Löpning Kost & Näring 20 inlägg 8493 visningar

- minus 12 kg till Sthlm marathon?

Per K
1974 • Västerås
#1
21 februari 2012 - 00:30
Gilla
Nu får det räcka! Idag visade vågen 91 kg (173 cm). I sig inget extraordinärt då jag har legat däromkring i många år, men visst hade jag hoppats att den ökade träningen och färre sötsaker skulle gett mätbart resultat. Något radikalare måste till, inser jag. Valmöjligheterna är förstås många, men strikt LCHF, viktväktarna och "pulverdieter" är några varianter som har rekommenderats av bekanta. Någon jogg:are som vill rekommendera något eller ge tips (i tillägg till alla andra tidigare trådar på forumet)
Är skapligt tränad, stabil på halvmaran under 1,40, tränar idag 5-7 timmar i veckan.
Ska springa Sthlm marathon i juni - och loppet skulle förstås bli så mycket roligare om våren medförde en viktnedgång på, låt säga, 12 kg. Möjligt?
Dana
1965 • Helsingborg
#2
21 februari 2012 kl 04:59
Gilla
här har du svaret. dra ner på kalorier och fortsätt att träna. that's it.
http://aktivtraning.se/tester/rakna-ut/test-sa-manga-kalorier-behover-du

lycka till.
Camilla Green
1982 • Linköping
#3
21 februari 2012 kl 09:01
Gilla
Springer du bara? I så fall skulle jag rekomendera dig att även styrketräna och kanske gå fort de dagar du inte springer (om du inte gör det varje dag vill säga). När du variera träningen så vänjer sig inte kroppen och du har lättare att ha en hög förbränning.

Att banta tror ja inte på men bra och näringsrik mat ger energi till att träna och hjälper förbränningen i kroppen. Sen är det altid bra att leva efter "frukost som en kung, lunch som en prins och middag som en tiggare". Glöm inte mellanmål och gå aldrig längre än 4 timmar mellan du äter något så upprätthåller du en hög förbränning. Mycket protein i kosten gör dig mätt och ät största delen kolhydrater tidigt på dagen och innan/efter träning. Bra fetter är även bra för förbränningen. Lycka till! :)
1965 • Kungsholmen
#4
21 februari 2012 kl 09:09
Gilla
Allt är ju en definitionsfråga Camilla men många skulle nog säga att den diet du har är att banta. För mig är banta att medvetet gå ner i vikt genom att äta mindre än du förbrukar.

Personligen har jag inga problem med att ligga på ett kaloriunderskott på 500-1000 kcal/dag och samtidigt träna hårt bara man äter nog med kolhydrater. Och då ramlar kilona av fort: 0,5 -1 kg/v.
1969 • Åkersberga
#5
21 februari 2012 kl 09:28
Gilla
Klart möjligt! Det är knappt 1 kg i veckan.
Ja du har ju läst trådarna om mat och de olika läger som finns ang hur ofta och vad man bör äta så det lämnar jag därhän. Finns ju delade meningar om det mesta och väldigt få bevisade sanningar. Var och en blir salig på sitt vis, hoppas att du oxå blir det och når målvikten.
Lycka till och glöm inte berätta hur det går!
Camilla Green
1982 • Linköping
#6
21 februari 2012 kl 09:33 Redigerad 21 februari 2012 kl 10:33
Gilla
Nä, bantar tycker jag inte att jag gör, gav bara ovanstående tips om hur han skulle kunna gå ner i vikt eftersom det var vad han efterfrågade. Om du hänvisar till min blogg nu (?) där jag har sagt att jag vill gå ner i vikt för att bli lättare så är det bara ett test för att se om jag skulle kunna gå ner lite i vikt för löpningens skull. Jag har aldrig varit fet och bantat för att bli smal. Nu vet jag dock att jag inte har något fett att spela med så jag får nog vara en tung löpare, eller göra av med muskelmassa.

