Löpning Kläder, Skor & Prylar 25 inlägg 14792 visningar

Ortopediska inlägg

1967 • www.sapiens.se
#1
6 november 2012 - 08:42
Gilla
Eftersom det verkar finnas ett behöv av att ventilera tankarna om ortosulor startar jag en ny tråd. Enligt vissa är det räddaren i nöden och enligt andra satans påfund. Jag misstänker att sanningen ligger någonstans mittemellan eller så är det som vanligt att vissa behöver det och andra inte.

Ett av argumenten mot är att foten blir ännu slöare om den får stöd och det kan jag dementera. För mig var inlägg räddaren i nöden när jag startade om med löpningen i vuxen ålder. Och trots dessa är mina fötter nu så starka och stabila att jag kan springa maraton relativt fort i racers utan ortosulor. Tricket har varit att gradvis fasa ut sulorna från träningen men visst kastar jag in dom ibland när jag vill ge lite vila till fötterna.

Ha det,
Mackan http://www.sapiens.se
< < < 1 2 > > >
Magnus
Stockholm
#2
6 november 2012 kl 08:50
Gilla
Det är symptombehandling anser jag. Mycket av styrkan foten kommer från vadmuskulaturen, vilket om den tränas upp kan lösa många fotproblem.
1967 • www.sapiens.se
#3
6 november 2012 kl 08:57
Gilla
Visst är det symptombehandling. Men det är underbart att kunna springa utan problem medan jag löser grundproblemet.
1981 • Örebro
#4
6 november 2012 kl 08:57
Gilla
Tror du dödade din egen tråd i första stycket :-)
För vissa är det bra och för andra inte, som med så mycket annat.
1967 • www.sapiens.se
#5
6 november 2012 kl 09:02
Gilla
Johnny: Dog den så dog den. :-) Men jag ville ta upp det eftersom den andra tråden där folk spydde galla över sina inlägg uppenbarligen oroade vissa.
Magnus
Stockholm
#6
6 november 2012 kl 09:08
Gilla
Jo, som temporär lösning är det väl ok, liksom tejpning och annat man gör för att avlasta.
Tobias Hartzell
1980 • Gläshed
#7
6 november 2012 kl 09:23
Gilla
Efter att ha gått till kiropraktor, ortoped och sjukgymnast från 20-28 skaffade jag inlägg. Jag har så länge jag kan minnas haft ont i knän och höfter, men 2008 blev det plötsligt smärtfritt att gå.
Fick sluta med sportandet när jag var liten, p. g. a. "växtvärk" som läkarna sa i flera år. Det gick dock inte över fastän jag slutade växa så efter ett par år hos kiropraktorn så sa han tillslut - lite motvilligt - att jag nog skulle testa på inlägg.
Efter det så har jag kunnat promenera obehindrat. Jag har kunnat jogga utan att ha ont. Mina inlägg har varit min frälsare kan jag säga, men ni som är "emot" inlägg kommer väl fortsätta hävda att jag hade kunnat klara mig utan om jag bara hade gått hos sjukgymnasten i 8 år till eller nåt sånt... Innan jag skaffade inlägg hade jag inte joggat en enda gång, hade för ont i knäna bara av att gå...
Per K
1974 • Västerås
#8
6 november 2012 kl 09:52
Gilla
Tillhör dem som har dåliga erfarenheter av inlägg. De löste verkligen inte grundproblemet (benhinnebesvär) men orsakade nya problem.

Det jag är mest kritisk till är ortopedpersonalens enbart positiva argumentation för dem. Inget nämndes om eventuella nackdelar mm. De var helt enkelt vetenskapens gåva till den löpande människan...
Jonas Lundström
1983 • Varberg
#9
6 november 2012 kl 10:55
Gilla
Jag har skaffat det i två vändor och den ena gången själpte det mig och den andra gången hjälpte det mig.

Första gången jag skaffade det var för att bli kvitt benhinneproblem. Och det blev jag, men då fick jag knäproblem istället. Dock var det troligen inte just sulan det berodde på, utan vilken kombination av sko jag valde. Jag pronerade mycket och fick därför pronationsstöd i och med sulan. Men i kombination av skon som även denna hade pronationsstöd, så blev det kaka på kaka och det blev för stor förändring. Så sulan var säkert okej i en neutral sko, men det borde informerats VÄLDIGT tydligt i vilka skor sulan ska användas.

Andra gången jag skaffade sulor var för att jag hade problem med foten. Då trodde de att jag behövde en uppbyggnad under fotvalvet. Så dessa sulor var neutrala i övrigt och används som bäst i neutrala skor, Denna sula hjälpte mig bli kvitt fotproblemen och jag använder dem emellanåt även idag.
1967 • www.sapiens.se
#10
6 november 2012 kl 11:01
Gilla
Ja det kan nog allt bli lite konstigt om man kör med sulorna i skor som redan har någon form av styrning.

Det jag tror det missas på är övertron och i informationen. Även om jag själv gradvis kunde fasa ut mina ur skorna var det aldrig någon som informerade mig om det. De sulor jag ibland använder idag är dels för avlastning men även för att ge lite bättre svar från skorna.
1965 • Kungsholmen
#11
6 november 2012 kl 11:11
Gilla
Jag skaffade inlägg efter mångåriga nästan kroniska benhinneproblem men då jag inte kunde använda inläggen pga skavsår i hålfot och benhinneproblemen plötsligt försvann pga skobyte så behövde jag aldrig inläggen. Det var kanske inga fel på inläggen utan jag hade för känslig hud och jag behövde egentligen inga inlägg utan hade sprungit i dåliga skor.

