Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 14786 visningar

Spricka i revbenet, Läktid?

Love
1983 • gbg
#1
31 mars 2012 - 09:22
Gilla  
Spelade fotbollsmatch förra lördagen och landade på bollen med en annan spelare över mig. Gjorde ont och jag misstänker nu att jag har fått en spricka i revbenet. Undrar lite bara om någon annnan löpare vet ungefär hur lång tid det tar att börja jogga igen?
Ett par veckor, månader? Segt är det i alla fall nu när man innan skadan var i sitt livs form. Ruta ett igen.
Martin Wass
1975 • Göteborg
#2
31 mars 2012 - 09:47 Redigerad 31 mars 2012 - 09:49
Gilla  
Revben går ju inte riktigt att fixera och andas måsta man ju. Tro nog du kan springa redan idag en veckas länkning är ju mycket tid. När jag bröt tummen och kom in en dag efter så sa läkaren att det låg lite snett men att de nu redan hade läkt ihop någorlunda och han ville inte bryta upp det igen. Men jag skulle inte springa om det gör ont du vet ju inte säkert om det är brutet och kanske ligger snett.
Jan Söderkvist
1960 • Täby
#3
31 mars 2012 - 09:54 Redigerad 31 mars 2012 - 09:58
Gilla  
Jag trillade under ett lopp för ett år sedan. En som såg mig kommenterade att det var ett spektakulärt fall. Landade på magen på en klut Ahlgrens bilar jag hade i vätskeryggans framficka. Det gjorde inte så ont just då att det stoppade mig under resten av loppet, men sen ... Jag kunde knappt lägga mig ner på kvällen. Att skratta och hosta gick knappt, och att ta djupa andetag var svårt. Att vända sig i sängen gick knappt. Helt enkelt allt som använde musklerna som drar i revbenen gjorde ont. Det var då jag insåg att något var riktigt fel. Jag hade alla typiska tecken på spricka i revben.Jag klarade mig mha ipren..

Revbensskador är inget som läkare brukar göra något åt utan det är självläkning som gäller. Jag googlade en hel del och de flesta verkade säga att man har tio jobbiga dagar framför sig. Och det stämde bra för mig. Det blev plötsligt snabbt bättre efter just tio dagar.

Jag besökte inte läkare eftersom jag insåg att de ändå inte skulle kunna göra något.

Dagarna efter fallet trodde jag det var kört med 100 milesloppet jag tänkt springa tre veckor senare. Men jag gav inte upp. Generella läkarrådet var att det var tillåtet att röra sig och att det var smärtan som var begränsningen. Jag provade att springa lite redan fem dagar efter fallet. Valde ett plant underlag för att minska risken att snubbla igen och för att inte vrida överkroppen mer än nödvändigt. Det gick bra även om skadan kändes. Ingen förvärrning efter passet. Efter tio dagar gick det lättare och jag började inse att jag kanske kanske kunde ställa upp på loppet. Fortsatte att köra lugna pass, och ställde sedan upp på loppet och det gick bra. Var under det loppet ganska orolig för att falla igen eftersom det loppet har mycket rötter. Som förebyggande åtgärd om jag skulle snubbla undvek jag att ha saker i vätskeryggans framfickor. Det var nog tur eftersom jag snubblade två gånger under loppet, men inte på långa vägar lika spektakulära fall som när jag skadade mig. Allt gick bra.

Jag gissar jag hade en fördel av att det var ett av de nedre revbenen jag fått en spricka i. Nedre revbenen sitter inte fast i mitten fram vilket jag tror minskar påfrestningen på det lite vilket troligen gjorde det lättare för mig att ta de första springturerna.

Hoppas du frisknar till lika snabbt. Ta och googla på revbensskador så hittar du mer hur du kan ta dig tillbaks.
Love
1983 • gbg
#4
31 mars 2012 - 10:37
Gilla  
Tacksam för era svar!

Martin, ont gör det och jogga är nog inte på tal om än men så fort det släpper kommer jag vara ute med skorna på i spåret. Får bli promenader istället och värktabletter :) ringde sjukvårdsupplysningen dock och syrran sa att det nog var en spricka som man inte gör något åt förutom att självläka. Hon rekommendera dock att jag skulle gå till vårdcentralen för säkerhets skull och kolla upp det så funderar på att gå dit på måndag.

Jan, har googlat en hel del här nu och det verkar ju som det är dom här magiska 10 dagarna som gäller om man kollar runt, det bådar ju gott för mig. Bara tre kvar nu då! Det du beskrev i smärtväg innan känner jag igen så får nog bara hoppas att jag läker lika snabbt. Dom nya skorna står och glänser i hallen.
1981 • Örebro
#5
31 mars 2012 - 10:55
Gilla  
Om det inte är något konstigt brukar det ta runt 3-5 veckor för ett revben att läka helt. En spricka kan förmodligen gå lite snabbare.
1969 • Hägersten
#6
31 mars 2012 - 11:13
Gilla  
Jag fick en spricka i revbenet förra sommaren (när jag körde go-kart!). Det gjorde som mest ont en vecka efter själva smällen och sedan klingade det långsamt av under de två kommande veckorna. Efter tre veckor kunde jag springa obehindrat igen.
Bengt Samuelsson
1979 • Vallentuna
#7
31 mars 2012 - 14:09
Gilla  
Det tog tre veckor för mig att komma igång lite lätt igen efter att ha fått en spricka i revbenet förra året. Två veckor blev jag sjukskriven för det. Värst var det de första 10-12 dagarna, sedan blev det ganska snabbt bättre. Men jag känner fortfarande av det ibland, även fast det gått sju månader

Jag fick även en redig sträckning i en muskel i samband med detta, vilket inte gjorde saken bättre. första veckan klarade jag inte ens att lyfta upp min då 6 månader gamla son från golvet. Jag var helt enkelt förpassad till soffan, något som inte passar min livs stil så jätte bra... men så känner nog alla här..
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.