Jag äter för att kunna träna hårt och då äter jag sådant som jag kan träna bra på = näringsrik mat. Jag tränar ju rätt mycket och det skulle jag knappast kunna göra om jag "bantade" i den meningen. Men det är ju en tolkningsfråga. Att leva hälsosamt är en livsstil enligt mig. :)
Acke5
1959 • Göteborg
#7
21 februari 2012 kl 13:11
Gilla
@ Camilla. "... ät största delen kolhydrater tidigt på dagen och innan/efter träning."

Jag är inte någon expert inom det här området, men borde det inte vara effektivast att inte äta CH innan träningen och ta dem direkt efter istället? Äter man innan så fås väl ett insulinpåslag och det bildas fett istället?
Camilla Green
1982 • Linköping
#8
21 februari 2012 kl 13:51
Gilla
Personligen så tycker jag att man tränar bäst på kolhydrater och det är ingen större fara innan eftersom du ändå förbränner dem ganska fort så jag tycker man ska äta både innan och efter. Detta är ju olika från person till person, jag ville bara få fram att de ska ätas när de gör nytta och det gör de inte till lika stor del senare på kvällen då de lättare lagras som fett. För min del är det viktigast att man kan träna hårt och att träningen ger något, det eventuella insulinpåslaget du talar om överväger inte fördelarna om man tränar bra på kolhydrater. :)
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#9
21 februari 2012 kl 14:20
Gilla
@Per K

12kg är mycket och jag har ingen erfaranhet av att gå ner så pass i vikt.

Men de gånger jag tränat mycket (för att vara jag) och framförallt med bra kontinuitet (inga uppehåll) under en längre period - säg 6 månader - så har det sakta men säkert även märkts på både antalet kilo och deras fördelning (mer muskler/mindre fett)

Det tar ofta ett bra tag innan det märks.
Men du har lite mer att ta av än mig om jag får lov att säga så (jag är 182cm och väger 74kg) och då brukar förändringen kunna ske snabbare.
Det är ännu ganska långt till maran så det hinner nog hända en hel del om du kör på bra.
Även om du inte lyckas med alla 12kg så är varje tappat kilo ett kilo mindre att släpa runt under de 42 kilometrarna.
Lycka till!
Daniel Norberg
1975 • Tallåsen
#10
21 februari 2012 kl 14:46
Gilla
Jag har precis som dig tänkt att nu får det vara nog!
Jag laddade ner en app till telefonen (ShapeUp) där jag bokför det jag äter. Det viktiga är att man är ärlig mot sig själv och faktiskt bokför allt som jag äter. .Problemet för mig var att jag åt alldeles för stora portioner. Jag har inte gjort någon annan förändring i kosten än portionsstorlek. Kan säkert hända ännu mer om jag lägger om vad jag äter oxå men jag är rädd att det är nått som jag inte kan leva med i längden. Jag vill göra en förändring som är bestående, som jag kan leva med. Annars kommer vikten fara upp och ner som en jojo. Startvikt 97 nu är jag nere på 91,3 kg och målet är 85 kg. Jag droppar ungefär 1kg i veckan och har gjort det sen första veckan. Jag anser inte att jag bantar däremot har jag blivit medveten om vad jag äter. Det är dessutom otroligt sporrande när man ser resultatet på vågen. Dessutom har även midjemåttet minskat med 7 cm vilket är possitivt.

