Löpning Kläder, Skor & Prylar 12 inlägg 4252 visningar

Köpa samma sko igen?

1980 • Brålanda
#1
19 mars 2013 - 09:04
Gilla
Tror det är dags att köpa nya skor då jag börjat få känningar i smalbenet. Har i dagsläget ett par Nike Zoom Structure och de har tjänat mig bra och har inget att klaga på. Provade ut dem hos löplabbet när jag köpte dem 2010.

Finns det någon anledning att byta till annat märke/modell? Förändras foten med tiden så att det därför är motiverat att göra en ny utprovning? Tänkte annars beställa från Wiggle och då vågar jag inte chansa eftersom jag inte har någon bra koll på löpskor.
HR
1972 • Stockholm
#2
19 mars 2013 kl 10:21
Gilla
Nja, om du har sprungit ett tag så brukar förändringen i foten och lederna oftast vara att du blivit starkare och kanske kan klara flera andra typer av skor än innan. Men, vilka som är bäst för dig kan nog bara du avgöra.

Om du har känningar i smalbenet kan det ju tala emot skon men utan att veta om det är skon som är problemet eller om det är löptekniken eller problem med muskulaturen - eller en olycklig trippelkombination så är det svårt att säga om du ska köra på samma sko eller inte.

I en del fall så ändrar ju fabrikanten skon i ganska väsentlig utsträckning så att det i princip blir en helt annan sko - trots samma namn. Det får man vara lite uppmärksam på.

Själv har jag köpt skor både i butik och beställt men jag har alltid provat ut skorna innan - idén att beställa fyra-fem par skor billigt på chans för att sedan trassla med returer eller inte kunna skicka tillbaka dem känns som slöseri med tid och ingen större vinst i pengar heller. Tre dåligt sittande par istället för ett par passande? Då tar jag hellre det enda paret och betalar extra. Annars kanske man legat ute med två tre månader i tid med att beställa, vänta, prova, bli missnöjd/nöjd och returnera och vänta på kredit eller byte.

Men, har man en sko man trivs med och hittar den billigt på nätet sedan så har jag beställt flera par extra billigt och bra. Känns ju bra att hitta sin favorit och sedan köpa tre par extra för samma belopp som det första paret något år senare.
:-)
1965 • Uddevalla
#3
19 mars 2013 kl 12:49
Gilla
Structure 16 är lite annorlunda jmf din sko (13-15?) då Nike har tagit bort det lite hårda, mediala stödet på insidan foten. Det du ser som grått förstärkningsparti på din sko är ett minne blott. Man har istället byggt en sula som består av två sammanfogade kilar som gör sulan lite mjukare på utsidan, lite styvare på insidan. Samma funktion men kanske lite mindre pronationskontroll än tidigare. Skon har blivit lättare men är fortfarande väldämpad. Sitter bättre på foten, tycker jag, än modellbeteckning 14 och 15, och blir säkert ingen besvikelse för dig om du testar. Samma storlek gäller som tidigare år. Den är även lite mer skolik, "styv" är nog inte rätt uttryck, jmf Nikes Lunarglide. Lunarglide är fruktansvärt soft på foten men en del upplever den som svampig att springa med. Structure dämpar bra men ger mer fast markkänsla. Och trots pronationskontroll och rätt rejäl sula så går det att springa mer på fram/mellanfot, den behöver inte bli en typisk hällandarsko. Så köper du den blir du nog inte besviken men det finns säkert 100 kul alternativ som du missar att testa. Några kommer säkert att tala om vilka du skall kolla upp....
1980 • Brålanda
#4
19 mars 2013 kl 13:52
Gilla
*suck*, dessa beslut:-)

Att Structure blivit mindre dämpad tror jag inte är något problem för mig som inte pronerar så jätte mycket. Tack för utförliga svar!

Kanske ändå klokt att prova ut nya skor... Mina förra skor provade jag ut på löplabbet. Där vi bor nu har vi ingen löplabbs butik på nära håll. Kan jag lita på kunnig personal på stadium/intersport?
HR
1972 • Stockholm
#5
19 mars 2013 kl 18:19
Gilla
David: vad gäller kunskapen att hjälpa dig att plocka fram rätt skor att prova så skiljer det enormt då det gäller att rätt person står där - oavsett butik. Har träffat riktigt kunniga på Intersport och ufon på Löplabbet - och tvärtom.

Träffade en Ultralöpare på Intersport i Stockholm och vi hade en del att prata om. :-)

Inte alla är lyhörda och inte alla har koll. Dessutom finns det ofta direktiv om att pusha modeller som finns för mycket i lager av så man ska inte räkna med att de plockar fram den skon de själva skulle valt. På Löplabbet har jag ofta blivit "erbjuden" förra säsongens modell till fullpris och det har inte framkommit förrän på fråga att det rör sig om en förra årets - medan den nya finns på hyllan. Med ofta menar jag tre gånger på två besök och olika skor.

Jag fick höra på en butik söder om Stockholm att ett par terrängskor skulle "töja sig" på längden vartefter.
Fick även en del taffliga och felaktiga råd om löpning generellt och på frågan om hur långt jag brukar springa så svarade jag "upp till 25km på passen" och då blev det lite tystare. Köpte inte skorna där - men mest för att de inte passade.
Michael Lindborg
1964 • Saltsjö-Duvnäs
#6
19 mars 2013 kl 19:57
Gilla
Jag var i precis samma situation. Har kört med Structure 13 och 14. Gick till Löplabbet i lördags och provade ett antal olika pronationsskor, det blev till sist Structure 16 ändå... De kändes bäst och såg bäst ut på videon. Men de är annorlunda än de gamla.
Wiggle säljer både 15 och 16, så du kan ju ta ett par av varje ;-)
1980 • Brålanda
#7
20 mars 2013 kl 13:41
Gilla
Michael: Jag tror jag köper i butik med tanke på att man får testa och klämma på dem samt får skon på direkten.

Men av nyfikenhet; vissa structure-skor på Wiggle har tillägg i namnet såsom "OG", "AW12" och "shield". Är det samma skor alltihopa eller vad är det för skillnad?
1965 • Uddevalla
#8
20 mars 2013 kl 14:44
Gilla
AW12= Autumn/winter 2012 (när skon släpptes; att jämföra med t.ex. SS11 (spring/summer 2011)
Shield= en lite tätare sko. Inte GTX men vattenavstötande mesh och mer reflexer
OG= Original gangster ;-) (vet faktiskt inte)
Michael Lindborg
1964 • Saltsjö-Duvnäs
#9
20 mars 2013 kl 18:59
Gilla
Tror att OG står för Olympic Games, dvs en speciell färgkombo för OS. Shield är som sagt en variant för blötare väder.
HR
1972 • Stockholm
#10
20 mars 2013 kl 20:45
Gilla
Shield eller liknande vattentåliga modeller kan ibland andas lite sämre eller kännas lite tätare om fötterna. Kan funka bra som vintersko men kännas lite plastpåsig på somrarna.
1965 • Uddevalla
#11
20 mars 2013 kl 21:06
Gilla
Fast på sommaren tar man fram sina "Breathe". Förklaring onödig, tror jag...
HR
1972 • Stockholm
#12
20 mars 2013 kl 21:22
Gilla
Jesper: smart marknadsföring. :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.