Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 7270 visningar

Från 10mån med behinneinflamation till frisk på 1 vecka

Martin Ivesröm
1988 • Brålanda
#1
1 april 2013 - 12:44
Gilla
Fick i juni 2012 benhinneinflammation i båda benen efter att ha ökat träningsmängden för fort.
Hade riktigt ont i båda benen, så jag gick till en sportskadeklinik, där konstaterades benhinneinflammation och jag ordinerades vila samt fick inlägg till skorna plus några styrkeövningar. Gött tänkte jag, om 2 månader springer jag igen :) men icke. blev inte bättre. Ingen förändring alls faktiskt.
Mer vila tänkte jag, efter ca 6 mån började dem kännas lite bättre, men smärtan låg där och gnagde hela tiden oavsett vad jag gjorde, satt still, gick, cyklade så kändes dem. Rörde man på smalbenen så gjorde det jätte ont.
Jag åkte till vårdcentralen till en läkare för att se vad dem kunde göra, hon frågade vad jag hade provat,
Jag sa allt jag provat med inlägg, vila antiinflammatorisk gel samt styrkeövningar och fick till svar att de va det som hon hade tänkt säga till mig att göra så hon hade tyvärr inget svar att ge mig. NÄHÄ tänkte jag, förbannade stafettläkare. Jag får väl ge upp löpningen helt, sitta i soffan och bli tjock.
Efter ett tag gick jag tillbaka till sportskadekliniken som bokade in en tid hos en privat läkare som är specialicerad på ortopedi. Jag åkte dit för ca 4 veckor sen. Jag sa som de va, och han sa direkt att så här ska de ju inte va. Gav mig en remiss till rönken och frågade om jag hade sprungit något alls sen jag fick det, Nej sa jag, har inte vågat. Då tyckte han att jag skulle prova att springa på löpband för att se hur de känns, och försöka landa mer på mitten och framsida av foten. Visst tänkte jag, utan att tro ett skit på att det skulle hända nått. Åkte på rönken som inte hitta nått, så då fanns bara löpning kvar att prova. så iväg till gymnet och upp på bandet. Började försiktigt och kände att benhinnorna smärtade, men tänkte att de kan ju inte bli värre, så jag sprang på i 4km och märkte att smärtan inte kändes lika mycket. Benen har väl blivit bedövade av löpningen tänkte jag. kände av dem till och från nästa dag, så vilade en dag till sen upp på bandet igen, sprang 5 km, när jag klev av kände jag inte av benhinnorna nått större, inte dagen efter heller, 3 veckor senare har jag sprungit 6km i 12km/H 3 dagar i veckan och alla benhinnebesvär är som bortblåsta, känner inte av dem alls, är som att jag aldrig haft problem. Rena mirakelkuren! Nu är man glad igen=) !!
Johan F
1975 • Huskvarna
#2
1 april 2013 kl 12:49
Gilla
Grattis och kul läsning!
Henrik Larsson
1995 • Östersund
#3
1 april 2013 kl 15:34
Gilla
Coolt! Inspirerande att läsa :)
Ingalill Lindholm
1979 • Älvkarleby
#4
1 april 2013 kl 18:30
Gilla
Två frågor:

- var ligger kliniken
- Kan du förklara lite mer utförligt hur du skulle tänka med fotisättningen när du springer.

Har samma smärta uppe på smalbenet, varken vila eller ändrad träning hjälper.
Lars Pensjö
1961 • Torslanda
#5
1 april 2013 kl 22:02
Gilla
Jag tror det finns en enkel förklaring bakom detta. Löpare lyfter olika mycket på tårna i varje steg. Man ser speciellt ofta hällöpare lyfta tårna riktigt högt.

Min personliga teori: Detta ger två problem. Dels så måste muskler användas för att lyfta tårna, och dels måste muskler användas för att hålla emot tårna när hälen går i marken. Det är just dessa muskler som "skaver" mot benhinnorna. Det är slöseri med energi och ansträngning.

När man går över till ett kortare steg och kanske landar längre fram på foten, då är det inte ovanligt att tårna aldrig går över hälens höjd under hela steget. Det finns helt enkelt ingen orsak att lyfta tårna, såvida man inte är rädd att slå i dem i stenar och rötter.

Se bild där man inte lyfte tårnar: http://www.newtonrunning.com/media/catalog/category/what-is-newton-running-2-2013.jpg
Och en bild där man lyfter mycket (reklam från Adidas!): http://blog.intersport.es/wp-content/uploads/2011/12/Adidas-Running-08.3.jpg

Själv blev jag av med min 15 år gamla benhinneinflammation några veckor efter att jag gick över till minimalistiska skor (0-drop). Jag prövade att filma mitt steg för att se hur det egentligen blev: http://www.youtube.com/watch?v=ftYwG1P_FBg
Anna Fornarve
1985 • Jönköping
#6
1 april 2013 kl 22:30
Gilla
Jag känner igen mig! Började springa på framfoten och blev så lycklig av att benhinnebesvären försvann så fort att jag pajade mina bägge plantarfascior och inte kunde springa mer på 1 år! :-( Sprang för mycket på tårna helt enkelt och landade inte mitt på foten som man ska... Någon mer som gjort detta misstag? Någon som vet hur plantarfascian påverkas av minimalistiska skor? Borde ju kunna bli mer belastning där...
Ingalill Lindholm
1979 • Älvkarleby
#7
2 april 2013 kl 13:42
Gilla
Lars: Det där var väldigt intressant att läsa!!!!! Jag har ont i framsidan av skelettet. Det hör ont vid beröring, och hela tiden. En situation då jag särskilt känner av det är vid bilkörning. Och det skulle ju stämma in på din teori. Eftersom fötterna vinklas upp och ner hela tiden då.

Ska absolut tänka på detta med tå-lyftet vid lästa löppass.
Martin Ivesröm
1988 • Brålanda
#8
2 april 2013 kl 18:47
Gilla
Kliniken heter sportskadekliniken och ligger i vänersborg.
Jag korta ner steglängden, sen är det ganska enkelt att inte sätta i hälen efter de. De viktiga var att hälen inte slår i underlaget när man springer.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.