Lycka till det fixar du utan problem bara du har motivationen.
Bertil Örjestad
2008 • Umeå
#11
21 februari 2012 kl 14:55
Gilla
För 2 år sedan gick jag ner 2 kg på 2,5 månader utan större uppoffring. Jag kollade så jag inte fick i mig för mkt kalorier helt enkelt samt tränade som vanligt. Jag drog ner på kolhydrater men ökade proteinintaget.
Anders Nikander
1966 • Ekenäs
#12
21 februari 2012 kl 15:04
Gilla
Jag vägde 87 kg, är också 173 lång, i april förra året. Gick ner 2kg per månad bara genom att minska mängden mat samt skippa alla sötsaker ( förutom fredagar). Precis som du prövade jag i några veckor att " äta normalt " och bara träna på men vågen vägrade samarbeta. Tyvärr är nog den enda vägen att vara väldigt disciplinerad med vad och hur mycket man stoppar i sig. Att föra bok är bra för man äter alltid mer än man tror.
Jag gick ner 13 kg med hastigheten 2 kg/ månad ( att gå ner snabbare tror jag kommer att äta på kraften ) och sedan stannade det upp trots att jag själv skulle vilja se att ytterligare 3 kg försvann. Ända sättet är nog ännu hårdare disciplin tror jag.
1980 • Karlstad
#13
22 februari 2012 kl 09:44
Gilla
Inga problem!

Startade själv på 94,4 kg 2:a januari och är också 173 cm.
Nu är jag nere på 80,7 kg.

Innan Stockholm räknar jag med att vara nere på 72 kg.

Metoden?

Ät lite, träna mycket!
Sprätt lätt i teorin.
Lite tuffare i verkligheten....Själv använder jag mig av viktklubb.se och bokför noggrant allt jag stoppar i mig. Viktklubb själva rekomenderar max 1 kg i veckan och tar fram energinivå/dag efter det och de rekommenderar då ca 1600 kcal/dag för mig. Eftersom jag har lite mer brådis än så har jag kört stenhårt med 800-1000 kcal/dag. Därtill tränat 6-7 konditionspass i veckan.

Det är tufft, men måste säga att det går riktigt bra!
Har tidigare kört pulver dieter med lyckat resultat, banan-diet från Shalgrenska med också lika bra resultat, men aldrig mått så pass bra som nu och samtidigt kunnat tränat så pass tuffa pass som jag kan hantera nu med vanlig mat i små doser.

Äter 3 ggr om dagen, inga mellanmål.
Frukost oftast en portions havregrynsgröt utan sylt och mjölk.
Lunch och middag helt vanlig kost, men mycket små portioner. Man är ofta och mycket hungrig, men det är det det handlar om när man ska ner.

Lycka till!

PS Och ja, jag vet att jag troligen bränner ned en del muskelvävnad, men det är inte helt negativt för min del eftersom jag har relativt lätt att bygga muskler och min tidigare insats som cyklist har gett mig alltför bastanta lår som är svåra att syresätta under en mara... DS
Dana
1965 • Helsingborg
#14
22 februari 2012 kl 19:27
Gilla
jag använder mig av den här sidan när jag vill gå 2-3 kg ner. och det går hur bra som helst.
http://kalorikollen.nu/default.aspx

så har man överblick hur mycket, vad och hur mycket kvar kan man äta:)
Roland Söderström
1962 • Onsala
#15
22 februari 2012 kl 21:35
Gilla
Skippa Socker och Gluten HELT. (minimera vitt ris)
At inget med kemikalier i (E-nummer) det ar anda mest bara skrapmat. (drar alla over en kam)
Bra halvfabrikat behover inga kemikalier...

Sen kan du ata
frukost som en Kung.
Lunch som en Kung
Middag som en Kung
Snacka massor emellanat.

Men,,,, det ar lite problem att hitta sin mat med detta receptet.
Roligt experiment ar att ga in i en mataffar och storhandla, MEN kop INGET som har nagra E-nummer eller socker i ingredienserna

Ja, jag vet att ett antal E-nummer ar helt ofarliga, men det ar ju latt att halla reda pa vilka som ar bra eller daliga nar man star dar och laser.
Jag drar alla over en kam.
Per K
1974 • Västerås
#16
23 februari 2012 kl 10:32
Gilla
Tack för era tankar och erfarenheter! (Har även kommit några via maillådan, allt för att inte orsaka en ny kostdebatt).

