 september 2011 kl 12:45
Gilla
Jag skulle köra 2 lugna och ett lite snabbare.Vad gäller % av max så kan ju det tolkas lite olika. http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=21010
Jag kör inte så matematiskt korrekt lågpuls utan tillåter viss variation då jag kan njuta av löpningen istället för att snegla på pulsklockan titt som tätt.
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#3
23 september 2011 kl 13:03
Gilla
Jag skulle köra 0 lågpulspass om jag bara sprang 2-3 pass i veckan. Förutsatt att målet är att bli en bättre löpare alltså...
Magnus
Stockholm
#4
23 september 2011 kl 13:36
Gilla
Är också lite tveksam till lågpulspass om du bara kör 2-3 pass/v. Det krävs lite mer volym för att få bra effekt av dessa. Beror ju iofs helt och hållet på varför du tränar...är det för motionens skull eller för att bli bättre på tävling?
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#5
23 september 2011 kl 18:11
Gilla
I mitt fall gjorde lågpulsträning att jag fick kontinuitet i träningen på så sätt att jag kunde träna en lång period utan skador och sjukdomar. Devisen "den bästa träningen är den som blir av" tycker jag stämmer bra. Dock är vi såklart alla olika och det är roligare att springa fort. Jag tvingade mig själv att springa lugnt och lärde mig därigenom något nytt. Att njuta av naturen och gå ner i varv, det var för mig ovärderligt. Jag kommer även denna höst att köra tre månader med nästan uteslutande lågpuls för att bygga/vila upp mig inför en ny säsong. Jag kompletterar dock med lite snabbhetsträning, driv- och bålstyrka.

Dock håller jag såklart med om att man på kort sikt definitivt inte blir bättre av lågpuls. En annan nackdel är att man behöver ganska mycket tid till förfogande för man behöver springa lite mer och längre, som Magnus skriver.
Stefan Nilsson
1953 • Lund
#6
23 september 2011 kl 23:11
Gilla
Johan, är helt på din linje. Har kört samma upplägg. Det pratas en hel del om att hjärt-lungkapaciteten utvecklas bättre med intensiva pass, men jag tycker då att man glömmer att det funkar dåligt att köra en Porsche på mopedhjul. Ben och leder behövs också för att kunna springa, och det tar tid att bygga upp kroppen så att man klarar att springa långa sträckor utan att skada sig. Även om man bara kör två-tre pass i veckan tycker jag visst att det är motiverat att köra större delen på låg intensitet. Visst gör det bäst nytta om man kan köra de passen lite längre tid, men som det mesta i livet handlar det om prioritering.
Mattias Larsson
1966 • Segeltorp
#7
24 september 2011 kl 11:49
Gilla
Jag tränar för motionens skull. Har inga som helst tävlingsambitioner men tänkte kanske delta i lite motionslopp framöver. Har som mål att greja milen på timmen så inga jätteambitioner alltså. Jag har märkt att kroppen numera har blivit lite benägen att gå sönder så jag tänker att det är ett sätt att se till att den håller. Så ett lågpulspass på ca 60 minuter och 2 vanliga distanspass som är lite kortare tidsmässigt är tanken. Borde väl inte vara helt fel?
Stefan Nilsson
1953 • Lund
#8
24 september 2011 kl 12:11
Gilla
Mattias, tycker det låter som en bra mix med den ambitionsnivån! Ett tips är att efter hand öka tiden på lågpulspasset - ger bra effekt på fetförbränning/uthållighet.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.