Löpning Skador & Rehab 18 inlägg 8513 visningar

Om man har benhinnekänningar, kan man byta till lättare skor?

Malin Johansson
1980 • Alingsås
#1
3 augusti 2012 - 18:02
Gilla
Jag har aldrig filmat mig själv, men är relativt säker på att jag landar på hälsen. Mer eller mindre i alla fall. Jag vet inte om det är inbillning, men jag tycker att jag får MER kännings i benhinnorna efter pass med mina Nike Structure jämfört med de i Nike Lunarglide eller Salomon Speedcross (som dessutom inte har något pronationsstöd alls).

Kan det vara så att man belastar benhinnorna på fel sätt i mer dämpade skor? Eller är det bara dumt/idiotiskt att testa lättare och ev. neutrala skor när man är "hällöpare" och överpronerar?
Per K
1974 • Västerås
#2
3 augusti 2012 kl 19:56
Gilla
Tror själv inte du är fel ute i dina funderingar. Jag har tampats med benhinnebesvär i många år, och de botemedel som fungerat bäst är de som strider mot allt jag tidigare lärt mig av "de lärde". Följaktligen vill jag påpeka att jag aldrig fått ont i mina "barfotaskor" (i motsats till när jag sprungit med formgjutna ortopediska inlägg och väl uppbyggda skor).
OK, jag måste medge att pass i barfotaskor inte blir lika långa, men erfarenheten är tänkvärd (och högst förvirrande).
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#3
4 augusti 2012 kl 18:45
Gilla
Ingen annan som har haft problem och som märkt förbättring vid byte till lättare skor?
Jag gissar att även en teknikändring kan behövas, men rent allmänt; kan för mycket dämpning/pronationsskydd göra att man får MER problem med benhinnorna...?
Peter Lindmark
1969 • Åmotfors
#4
4 augusti 2012 kl 19:04
Gilla
" kan för mycket dämpning/pronationsskydd göra att man får MER problem med benhinnorna...? "

Jag tror det. Är åtminstone trygg i förvissningen att det är mycket sämre försöka ändra på fotisättning etc. med div.uppbyggda skor, än att istället träna styrkan i fot-vad och springa med skor som bråkar så lite som möjligt med den kropp vi fått.

Dämpade skor använder jag sällan, och då är det enbart på pass som går långsamt - ja, eller där löpsteget inte är A och O.
Dämpade skor tycker jag främjar hård isättning med häl, och det är ju varken effektivt eller snabbt.
Svampigheten i dämpade skon kan kanske öka belastningen på hinnor och senor i och med att kraften i fotisättningen kan få olika riktningar.
1976 • Göteborg
#5
4 augusti 2012 kl 19:11
Gilla
Av min egen erfarenhet så har jag fått problem med benhinnorna av mer dämpade skor. Så jag kör nästan bara med mera o dämpade skor (newton).
Får man mindre knä problem med då man kommer mera mot framfoten.

Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#6
4 augusti 2012 kl 20:13 Redigerad 4 augusti 2012 kl 20:14
Gilla
Jag känner av mina benhinnor allra minst under och efter pass i mina Fivefingers. Jag är helt övertygad om att det beror på att steget blir så lätt och naturligt i dessa. Jag landar nu inte på hälen, utan på mellanfoten, både i dessa och i vanliga löparskor. Men jag är ganska övertygad om att även du ganska automatiskt överger hällandningen i ett par minimalistiska skor. Mitt tips är att prova ett par hundra meter barfota.
1980 • Stockholm
#7
5 augusti 2012 kl 12:50
Gilla
Jag tänker att oavsett dina bnhinnebesvär så kan du köpa ett par lättare skor som du kan växla in, kanske från början på kortare pass. Det kommer kräva lite mer vadstyrka och kanske generellt bättre styrka i kroppen. Tids nog har du en god uppfattning om hur skorna påverkar dig och om du utvecklas så kommer det fungera smidigare. I samma veva undersöka tekniken, ökad stegfrekvens är ett gott mått. Att springa i träningsgrupper som övar teknik hjälper också.

Lycka till med träningen!
Gustaf
1984 • Landskrona
#8
10 augusti 2012 kl 23:56
Gilla
För exakt ett år sen fick jag avbryta min nyligen startade (1-2 mån gammal) joggsatsning med extrem benhinneinflammation i båda benen. Som läkning sa min läkare åt mig att 1. inte springa ett steg på minst en vecka och 2. gå så mycket barfota jag kunde. Jag skulle jobba som scenchef på en festival veckan efter men det gick bra ändå även om mer än ett par band kommenterade hippien som gick runt barfota... ;)

Jag vilade dock bara nio dagar men bestämde mig för att lägga om löpsteget och sluta upp med hällandningen. Sen dess har jag inte heller haft några problem med benhinneinflammation även om vaderna tog enormt med stryk i början av omskolningen. Nu kan jag inte längre springa i mina "stabila" Adidas Supernova (såna man "ska" ha om man överpronerar), jag får grymt ont i fötterna när jag inte kan trampa ut steget ordentligt (hålfotsstödet är i vägen) så jag hoppas kunna köpa nya skor snart...
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#9
11 augusti 2012 kl 08:02
Gilla
Vissa hällöpare har en tendens att "lyfta" upp tårna vid själva hälisättningen - detta skapar onödig belastning på musklerna på framsidan av underbenet (och benhinnorna) - testa framfotalöpning - om du har problem med att hitta tekniken kan du simulera att du springer på is - du får då automatiskt korta steg och landar på antingen hela foten eller framfoten.
Kristoffer Pehrson
1977 • Solna
#10
11 augusti 2012 kl 10:10
Gilla
Tror det beror mycket på vilken typ av benhinneinflamation du har. Är det på framsidan av skenbenet eller på insidan?