@Camilla, jo, jag tränar styrka 2 ggr/v. Utöver detta ca 3-4 mil löpning.
@Dana, jo, träna och ät bättre är förstås viktigt. Det trista är ju att det var det jag tyckte att jag gjorde sedan en tid tillbaka och hade följaktligen förväntat mig något resultat. =/
Som @Daniel, @Anders, @Alberto, @Boullboull påpekar så känns det prioriterat att få koll över energiintaget. Där känns det som att jag verkligen kan bli bättre. Kanske viktklubb.se...
@Roland, jo, ett alternativ, men jag tycker det är lite jobbigt när det står INGET och SKIPPA HELT =) Däremot hör sockret och ris till de bitar som jag försökt dra ned på.

Om jag lyckas så lovar jag berätta hur jag gjorde... =)
Joel Beckman
1976 • gröndal
#17
25 februari 2012 kl 17:29
Gilla
Jag tycker som många här att det funkar bäst att räkna kalorier, att äta ungefär som man gillar, fast mindre, att helt enkelt gå lite hungrig. Men en grej jag tänker på är att du kanske inte ska satsa på att ta alla tolv kilo i ett svep, det kan bli för kämpigt. Jag har genom åren då och då gått ner i vikt (har dålig karatär och går upp ett par kilo om året när jag lever som jag vill), och för mig funkar det bäst att köra ganska hårt 3-4 veckor, då jag kapar ett kilo i veckan. Om jag skulle vilja gå ner tolv kilo skulle jag göra det i tre olika omgångar fördelat på ett drygt halvår, 1 koncentrerad månad i taget varvad med en eller två månader när du visserligen äter nyttigt men liksom inte tänker på det och inte går hungrig (och unnar dig öl och sånt om du gillar det). Tre månader i rad på diet skulle jag inte klara mentalt, plus att träningen kanske blir lidande.
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#18
25 februari 2012 kl 19:13 Redigerad 25 februari 2012 kl 19:15
Gilla
Det är inte helt enkelt, faktiskt nästan helt omöjligt, Roland att hitta mat som inte innehåller olika E-nummer. Jag tror du menar mat med "onödigt tillsatta" e-nummer.

Alla charkuterier och all frukt går väl t ex bort...väldigt stor andel av det kött som finns i butikerna går också bort...all sallad och allt grönt går bort etc..inte helt enkelt med andra ord.

Lite annat som går bort är t ex aprikoser, blodgrape, vattenmelon, skär guava, papaya, röd paprika, havtorn, gojibär och nypon (alla är lykopenrika). Likaså går inälvsmat och mjölkprodukter bort.

Som svar på frågan till dig Per, så går det säkert, men det blir säkert svårt, 12 kilo låter mycket på så pass kort tid. När man tränar mycket blir man också hungrig. Att plocka bort alkohol, allt onödigt socker och minska ned på portionerna mer grönt och mindre ris, potatis etc är ett bra sätt för många. Lågkolhydratkost funkar också bra för många.

Även om du inte skulle lyckas fullt ut så kommer du att bli snabbare tillsamman med din träning. Din fart på halvmaran med 91 kilo på 173 centimeter är imponerande. Lyckas du kommer du att bli riktigt snabb! Enligt Daniels tabeller ger det dig en halvmaratid under 1.30. Lycka till!

Edit: Pulverdiet och hård maraträning tycker jag dock låter helt förfärligt, både jobbigt och tråkigt, det vill jag avråda dig från.
Per K
1974 • Västerås
#19
25 februari 2012 kl 19:29
Gilla
@Joel, det är säkert så det får bli som du säger: i etapper...
@Johan, pulverdiet har inte varit aktuellt, däremot har jag fått det rekommenderat av andra (som uppvisar resultat)... Och jo, jag tror faktiskt att chansen är hyfsad att jag med nuvarande löpform men lättare kropp går under 1.30. Personbästa är 1,24 - men sedan dess har både muskler och annat tillkommit.
Victoria
1970 • Mölndal
#20
25 februari 2012 kl 21:35
Gilla
Träning gör hekton. Kosten gör kilon. Med mycket humor... Täpp igen kakhålet!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.