Mina döttrar har enormt snedställda fötter och har hjälpts av inlägg. Utan inlägg fick de ont överallt vid idrottande och med inlägg fungerar löpning etc utan större problem.
cml
1988 • Göteborg
#12
6 november 2012 kl 13:55
Gilla
Det var nog jag som skrev att jag tyckte att det var lite tråkigt med allt det negativa i den andra tråden. Jag ska ju få inlägg nu i veckan eftersom jag fått ganska jobbiga knäproblem (pga dålig löpteknik, för snabb ökning och pronation) som jag rehabat i ca 10veckor nu.

Jag tror nog att det är som du skriver Marcus, inlägg hjälper nog lika många som det stjälper. Åtminstone hjälper det nog några och förhoppningsvis hjälper det mig. Värt att poängtera är att även om det är en symptombehandling är det inte det enda som min sjukgymnast ordinerat, utan vi har även jobbat med löpteknik osv.

Jag har en neutral sko som inläggen ska i så det blir iaf inte kaka på kaka för den sakens skull. Bra att veta att det hjälper några iaf =)!
1978 • Malmö
#13
6 november 2012 kl 14:36
Gilla
Mina inlägg sabbade min fot så att jag hade väldigt ont under nästa ett år. Jag har fortfarande problem med smärta under foten. I mitt fall visade det sig senare att lösningen på mina problem var att slänga tjockskorna och springa med minimalistiska skor. Något jag fick läsa mig till på nätet och biblioteket.
Men sedan finns det folk som har fel på sina fötter, knä mm som de aldrig kan träna bort och då kan naturligtvis inlägg vara räddningen. Andra gånger kan inläggen dämpa symptom så att den tränande kan komma igång med sin träning och sedan fasa ut inläggen. Så visst har inlägg en funktion, men de ordineras allt för lättvindigt och det verkar saknas väldigt mycket information i samband med att man får dem.
Mitt råd till den som skaffar inlägg är samma som till den som börjar springa minimalistiskt; stegvis tillvänjning och om det börjar göra ont så vila.
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#14
6 november 2012 kl 16:14
Gilla
Intressant läsning. Ska få mina första inlägg i morgon efter en tid med fuktproblem (början till hallux valgus, hallux rigidus, hammartår, uttram pade främre fotvalt o gud vet allt. Vet bara att jag har problem med fötterna o smärta på/i vissa distinkta delar. Håller tummatna på att inläggen ska hjälpa mig o min träning! Annars dock skeptisk till hjälpmedel, utan instämmer med att istället stärka upp sina svagare sidor...
Daniel A
1975 • Uppsala
#15
6 november 2012 kl 17:13
Gilla
En naprapat jag träffade förut pratade om 'sviktande sulor', individuellt utformade men sådana att foten får jobba mer än vid användande av hårdare inlägg. Någon som vet vad detta är? Jag har inte hittat någon information på nätet om någon speciell sådan sula.
1976 • Enköping
#16
6 november 2012 kl 19:34
Gilla
Jag skaffade ortoinlägg efter inrådan eftersom jag är ganska plattfotad och pronerar. Med ilägg blir jag tre cm längre och spikrak i ryggen. De funkade i någon månad, men nu får känningar direkt om jag stoppar ner dem i löpardjorna. Så av erfarenhetsskäl dissar jag skoinläggen, men de funkar ganska bra att ha i cykelskorna.
Med skoinlägg sitter fötterna som gipsade, knäna får annan vinkel och min svankande rygg blir spikrak. Låter som det är bäddat för problem? Inte för att jag är någon expert och vill råda andra, men en annan filosofi är ju att låta fötterna kunna röra sig och träna upp fötternas muskulatur istället. Skoinlägg kan säkert vara bra om man har ett jobb som går ut på att man står hela dagen, men att springa i dem funkar inte för mig.
Andreas Lindholm
1973 • Växjö
#17
7 november 2012 kl 07:13
Gilla
Hade besvär med ett knä för 13 år sedan. Fick ortopediska inlägg mot det. Knät blev aningen bättre, men jag började få ont i hälarna istället. Fick nya inlägg och råd om att använda dämpade skor. Besvären bara ökade. Till slut var det så illa att ett par läkare diagnostiserade det som kroniskt.För mig var inlägg rena katastrofen. Hade jag inte av en slump råkat prova barfota löpning för ett par år sedan och kastat dem hade jag säkert varit invalid idag.

Att förskjuta problemen ger nya problem. Träning och rätt löpteknik är lösningen.
1967 • www.sapiens.se
#18
7 november 2012 kl 08:31
Gilla
Jag inser att det behöver nog påpekas att det verkar vara väldigt stor skillnad mellan inlägg och inlägg. De som jag till exempel använder till och från lyfter mig definitivt några 3 cm och jag har full flex i framfoten. Där är det skon som sätter gränsen.

Och jag tror att mina fötter är av den starkare sorten.
Daniel A
1975 • Uppsala
#19
7 november 2012 kl 11:52
Gilla
Nu hittade jag någon slags sviktande sula:
http://www.stepforwardsweden.com/konceptet.html
http://www.mediband.se/files/contentFiles//DL_Flyer_Svensk_0611.pdf

Dessa är ej individuellt utformade utan passas ut efter fotens utformning på något sätt vad jag förstår.

Vad tror ni om dessa? Någon som testat sådana eller någon liknande typ av sula?
Claes Danielsson
1971 • Västerås
#20
7 november 2012 kl 18:27
Gilla
Det här var ju ganska roligt:

"De första som började använda dem var de plattfotade soldaterna i kanadensiska armén."

Om vi ska hålla oss till ämnet så vet jag att Intersport i alla fall för något år sedan hade en tunnare formgjuten sula som sviktade. Ser dock inget om det på deras hemsida så de kanske har slutat med dem?


< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.