Löpning Kläder, Skor & Prylar 9 inlägg 10403 visningar

Garmin connect fråga

1968 • Bonässund
#1
22 juli 2012 - 22:48
Gilla
Jag har en Garmin 610. När jag för över mina träningspass till garmin connect så finns det flera olika tider där, både vad det gäller total tid och snittfart
- tid
- färdtid
- elapsed time
- medeltempo
- Avg Moving Pace
Kan någon förklara vad dessa olika tider betyder, det diffar alltid några sekunder mellan dom. Jag trodde att det hade med autopausefunktionen att göra, med alla olika tider kom med trots att jag har stängt av den.

1968 • Dalby
#2
22 juli 2012 kl 23:06
Gilla
Har funderat på samma sak. Garmin Connects hjälp säger såhär:
---------------------------------------
Garmin Connect tillhandahåller tre tidsmätningar på sidan Detaljer:

Tid

Tiden är den tid som rapporterats av enheten. För träningsenheter bör denna vara lika med tidsvärdet som rapporterats på enheten. För andra enheter bör detta vara lika med den tid som förflutit från en aktivitets start- till dess sluttid.

Medelfart/Medeltempo är baserat på tidsvärdet.

Färdtid

Garmin Connect beräknar färdtiden genom att ta bort tiden då användaren är stillastående. Detta är praktiskt för kunder som överför aktiviteter med en Garmin-enhet som antingen inte är utrustad med AutoPause eller som har AutoPause avaktiverat. För dem som har AutoPause aktiverat eller som trycker på start- eller stoppknappen under en aktivitet bör färdtiden vara alldeles i närheten av eller lika med tiden.

Medelfart/Medeltempo under rörelse är baserat på färdtidsvärdet.

Förfluten tid

Garmin Connect beräknar förfluten tid som tiden som tillryggalagts från aktivitetens start- till dess sluttid. Detta är praktiskt för kunder som har en Garmin-enhet med AutoPause-funktionen aktiverad eller som vill kunna trycka på start- och stoppknappen under en aktivitet. För dem som inte har AutoPause eller som inte har den funktionen aktiverad på enheten bör den förflutna tiden vara alldeles i närheten av eller lika med tiden.

-----------------------------------

Vet inte om jag blev mycket klokare av det eller hur det stämmer.
1975 • Stockholm
#3
23 juli 2012 kl 15:46
Gilla
Ett försök att skriva lite enklare och kompaktare:

- tid: antal minuter som klockan varit på (ej pausad, även autopaus är pausad)
- färdtid : samma som "tid" men alla minuter där farten varit väldig låg borträknade (efteråt av GC)
- elapsed time: stoptid minus starttid. Blir alltså samma som "tid" om man aldrig pausat.

- medeltempo: tid/sträcka
- avg moving pace: färdtid/sträcka

Med autopaus på bör tid och färdtid bli samma, men det kan ju hända att klockan och GC har lite olika uppfattningar om vad som är tillräckligt låg hastighet för att räknas bort.

Även om man aldrig stannade under rundan så kan nog färdtid bli några sekunder kortare eftersom GPS-hastigheten ofta är lite "fladdrig".

Autopaus är en ganska meningslös funktion eftersom man ändå kan räkna bort den tiden efteråt. Så det enda den utför är att kasta bort info om hur ofta man stannade vid rödljus eller för att vila etc.
1968 • Bonässund
#4
23 juli 2012 kl 21:29
Gilla
Tack så mycket för förklaringen. Jag tror att jag förstår de olika tiderna nu.
Robert Ryberg
1975 • Kungsbacka
#5
23 november 2016 kl 16:27
Gilla
Jag har en Garmin Forerunner 235.
Jag avslutade precis en kort aktivitet och har denna data:

Med fart: 14,3 km/h
Med. fart i rörelse: 14,6 km/h
Max farrt 15,4 km/h

Total tid: 21:10
Färddit 20:48

Total tid 21:10

Detta skiljer ju rätt mycket, och skulle jag varit ute och försökt satt rekord så skulle jag ju inte vilja börja med att springa in 22 sekunder..

Jag pausade inte en endaste gång.

Däremot så trycker jag igång den en bit innan (nu visas tidsfältet) så jag trycker en gång till och då visas den gröna "play"-knappen . Vid vilket av tillfällena börjar det räknas?

Jag autosyncar med RunKeeper och den använder ju sig helt klart av den långsammare datan.

Är det så att en aktivitet börjar räkna till och med innan klockans tidtagarur ens börjar??
1984 • Stockholm
#6
23 november 2016 kl 18:33 Redigerad 23 november 2016 kl 18:37
Gilla
#5 Som Stefan skrev så är ju färdtid den tid du är i vad GC anser vara tillräckligt snabb rörelse. Stannar du vid rödljus eller tar kisspaus utan att pausa klockan så kommer GC ändå försöka dra bort den tiden och redovisar resultatet som färdtid. I praktiken är färdtid nog rätt meningslöst för de flesta vid löpning. För jag tror de flesta stoppar tidtagaruret om de vill att det ska stoppas - eller hur? Sen vet man ju inte hur bra det funkar heller - får du lite taskig satelitkoppling så kan den ju tro att du står still för att mätvärdena är felaktiga. Den här featuren är väl egentligen mer relevant för t.ex. vandring då man kanske inte vill räkna in alla pauser - utan få en indikation hur fort man rör sig den tid man är igång (bra att veta sin hastighet t.ex. om man navigerar med karta och kompass).
Robert Ryberg
1975 • Kungsbacka
#7
24 november 2016 kl 18:15
Gilla
Jo, jag förstår i teroin. Autopaus ja. Relevant om man stoppar.

Jag hade dock -inget- stopp, då jag sprang precis hela tiden på en gång&cykelväg. En diff på 22 sekunder på ett pass strax över 20 minuter är jättemycket.
1984 • Stockholm
#8
24 november 2016 kl 18:25 Redigerad 24 november 2016 kl 18:30
Gilla
Den där featuren går säkert på momentanfart och den är inte känd för att vara exakt. GPS-teknologin är väldigt svajig om man börjar försöka mäta distans inom korta tidsintervall, så den har säkert trott att du gått eller stått still korta perioder för att mätpunkterna hamnat lite tätt.

Andra möjliga felkällor är om du tex sprungit en spiraltappa upp på en bro eller om du tvärvänt
1984 • Stockholm
#9
24 november 2016 kl 18:37 Redigerad 24 november 2016 kl 18:47
Gilla
Kontentan blir att man inte kan använda en GPS-klocka om man vill mäta upp en viss distans och "persa" på distansen - felmarginalen är alldeles för stor för det.

EDIT: Eller ja, använda kan man väl - det går ju mäta många gånger och jämföra GPS-spår t.ex. så kan man nog få hyfsad tillförlitlighet med lite vilja.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.