Löpning Träning 11 inlägg 5509 visningar

Att löpa och gymma, funkar de?

1990 • Västervik
#1
2 april 2013 - 20:29
Gilla
Ja, har börjat känna mig mer och mer säker på löpningen, men så suger de i gym-tarmen rätt mycket så har börjat varva lite där också, vill inte bli någon arnold direkt men endå få upp lite mer muskelmassa, läs, tränar alltså inte gym för löpningens skull just nu. Är då de dummaste ja kan få för mig att göra? tror ni att mer muskelmassa i axlar,mage, biceps, nacke kommer sinka ner löpningen något?
Klättrar även 2-3 dagar i veckan om ja hinner!

Tacksam för kloka svar!

//Albin
1983 • Vimmerby
#2
2 april 2013 kl 20:46 Redigerad 2 april 2013 kl 20:47
Gilla
Beror ju på vilka ambitioner du har med löpningen.

Rent hälsomässigt lär det ju inte vara något problem.

Ska du satsa högt säger ju de "visa" att det kan va negativt med överkroppsmuskler.
Glenn K
1974 • Vänersborg
#3
2 april 2013 kl 21:16
Gilla
Bästa combon som finns tycker jag. Men givetvis beror det på vad du är ute efter. Vill du bli jättestark, jättesnabb eller jätteallround?
Josefin Fhärm
1983 • Umeå
#4
2 april 2013 kl 21:34
Gilla
Uppenbarligen funkar det! =) http://metrobloggen.se/hteam/
1980 • Åby
#5
2 april 2013 kl 21:47
Gilla
mage + rygg kan du köra i stort sett hur mycket som helst, förutsatt att du kör snett och vint så alla småmuskler får jobba istället för enbart de raka.

Själv kör jag kontinuerligt marklyft och diverse räckövningar (chins i piksittande gör underverk för hållningen) och tycker att uthålligheten förbättrats avsevärt i löpningen. Blir ju en del bröst, armar och axlar men fokus ligger isåfall på lättare vikter för att inte bygga för mycket massa.
Kristoffer
Sverige
#6
2 april 2013 kl 21:48
Gilla
Rimligtvis blir du åtminstone teoretiskt något långsammare på längre distanser av din extra vikt på överkroppen som du måste släpa på. Sannolikt är det värt det dock om du mår bra av att gymma och inte tänker dig en elitsatsning i löpning. Så tänker jag.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#7
2 april 2013 kl 21:51
Gilla
Beror på vad du vill.

Vill du springa snabbt på marathon så är det inte optimalt.

Vill du bygga en Arnold-kropp så är det inte optimalt, eftersom mycket långdistanslöpning är katabolt.

De du måste tänka på om du lyfter tungt och samtidigt springer hårt är att äta utav bara helvete och sova väldigt mycket. Lätt att bränna ut sig annars.
1969 • Stockholm
#8
2 april 2013 kl 22:24
Gilla
Sammanfattningsvis så löper du risken att bli grymt vältränad. Önskar jag hade haft kraften att hålla i själv. Ta det så pass lungt att du inte drar på dig skador, men kör på så länge det är kul är mitt råd!

Sen är ju få saker roligare än klättringen, men du menar väl utomhus? :-) Samma förhållande som löpband <-> naturspår om du frågar mig.
Kinsei
1974 • Malmö
#9
3 april 2013 kl 09:04
Gilla
Jag ägnar mig åt detta men brukar själv kalla det kontraproduktiv träning: löpningen bryter ner surt förvärvade gymmuskler samtidigt som varje muskelökning gör löpningen tyngre och långsammare. Plus att varje gymtimme innebär att en timme jag kunde ha sprungit går förlorad. Det finns nog inte mycket att vinna i löpningen på att styrketräna om det inte är så att exempelvis en svag bålmuskuatur hämmar en, eller man har någon särskild skadeproblematik som kräver träning. I väntan på löptävlingar medf inbyggda bänkpress-moment får man betala dyrt för strävan att vara allround.



Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#10
3 april 2013 kl 09:57
Gilla
Lite gymträning skadar inte. Att köra styrka behöver inte nödvändigtvis innebära att man lägger på sig massor av kilon med muskler. Jag körde tung träning på gym 5-6 dagar i veckan innan jag lade om till löpträning. Kroppen ställde ganska snart om sig när merparten av träningen blev löpning men jag behöll mycket av styrkan trots att det mest blev styrka med egen kropp under tiden som löpare. Efter att ca 10 kg kroppsvikt sprungits bort presterade jag med min "nya" löparkropp milen på 32 min och 90 kg i bänkpress.
Jag är övertygad att man med rätt gymträning kan prestera riktigt bra löptider - kanske till och med bättre då kroppen har en bättre hållning genom löpsteget.
HR
1972 • Stockholm
#11
3 april 2013 kl 11:49
Gilla
Det är absolut inga problem och ribban kan man lägga ganska högt om man tål träningen.

Jag har haft svårt att lägga på mig muskler på gymmet när jag har löptränat även om jag tränat riktigt hårt.
Nyttan har varit att man blivit stark och hård i kroppen och det drabbade inte löpningen alls i början.

Jag har samma erfarenhet som Lars av gymträningen även om jag inte är lika snabb på milen. I mitt fall ledde på senare år den EXTRA styrketräningen OCH minskad löpträning till att jag gick upp ett par kilo muskler (från Räkstatus) och tappade kanske upp till två minuter på milen av att lägga på runt sex kilo extra på överkroppen under ett drygt år. Tappet berodde dels på att jag drog ner på en del löppass och att det blev tyngre i kroppen på längre sträckor.

Men det var en gyllene kompromiss och man fick vara både stark och hyfsat snabb.

I dagsläget så skulle jag gärna både gymma mer och springa mer eftersom synergin känns viktigare nu i den här åldern. Jag tror inte att jag kommer lyckas bulka upp mig så att det stör löpningen utan att gymmet snarare kommer hjälpa mig mer med löpningen. Jag kör kanske bara halva tiden på gymmet mot förut och lika koncentrerade pass.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.