Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 41853 visningar

Stukad fot - måste bli bra fort!

Christian Koch
1965 • Västra Frölunda
#1
27 augusti 2012 - 12:54
Gilla
Trampade snett på en trottoarkant efter ca 9 km på midnattloppet i lördags. Gjorde rejält ont men inte värre än att jag kunde ta mig imål, gående, lunkande och haltande. Nu är foten rejält svullen och börjar bli blå. Jag har haft den hårt lindad sedan i lördags natt. (Dock ej när jag sover). Har vilat mycket och går så lite som möjligt på foten, har ett par kryckor. Nu är min fråga vad ska jag göra för att bli återställd så fort som möjligt. Jag är nämligen anmäld till Sydney Marathon den 16 september! Och det vill jag inte missa!
1956 • Lund
#2
27 augusti 2012 kl 13:15
Gilla
Gå till en idrottsskadespecialist/sjukgymnast för en bedömning och upplägg för rehab. Själv vill man antagligen i detta läget bara lura sig själv och det kan bli hur som helst.
Magnus
Stockholm
#3
27 augusti 2012 kl 13:19 Redigerad 27 augusti 2012 kl 13:19
Gilla
Eftersom du kunde ta dig i mål tror jag inte det var SÅ farligt..en bruten fot hade nog gjort mer ont. Se till att få lite cirkulation i foten utan att springa/gå, cykel brukar funka fint och hoppas det läker hyfsat fort. Vid stukning är stillasittande inte det bästa utan man bör komma igång med nån slags aktivitet relativt fort.
Irene
1968 • Åstorp
#4
27 augusti 2012 kl 13:21
Gilla
Det optimala är att lägga ett tryckförband i direkt anslutning till skadetillfället och behålla det i tjugo minuter. Direkt efter det lägger man ett stödförband som sitter konstant i 48 timmar (även i duschen och vid sömn). Efter detta har man stödförband om kroppsdelen svullnar, dvs på dagtid om tex foten svullnar då och på natten om den svullnar då. Man ska gå så normalt som möjligt så tidigt som möjligt så kan du gå utan kryckor ska du göra det. Efterhand som smärtan släpper kan du träna på en nivå av 2-3 av 10 på smärtskalan. Du kommer sen att känna själv hur du kan öka löpningen. Kör styrka och simning så länge. Du kan ju prova att cykla också.
Anna K Jansson
1971 • Ulvsby
#5
27 augusti 2012 kl 13:58
Gilla
Av egen erfarenhet x flera är vila det värsta man kan göra med en stukad fot (dvs ingen fraktur). När man är i stillhet, ha den i högläge för att minska svullnaden. Rör på tårna så ofta och mycket du kan, och börja belasta så fort det ärmöjligt. Finns jättebra träningsprogram på nätet. En av de alla är http://traningslara.se/fotledsskador-del-ii-ett-traningsprogram/
HR
1972 • Stockholm
#6
27 augusti 2012 kl 19:30 Redigerad 27 augusti 2012 kl 19:30
Gilla
Jepp, rör på foten och ta som vana att göra små cirklar i luften när du sitter ned, och vicka på fotleden. Ta på en ullstrumpa och schasa fram foten, fram och tillbaka när du sitter också. Du vill se till att ha genomblödning i foten (ja, inte blöda igenom strumpan, men du fattar vad jag menar).

Under tiden du är svullen ska du undvika att springa eller belasta foten hårt eftersom fotleden och dess hjälpmekanismer inte opererar i normalläge. Om du ursäktar den dåliga amatörmässiga förklaringen. När svullnaden börjat lägga sig och du inte får smärta vid belastning kan du tejpa och börja träna lite lätt igen.

Antagligen och förhoppningsvis har du inte skadat något ligament. Men har du det så gör man just inte så mycket åt det ändå. Man klarar sig ganska bra utan det, men kan förstås vricka foten lite lättare innan. Är sambo med exdansare som har vrickat/stukat foten x antal gånger. Men det går bra att springa en ultra på 50km iallafall, bevisligen. :)

Jag kanske kan skicka bild och instruktion på tejpning, går med en sådan just nu. ;) Jag har dock inga problem själv, "någon" behövde öva lite på mig inför skarpt läge/tejpning av en tidigare kraftigt stukad person. Tejpningen ger stöd och är faktiskt rätt bekväm, har glömt av den lite och haft den i två dagar redan. Ska kanske rycka bort den ikväll.

1978 • Hyltebruk
#7
27 augusti 2012 kl 19:54
Gilla
Tappa upp 2 baljor med vatten en med kallt och en mad varmt,
Sätt din stukade fot i varmt en stund för att sedan sätta ner de i den kalla baljan, gör så här ett antal ggr i några dagar.
Detta är för att få cirkulation i foten och på så sätt få bort svullnaden. Foten börjar inte läka förens svullnaden är borta!!
Sedan är det rehab som gäller!
Stå på ett ben (det skadade) och balansera prova blunda
När du byggt upp balans ställ dig på ett ben på en kudde eller helst en balansplatt om du har tillgång till det.
Tänk på att gå på foten hela tiden!! Inga kryckor!
Tejpa efter några dagar och försök jogga, det kommer göra ont som fan
men det är bara att gilla läget.
Lycka till och hoppas du hinner läka!!
Christian Koch
1965 • Västra Frölunda
#8
27 augusti 2012 kl 22:07
Gilla
Tackar så mycket för alla tips. Har idag pratat med Stina Hedin, rehab ansvarig för Frölunda Indians och på IFK Kliniken. Ska träffa henne imorgon. Förhoppningsvis får jag en mirakelkur och ett bra upplägg. Men det blir väl att lära sig att tejpa bra och bita ihop!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.