Löpning Träning 5 inlägg 4517 visningar

Born to run

1958 • Tullinge
#1
7 augusti 2012 - 10:25
Gilla
Jag har läst boken "Born to run"och tycker den är fantatisk.Det finns ändå ett par saker som jag tror kan vara tryckfel eller missförstånd, för annars får jag inte alls ihop träningstipsen.

För det första.
På sida 262 i pocketupplagan står det att metronomen skall ställas in på 80 slag per minut. Det skall väl ändå stå 180 slag per minut. Eller menar han 80 dubbelsteg?

För det andra.
På sidan 285 står det om andningen att vi gärna tar två andetag per steg. Det låter mäkligt. Det skulle innebära att med 180 steg per minut skulle jag andas 360 ggr per minut. Något är fel.

Det skulle vara kul att höra andras åsikter.
Micke Larsson
1971 • Norge
#2
7 augusti 2012 kl 10:34
Gilla
Jag har ljudboksversionen, så det skulle ta en halv dag att kolla vad som sägs på dessa sidor, men jag tror att du har rätt i bägge fallen.

När det gäller antalet andetag låter två steg per andetag betydligt rimligare än tvärtom. Däremot ser jag ingen poäng i att detaljplanera antalet andetag. Min kropp har de senaste dryga 40 åren tagit in exakt på millilitern den mängd syre jag behövt och så länge hjärta och lungor har full kapacitet är det min övertygelse att jag även fortsättningsvis kan lägga mitt fokus på annat.
Bo Johansson
1960 • Frösön
#3
7 augusti 2012 kl 10:55
Gilla
Per,
Du har helt rätt, kunde inte låta bli att kolla eftersom jag har boken både i original på engelska och fick den nyligen på svenska i present också. Med båda och dina sid hänvisningar gick det lätt att kolla och det blev ytterligare ett bevis att böcker är bättre och mer rätt i originalspråk.
På första frågan står det "hundred and eighty beets per minute". Tryckfel i svenska mao.
På andra är det helt felöversatt, Det står "They could pick from a number of different ratios, and generally preferred two to one".
Det borde vara 2 steg per andetag och inte tvärtom som det är översatt, får testa på nästa pass ;-) men Micke har rätt, kroppen sköter det bäst själv.
1958 • Tullinge
#4
7 augusti 2012 kl 20:24
Gilla
Tack för svaren. Jag glömde skriva att det var den svenska upplagan.
Normalt brukar jag inte hänga upp mig på detaljer, men i detta fall betydde det som stod att hela min uppfattning om löpning ställdes på huvud.
På tal om andning brukar jag ofta låta den fungera automatiskt, men ibland testar jag att andas djupare och långsammare. Det jag märkt när jag gjort detta experiment på löpband är att pulsen sjunker en del när andningen blir djupare och långsammare. Kanske är det bara ett mätfel.
Efter en stund verkar det som kroppen i alla fall själv vill tillbaka till den "normala" andningen.
Micke Larsson
1971 • Norge
#5
7 augusti 2012 kl 22:16
Gilla
Jag menade inte att det är fel att tänka på andningen, precis som du beskriver med att dra djupare andetag. När man blir stressad (oavsett om man springer eller inte) kan man ju ibland andas för snabbt, vilket ökar stressymptomen. Det jag hakade upp mig på var att det nästan lät som att man skulle anpassa andetagen efter stegen, men när jag sedan fick läsa den exakta formuleringen på orignalspråket kändes det inte alls som att det var så McDougall menade.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.