Löpning Kom igång 6 inlägg 3774 visningar

Formsvacka/platå

1973 • Norrköping
#1
30 september 2011 - 22:57
Gilla
Hej hopp,
Nu måste jag få lite goda råd... Jag började springa i april, lungt och försiktigt (blev medlem i jogg.se först 4 månader senare, så i min dagbok ser det ut som att jag gått ut väldigt hårt från dag ett), och det gick evinnerligt långsamt framåt. I juli släppte det lite lite och i augusti kändes det riktigt bra - då kunde jag plötsligt springa 5-7 km på raken, men korta pauser och med ett leende på läpparna. De sista veckorna har allt däremot kännts som SKIT. Kroppen känns som en rostig gammal traktor, benen är tunga och jag har NOLL flyt. Punktvis ont i ett knä och en höft, men det har jag dragits med länge och det brukar alltid bli bra när jag blir riktigt varm. (De senaste veckorna har det dock suttit i mer, ffa eftersom jag haft mindre flyt och inte blivit riktigt varm..)
Min fråga efter denna eländesbeskrivning är: Ska det vara på detta viset? Är det vanligt att det går bättre och bättre, och sedan plötsligt asdåligt när man börjar sätta igång & springa?
Micke Larsson
1971 • Norge
#2
30 september 2011 kl 23:49
Gilla
Punktvisa skador som inte flyttar sig och som dessutom håller i sig längre och längre tycker jag låter som skador. Och i så fall är det kanske inte så konstigt om du upplever att löpningen går sämre och sämre.

Här hade jag kunnat be dig beskriva värken närmare, men jag är ändå inte rätt person att uttala mig om skador (har nog svårt att begripa mina egna).
1981 • Dals-Ed
#3
1 oktober 2011 kl 10:02
Gilla
Om det ska vara på det viset låter jag vara osagt. Däremot KAN det vara exakt på det viset att man når en platå/nivå och upplever det går "sämre" fast man egentligen blivit bättre.

Det där med ont i ett knä och höft en längre tid skulle dock jag kunna se som ett tecken att det är dags gör nåt åt det. Ju snabbare/bättre du blir ju mer beroende kan du bli att kroppen alltid är helt fit for fight.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#4
2 oktober 2011 kl 00:49
Gilla
Du har tränat väldigt mycket senaste månaderna, att det gör ont i knä och höfter betyder att det blivit väl mycket träning, det måste ändras på någonting för det onda i knän, och höfter försvinner inte så lätt vid fortsatt träning. Du tränar ju flera olika saker och det är bra, minska ner på sådant som gör ont, träna inte så mycket att träningen blir en plåga, bättre att träna lite mindre än att inte orka träna alls. Själv har jag tränat styrketräning vid sidan om löpningen senaste halvåret, för inte så länge sedan kände jag att det gjorde ont när jag tränade biceps, jag visste sen tidigare att det betyder slutet på den träningsövningen, ingen träning betyder att det jag tränat upp försvinner ganska snart. Jag provade att träna den övningen med betydligt lättare vikter vartannat träningspass, resultatet blev att det onda hann försvinna mellan dom tunga passen, jag blir kanske inte starkare just nu, men behöver heller inte förlora det jag tränat upp. Samma sak med löpträningen, tar det emot så minska ner till en hanterbar nivå under en tid, låt kroppen få vila samtidigt som kondisionen stannar kvar.
1973 • Norrköping
#5
11 oktober 2011 kl 20:32
Gilla
Tack för alla svar! Nu har jag varit hos en naprapat som bänt, dragit, akupunkterat och donat. Och sagt att jag ska låta bli att springa förra veckan + denna, och som gett mig lite handfasta tips kring hur jag ska öva upp rörligheten i vissa leder och stabiliteten i andra.
Är lite lite orolig för att jag inte ska komma igång igen - det känns som att det var hundra år sen jag sprang, fast jag sprang 2 mil så sent som förrförra veckan.
Micke Larsson
1971 • Norge
#6
11 oktober 2011 kl 20:37
Gilla
Ja, det går väldigt fort åt det hållet och betydligt långsammare att gå från 0 till 2. Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.