Löpning Träning 20 inlägg 8162 visningar

Får inte till de första km, hjälp...

1985 • Nyköping
#1
2 oktober 2011 - 12:48
Gilla
Nu har jag sprungit ett år och jag har sakta men säker tagit mig upp till en nivå där jag springer milen under 60 min och jag springer runt 30 km i veckan.

Det känns bra och min utveckling går hela tiden framåt och jag slår mina rekord med jämna mellanrum.

Jag har dock ett problem som jag inte riktigt kan sätta fingret på vad det beror på, och varför det blir som det blir.

När jag startar mina rundor så har jag problem med att jag får kramper i smalbenen, vaderna och fötterna under de första 2-5 km. Det är inte kramper som när man får "sendrag" utan mer en känsla av spänningar. Ibland känns det som när man får mjölksyra och jag måste stanna och skaka loss benen. Det kan oxå komma på det sättet, och om jag fortsätter att springa och kommer på andra tankar, så kan det försvinna.

Jag har funderat på om det sitter psykiskt, att jag är rädd för det, och då omedvetet spänner mig. För när jag börjar bli trött och man kommer in i den där känslan där benen bara kör på så är det som bortblåst.

Jag har oxå märkt att detta inte händer när jag springar i skogen, detta bidrar till att jag funderar på det psykiska. I skogen har man så mycket annat att tänka på. Man måste hålla koll på marken och det händer saker runt omkring hela tiden. Det är heller inte lika monotont i skogen vilket kanske bidrar till att "krampkänslan" motverkas.

Jag tänker ofta på tekniken i början, innan jag bli trött och bara springer. Vilket kanske gör att jag springer onaturligt?
Sedan tycker jag känslan kommer och sitter i som längst när jag ska springa längre sträckor och jag tvingas hålla ett lägre tempo.
Kan kanske bero på sämre teknik vid lägre tempo?

Alla funderingar och tankar är hjärtligt välkomna, det kan finnas saker jag inte tänkt på. Kanske någon som upplevt samma och löst det? Tacksam för alla svar
Viktor Govik
1981 • Göteborg
#2
2 oktober 2011 kl 13:49
Gilla
Spring i skogen, problemet är löst. troligtvis är det mer dämpning i skogen, så starta varje runda med några km i skogsspåret och gå sedan över till landsväg.

1985 • Nyköping
#3
2 oktober 2011 kl 14:45
Gilla
Det låter ju enkelt. Men problemet är att jag har mins 2km asfalt utanför dörren innan jag kommer till skogen och jag gillar att bara kunna gå ut och springa utan massa knussel.

Men däremot kanske det släpper om jag bara springer i skogen ett par veckor så att jag får tillbaka rytmen i löpningen innan jag kör landsväg igen.

Tove Wahlund
1981 • Hornstull
#4
2 oktober 2011 kl 16:11
Gilla
Jag har fått mindre besvär med smärta och spänningar i smalbenen efter att ha börjat styrketräna benen mer. Kanske kan vara nåt att testa?
1973 • Nyköping
#5
2 oktober 2011 kl 16:44
Gilla
Jag vet att du jobbar på din löpteknik. Om du försöker lägga om ditt steg till att bli "framfotaisättning" så är det naturligt att du blir trött i vaderna i början. Det är jobbigt för vaderna att lägga om till framfotalöpning. Just som du sa så tänker du mest på tekniken i början. Om man ska lägga om sin löptekink till framfota så ska man börja med korta sträckor. Kan jag vara något på spåren? Lycka till!
Tobias Hjalmarsson
1976 • Karlstad
#6
2 oktober 2011 kl 16:45
Gilla
Jag hade samma problem i början när jag började springa men känner inte av det längre. Viktigt att ha bra skor när man springer på hårt underlag. Något som kan hjälpa är att stretcha före och efter passen. Sitt ner på knä och luta överkroppen bakåt så ska det kännas i musklerna runt smalbenen.
http://tobbe-motironman.blogspot.com
1973 • Nyköping
#7
2 oktober 2011 kl 16:48
Gilla
... eller knyter du skorna FÖR hårt nu!? :)
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#8
2 oktober 2011 kl 17:15
Gilla
Nu är du ju inte så lastgammal men för oss lite äldre män är det ofta Magnesium brist som orsakar krampkänningar.
Kan kanske även drabba de som är yngre?
Finns receptfritt på apotek eller hälsokost!
#9
2 oktober 2011 kl 17:26
Detta inlägg har raderats
1985 • Nyköping
#10
2 oktober 2011 kl 18:55 Redigerad 2 oktober 2011 kl 18:55
Gilla
Tack för alla svar.
Jag tror de flesta har missuppfattat min känsla lite.
Problem med benhinnor och liknande "smärtor" har jag stor erfarenhet av och jag är säker på att det inte är någon smärta pga skor eller underlag eller liknande. Det gör liksom inte ont, utan det känns mer som "växande spänningar" som avtar direkt när jag slutar springa.

@Theresa
Du är något på spåren.
Jag jobbar på att försöka korta min steglängd ganska mycket och öka "kadensen". Vilket jag i skogen har märkt ger mig mycket i prestation och där funkar det väldigt bra.
Men det känns konstigt på den platta asfalten.
Och det kan mycket väl vara så att jag upplever problemen pga att jag tänker för mycket på tekniken då.

