Löpning Träning 4 inlägg 3361 visningar

Delat pass rätt eller fel?

Johan Lund
1972 • Hägersten
#1
11 oktober 2011 - 13:50
Gilla
Har periodvis lite svårt att få ihop träning med familjeliv enligt önskemål.Har nu lovat att ställa upp som ungdomsledare en dag i veckan då det egentligen passat väldigt bra att träna.Nu till frågan.Är det tokigt dela upp ett pass om vardera 4,5km med uppehåll ca 2h för sen springa hem igen eller är sånt pass meningslöst kontra springa 9km på ett bräde.Inte tänkt som något kvalitetpass men vill ändå att det ska fylla någon funktion?Eller är det bättre spara på krutet till något annat pass då jag ändå försöker träna i alla fall 3ggr i veckan.Tacksam för synpunker.
//Johan



1978 • Västra Frölunda
#2
11 oktober 2011 kl 14:15
Gilla
Jag gör så ibland och ofta betydligt kortare. De enda meningslösa passen är de man inte gör.
Martin Syk
1983 • Göteborg
#3
11 oktober 2011 kl 14:44
Gilla
Hej Johan,
Tror definitivt att det kan ge någonting men du får kanske sikta på ett pass som inriktar sig mer på snabbhet, koordination och styrka snarare än ett klassiskt distanspass. Beroende på hur avancerat du tränat tidigare har jag två förslag.

Den enklare versionen - På dit och hemvägen kör du.
- 2 km uppvärmningsjogg
- 2,5 km fartlek (fartlek innebär precis som det låter, att leka med farten. Ett sätt är att ta sikte på något 50-200 meter fram och göra en märkbar fartökning, för att sedan sänka farten en period. Det går också bra att titta på klockan och höja/sänka farten en viss tid, t ex 1 minut etc. Försök att undvika mjölksyra.

Det mer avancerade passet:

Pass del I:
1,5km uppvärmningsjogg
3 km snabbdistans (sikta några sek. långsammare än den fart du kan hålla på 10 km)

--'aktiv vila' med ungdomarna --

Pass del II: (Bygger på att det finns en lämplig backe mellan punkt A och B)
2 km uppvärmning
10x40 sek i backe med skaplig lutning. gå långsamt ner för backen och kör nästa intervall när du kommer ner. Anpassa hastigheten så att du känner mjölksyra de sista 2-3 backarna.
2 km nedjogg




1965 • Eksjö
#4
11 oktober 2011 kl 20:22
Gilla
Den bästa träningen är den som blir av. ;-)

Själv har jag i dag kört ett delat långpass, halva i morse och halva nu på kvällen. Varför? Därför att det fanns ingen möjlighet att köra hela i morse eller hela nu på kvällen, så det fick bli så istället. Höll lite högre fart på slutet av bägge halvorna än vad jag skulle ha haft på slutet om jag kört ett normalt långpass, hoppas att det skall kompensera för det jag missar i uthållighet.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.