Är det på insidan så tror jag inte att tunnare skor hjälper dig. Med risk att få alla VFF talibaner efter mig så tror jag det blir värre.

Det beror även på vad du har för mål med din träning. Är det så att du inte skall springa några lopp och inte bryr dig om att slå PB så tycker jag du kan testa tunnare skor med målet att bygga upp musklerna i underben och fot. Har du däremot som mål att springa fortare och kanske lopp så tycker jag inte du skall välja tunnare skor. Risken är bara överhängande att du får ännu mer problem.

Jag har själv ont i mina bakre benhinnor och problem med mina vader. Jag gick initialt på det här med att VFF eller liknande skor skulle vara lösningen. Det gav mig tyvärr bara mer problem. Gick upp och köpte Kinvara 2, Fastswich och Sauconys terrängsko i tron att det skulle lösa mina problem. Det gjorde det inte heller utan det påfrestade bara mina vader ännu mer. De skor som funkar hjälpligt är mina Nike Lunaracer och Lunarglide.

Det enda som har hjälpt mig mot mina problem är strech av vader, massage av vader och benhinnor och tåhävningar för att bygga upp styrkan. Kör även en del voltarengel även om det kanske inte är optimalt i det långa loppet.
1963 • Linköping
#11
11 augusti 2012 kl 10:22
Gilla
Jag har ont i de bakre benhinnorna och det enda som riktigt hjälpt är att kyla med kallt vatten efter träningen. Jag önskar att jag hade provat detta tidigare men bättre sent än aldrig.

Jag hittade förresten en intressant länk till mycket bra information om benhinneinflammation:
http://www.benhinneinflammation.org/Benhinneinflammation.htm

Följer man länkarna längst ner på sidan så kommer man till nya sidor om främre resp. bakre.
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#12
11 augusti 2012 kl 10:53
Gilla
@Kristoffer:
Jag har haft problem med både främre och bakre i i olika perioder. Just nu är det framsidan som känns lite grann. (Det gör inte så ont att jag inte kan springa).
Tåhävningar, att skölja med kallt/varmt vatten och enstaka tillfällen voltaren gel har jag testat. Men som sagt, jag har inte jätteont. Mer "känningar".

Vad gäller skorna har jag tittar på Saucony Fastswitch (eller Mirage).
Samt lättare Adidas-skor. Inte som mängdsko i första hand utan mer på kortare rundor för att se om det kan fungera för mina fötter/leder.

Är det verkligen stor skillnad på Mirage och Lunarglide menar du? Känns inte som att Lunarglide är en jättedämpad sko...? Och båda har väl lätt pronationsstöd?
Kristoffer Pehrson
1977 • Solna
#13
11 augusti 2012 kl 12:58
Gilla
Av de skor jag använder är Lunargliden den mest dämpade och den har lite högre tå-häl drop än Saucony skorna har (alla de har 4cm). Detta tycker jag avlastar vaderna lite i slutet på passen vilket leder till mindre besvär för mig iaf.

Har du testat att massera vaderna med en boll eller rulle av något slag? Jag brukar ligga i soffan och ha en boll på armstödet som är av den lite bredare typen. Sedan rullar jag vaden uppe på bollen. Brukar fokusera på ett område ca 10cm ovanför hälen och ett område ca 3-5 cm under knävecket. Använder även min foamroller på samma sätt. Sedan blir det mycket stretch av den nedre vadmuskeln alltså med böjt knä. Det brukar ge mer efter att jag har masserat med bollen.
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#14
11 augusti 2012 kl 16:28
Gilla
Stretch med både rakt och böjt knä (för att komma åt olika vadmuskler) kör jag alltid efter och ibland emellan pass. Däremot har jag inte testat boll/roller på vaden. Kanske ska prova det. :-)

Ja, lägre drop har jag sett att de har. Jag tycker bara lunargliden känns mer "svampig" än mina Structure, men att de inte har lika mycket pronationsstöd och dämpning. Men man kanske lurar sig.. :-)
Gustaf
1984 • Landskrona
#15
12 augusti 2012 kl 11:42
Gilla
Malin: när du stretchar kan du också testa att sätta dig på knä för att stretcha benhinnorna. Kolla in bilden på den här sidan:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=739&artikel=2736201

Malin Johansson
1980 • Alingsås
#16
12 augusti 2012 kl 13:25
Gilla
Tack för tipset, Gustaf. Ska kika. :)

Men frågan handlade egentligen om det går att springa med lätta, neutrala skor...?`:-)
Kristoffer Pehrson
1977 • Solna
#17
12 augusti 2012 kl 13:52
Gilla
Jag tycker att pronationsstödet har väldigt liten inverkan på mina benhinnor. Jag pronerar lite på högern men är helt neutral på vänstern och jag har nästan lika ont i båda. Jag skulle säga att drop har mer inverkan än vikt och stabilitet. Kolla in några av Nikes lättare modeller som fortfarande ger 6+ cm drop. Jag kör som sagt alla mina tävlingar i ett par Lunaracer och det funkar kanon. Lätt och snabb sko som man nu på hösten kan komma över ganska billigt.
Gustaf
1984 • Landskrona
#18
12 augusti 2012 kl 20:25
Gilla
Malin: Jag valde egentligen att inte svara på den frågan för jag vågar inte ta mig som exempel men here goes... :)

Jag körde i mina Adidas Supernova i höstas och nu kör jag i mina 149 kr-inneskor från Skopunkten och sen jag gick över till framfotasteg har jag inte haft några känningar i benhinnorna, oavsett skor (har även sprungit nån kortrunda i Converse och en del barfota).
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.