Är det så att man kan träna tekniken på sina korta pass och sen strunta i det på de längre, och att de då kommer av sig själv på de längre när man tränat ett tag? Det känns som att löptekniken måste matas in hela tiden tills det blir en vana?
hehe, tror att skorna knyts lagom :-)
1973 • Nyköping
#11
2 oktober 2011 kl 19:18
Gilla
Asfalt är ju mycket stummare underlag, så det sliter mycket mer.

Mitt råd är att du värmer upp ordentligt/ springer ett par km innan du ger dig på teknikträningen så att musklerna är varma. Samt att du lägger in korta sträckor i början.
1985 • Nyköping
#12
2 oktober 2011 kl 19:25
Gilla
Ok, och övrig löpning bör göras avslappnat och utan tanke på teknik? Eller ska jag ha det lite i bakhuvet?
Thomas Frykenmo
1970 • Skövde
#13
2 oktober 2011 kl 20:29
Gilla
Några tankar från en glad amatör.
Kollade dagboken, du springer ju varierat olika längd och fart på passen. Springer du alla pass i samma skor?
Värmer du upp? Ett alternativ kan ju vara att ta en rask promenad de första 2km innan du drar igång.
Jag har tidigare haft liknade bekymmer. Jag löste det då med att springa så fort jag orkade ,max.... och sedan falla ihop o vila då var det liksom jag som bestämde över benen. Mina bekymmer satt alltså i huvudet :-)

Lycka till....
Johanna
1983 • Stockholm
#14
2 oktober 2011 kl 21:06
Gilla
Kul att höra dina funderingar! Min första tanke är att du inte är tillräckligt uppvärmd?

Mina första två - tre kilometer är alltidde tråkigaste och jobbigaste, mina ben känns stumma och jag tycker in att jag "får till det" men det släpper alltid efter några kilometer. För mig funkar vetskapen om att det bli bättre... och pannbenet :)
1985 • Nyköping
#15
3 oktober 2011 kl 09:50
Gilla
@Thomas
Jo, jag försöker variera. Och jag har två par skor som jag alternerar mellan. Jag har ett par som jag använder ortopediska inlägg i, och tanken är att jag ska vänja mig av med dem. Nu har jag fått sånna skavsår av inläggen så jag har inte använt dem på ett bra tag. Och det funkar hittils.
Uppvärmningen består av de första km. Då jag inte kör någon jätte intensiv träning så får uppvärmningen vara en del av träningspasset.
Jag har tänkt i dina banor. Att verkligen springa loss och ta kontrollen för att sedan falla in i ett lugnare tempo. Ska ta och prova lite kordinationslopp efter 2K och se hur det känns efteråt. "Bra tips"

@Johanna
Jo, det är en tanke som slagit mig, Mer uppvärmning.
Det konstiga är att känslan jag har i benen har gått från 2K till 3K och nu ända upp mot 7K utan att släppa. Vid 5K borde man ju vara uppvärmd?
Martin Syk
1983 • Göteborg
#16
3 oktober 2011 kl 15:06 Redigerad 3 oktober 2011 kl 15:07
Gilla
dubbelpost
Martin Syk
1983 • Göteborg
#17
3 oktober 2011 kl 15:07
Gilla
Jag är verkligen ingen expert så du får ta detta med en nypa salt, men det låter som att dina vadmuskler är hårt sammandragna. Kanske har de "knutit" sig lite till följd av ett ändrat steg och ökad belastning? Finns risk för skador på Achilles tendon (hälsena) med stela vadmuskler, så det är jättebra att du tar kroppens signaler på allvar. Mer om det: http://www.youtube.com/watch?v=t0boD9MWRok

Hårt knutna vader är svåra att stretcha ut.
Något som kan hjälpa är att frysa en PET-flaska med vatten och placera den på golvet. Därefter sätter du dig på "huk" med ena benet under dig och andra utsträckt och låter vadmuskeln rulla över flaskan. Kroppen/armarna reglerar tyngden du lägger på vaden. Prova att göra denna stretch efter dina pass.

Till detta kan det vara en idé att lägga excentriska tåhävningar i början/slutet på dina pass. Passa även på att prova 'normal' stretching av vaderna, det finns flera olika sätt - välj det som känns givande.

Lycka till!
1985 • Nyköping
#18
3 oktober 2011 kl 15:11
Gilla
@Martin

Tack för din analys...
Tänker du att jag skulle ha stela/underrörliga vader i allmenhet eller menar du att de är sammandragn just när känslan uppkommer?

Jag vet att jag har väldigt underröliga tår... Det skulle kanske kunna vara så att jag behöver jobba mer med att strecha mina vader och göre de mer rörliga i allmänhet?

Jag får så mycket tips här så jag har att göra i veckor för att prova allt detta :-)
Martin Syk
1983 • Göteborg
#19
3 oktober 2011 kl 17:01
Gilla
Alex: Nja, inte riktigt, jag tänkte bara att du ökat på träningsmängd och förändrat ditt steg vilket lett till överansträngda och därmed stela vader.

1985 • Nyköping
#20
3 oktober 2011 kl 19:33
Gilla
@Martin
Ahhh, då förstår jag hur du menar...
Det är svårt att skynda långsamt när det äntligen börjar släppa liksom
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.