Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 1803 visningar

Vad är problemet med vaderna/låren?

Malin
1986 • Stockholm
#1
20 mars 2012 - 21:56
Gilla
Är sedan 3-4 år tillbaka van löpare men ökade under maj förra året träningsdosen från ca 10 mil/månad till 15 mil.. fick sedan problem med lårmusklerna och vadmusklerna, stelhet, kändes som jag hade cement i benen.. speciellt när jag satt på huk kunde jag känna hur det spände och framförallt en extrem trötthet i musklerna. Jag hade svårt att lyssna på kroppen och fortsatte motionera i den mån det gick (cykel, lugnare jogg, promenad) vilket bara gjorde saken värre. När det var som värst hade jag inte ork mer än att genomföra en promenad på ca 30 min/dag, sen fanns ingen ork kvar att hålla benen upprätt.. Träffade läkare som misstänkte överansträngning och/eller kompartmentsyndrom och bad mig uppsöka sjukgymnast. Sjukgymnast misstänkte att jag var övertränad/överansträngd och ordinerade vila samt stretch och sa att det kunde ta ca 3-6 mån innan det blev bra..

Nu har det gått ca 9 månader och har blivit märkvärt bättre i benen men de verkar fortfarande vara lättretliga. Började småjogga lite för ett par veckor sedan men fick ett bakslag dan efter en lättsprungen 5 km-runda med åter igen trötta vadmuskler som inte orkade stå upp. (Har varit dålig på att stretcha vadmusklerna).

Vaderna blev bättre efter 4-5 par dagar och försökte i söndags mig på en cykelrunda på 8 km i lagom tempo vilket resulterade i hugg i lårmusklerna, ungefär på samma sätt som jag hade förra sommaren.

Dessutom vill mina vader gärna "krampa" efter belastning eller vid stretch.. är det tecken på överansträngning?

Eller ska man försöka träna upp musklerna med tåhävningar som nämns i andra inlägg? Just nu vet jag inte riktigt vad som är problemet, om jag är ansträngd eller bara otränad eller ostretchad..

Är det ngn som haft liknande problem? Låter det som en överansträngning? Är så utled på att inte få bukt med detta.
Anders Togerö
1968 • Järfälla
#2
20 mars 2012 kl 22:17
Gilla
Låter som salt-obalans. Eller möjligen vätskebrist? Prova med Resorb före och efter träning.

Bara ett förslag.
Malin
1986 • Stockholm
#3
20 mars 2012 kl 22:20
Gilla
Tack för svar men haft det problemet med ibland, speciellt vid stretching efter långpass då krampen mer liknar ett sendrag.. och som du säger är det vätskebalansen som spökar då. Inte den typen av kramp nu, känns mer som att muskeln vill dra ihop sig och blir oelastisk..
Anders Togerö
1968 • Järfälla
#4
20 mars 2012 kl 22:26
Gilla
Prova att börja ännu mindre, alltså typ 2-3 km i några veckor. Någonstans finns ju gränsen när problemen börjar så du får väl börja på en lägre nivå helt enkelt.

Sedan tror jag som du säger att lite styrketräning är på sin plats.
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
20 mars 2012 kl 23:27
Gilla
Håller med Anders, nu får du börja om från början. Föreställ dig att du är en soffpotatis, hur skulle du göra då? Inte ge dig ut på en "lätt 5km-runda" i alla fall!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.