Löpning Tävlingar & Motionslopp / DN Stockholm halvmarathon 2 inlägg 3153 visningar

Hur mycket snabbare väl på tävlingen?

Niklas Bitén
1988 • Stockholm
#1
11 juli 2012 - 19:50
Gilla
Hej alla löpare!

Jag är ganska ny på Jogg.se, men inte till löpningens konst! Men nu kommer vi till frågan. Är det värt och går det snabbare väl på tävlingen? (har planer på Stockholms halvmara.)

Jag som löpare skulle väl klassa mig själv som en bättre amatör, har haft löpningen till och från hela livet, men det är väl först sedan årsskiftet som jag verkligen haft det regelbundet, och nu i dagarna lyckades jag prestera 27 km, mitt längsta pass hittills, och det var förhållandevis lagom påfrestande med ett 5-min-tempo som varit länge mitt mål att kunna hålla långa distanser.

Ett 5-min-tempo skulle ge 1:45 på halvmaran, vilket jag borde prestera, då jag vet att jag har kanske 10% krafter kvar då. Frågan är hur mycket mer? Går det att göra 1:35? Om det finns någon här som ligger runt den tiden på en lagom ansträngande träning, men lyckats göra en bit under 1:40 på tävlingen så får du gärna skriva hur det kändes!
1984 • Uppsala
#2
11 juli 2012 kl 20:49
Gilla
2010 var första året jag sprang något sånär regelbundet och Stockholm Halvmarathon samma år var min första tävling. Det var mycket roligare än vad jag hade väntat mig och sluttiden 1.35 var flera minuter snabbare än jag hade vågat hoppats på. Tränade väl 2-3 gånger i veckan under sommaren och veckorna före halvmaran var de flesta pass antingen 10 km i 4.30-fart eller 17 km i 4.50-fart. Utifrån det du skriver tycker jag att 1.35 låter som ett realistiskt mål, men det finns inte så många snabbare pass i din träningsdagbok så det är verkligen en vild gissning. Om du idag kan hålla den farten i 10 km så tror jag att du kommer klara det på tävling om två månader, fast det är väldigt individuellt hur mycket bättre man presterar på tävling än träning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.