Löpning Kost & Näring 7 inlägg 1937 visningar

Runekakor:)

1984 • Vejbystrand
#1
24 mars 2008 - 22:45
Gilla
Utförde årets första långdistans i ren löpning idag. Har kombinerat olika träningsformer i vinter för att hålla igång kroppen under längre tider, men som sagt, första rena löplångisen idag:) Hur som helst, på gymet där jag jobbar hade vi vasaloppspinning, det vill säga att vi höll ett pass som varade tills första snubben gled i mål, och till detta passet gjorde jag de omtalade runekakorna till deltagarna. Testade själv en och tyckte verkligen att jag fick en himla kick. Höll juh på med spinningen i fyra timmar så det behövdes väl då, men inför dagens lopp gjorde jag en ny sats och hade med mig en liten energibomb ut. Jag har aldrig testat att äta under löpning tidigare, himla våghalsigt att testa på tävling första gången egenltligen. Vet inte om det var kakan som gjorde det, men det kändes verkligen toppen hela rundan:) Och jag var verkligen jättepigg när jag kom i mål, hade lätt kunnat springa någon mil till. Åt kakan i två omgångar, en vid nio km och en vid typ 15. Det jag ville ha sagt är att ni som inte testat att ha med er något ut på era långpass, gör det! Blev verkligen positivt överraskad:):) Och Runekakor, himla lätt göra. Känns dessutom betydligt bättre att göra energikakor själv och veta vad man häller i, än att köpa och inte vara säker på vad det är man får för pengarna. Billigt, enkelt och effektfullt:)
1984 • Vejbystrand
#2
25 mars 2008 kl 05:32
Gilla
Ja, här är receptet om någon skulle vilja testa:)

Recept på RunekakorGrund
2 dl sirap
1,5 dl socker
2,5 dl grädde

Fyllning
5 dl havregryn eller müsli
3-4 dl hackade nötter och torkad frukt
1 dl solrosfrön
1 dl russin
1 dl druvsocker, i pulverform. Finns i hyllan bland sötningsmedel och
liknande.
ev 50 gram mörk choklad

Blanda grädde, socker och sirap och koka ihop till en kola-smet. Är du
osäker på hur länge du ska koka kan du köra kultestet som går ut på att du
doppar lite av smeten i ett glas med kallt vatten. När smeten är klar ska
du kunna forma en liten kula av smeten när den svalnat något i vattnet.
När smeten är klar har den också mörknat en del. Använder du dig av en
stor kastrull går det självklart snabbare att koka ihop smeten.
Samtidigt som smeten kokar så förbereder du det som du ska blanda i. Till
receptet ovan behöver du cirka 9-10 dl havregrynsblandning eller liknande
fyllning.

När smeten har kokat klart så blandar du ner fyllningen. Riv ner chokladen
om så önskas, i kastrullen och rör om. Se till att det blandas väl och
häll sedan ut smeten på bakplåtspapper. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå
smeten och kavla tills smeten är ungefär 1 cm tjock. Låt smeten svalna i
kyl eller frys, och skär därefter ut lämpligt stora bitar. Klart!
1961 • Kävlinge
#3
25 mars 2008 kl 13:01
Gilla
Ser att det skiljer sig lite från originalreceptet.
http://www.loparlarsson.se/content/view/34/57/
1984 • Vejbystrand
#4
25 mars 2008 kl 20:08
Gilla
ja, jag e inte den som följer recept rätt upp och ner. Recept är till för att modifieras :) den varianten du länkade till är egentligen ett grundrecept för julgodis, det är druvsockret som gör det till energikaka enligt mig.
Annika Andreasson
1975 • Stockholm
#5
25 mars 2008 kl 20:41
Gilla
Rune Larsson ÄR väl "Rune" i Runekakan? Och sedan kan man ju modifiera precis hur man vill.
1956 • PARTILLE
#6
25 mars 2008 kl 22:16 Redigerad 26 mars 2008 kl 20:13
Gilla
Jag har kört med Runekaka länge och den fungerar ypperligt vid maror, ultror och långtrithlon. Det går utmärkt att äta under löpning. Se bara till att klipp ner dom i lagoma bitar.
Philip Sutherland
1980 • Kungsbacka
#7
25 mars 2008 kl 22:43
Gilla
Håller med Stefan där, de är underbara och fungerar perfekt vid långlopp. Brukar blanda i russin i "smeten".
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.