Löpning Träning 21 inlägg 8866 visningar

Hur länge håller formen...?

Per
1967 • Sollentuna
#1
9 maj 2013 - 08:47
Gilla
Hej,
Har tränat i ca 1år inför Sthlm Marathon 2013 & är nu i form för att klara maran,
Men nu har jag fått problem med höften & vet inte hur jag skall disponera de återstående få veckorna.(3 veckor återstår)
Jag har sprungit ca 6mil i veckan, både korta & långa pass.
Min fråga är egentligen: hur länge kan jag avstå från löpningen utan att tappa formen?
< < < 1 2 > > >
Robin
1980 • Stockholm
#2
9 maj 2013 kl 09:00
Gilla
Syreupptagningsförmågan försämras rätt fort om du inte tränar alls. Men istället för löpning kan du ju köra någon annan form av träning för att hålla igång, t ex cyckling, och inte tappa mer än marginellt under de sista veckorna.
Per
1967 • Sollentuna
#3
9 maj 2013 kl 09:26
Gilla
Det är väl lite så jag tänkt,
Cykling & kanske lite roddmaskin ,sista veckan var redan planerad till vila/toppning
För till start skall jag & de 42km skall fixas.
Slicka såren & läka hanteras efteråt.
Skall sen lägga om träningen & variera träningen mera & träna förebyggande, mot bättre vetande har jag nu bara sprungit,sprungit....& sprungit lite till.
HR
1972 • Stockholm
#4
9 maj 2013 kl 10:44 Redigerad 9 maj 2013 kl 10:45
Gilla
Första veckan tappar man i princip ingenting, snarare kanske man t.o.m vilar sig i form. Efter första veckan tappar man lite, men det är individuellt förstås. Har man tränat mycket kommer man snart igen.

Själv är jag inne på slutet av fjärde veckan och har bara haft två korta pass och ett kort och lugnt pass på min stukade fot och efter tre och en halv vecka hade man tappat rätt duktigt med "spetsfart" men det normala tempot kändes bara lite pustigare än vanligt.

Tyvärr fortsätter jag tappa eftersom jag inte kan springa tillräckligt mycket just nu för att "komma tillbaka" men jag håller iallafall formen i schack men lättare löpning och annan träning.

Vad är problemet med höften? Är det muskulärt? På utsidan av höften eller inne i själva höftleden?

Jag skulle satsa på att fixa till höften, dvs gå till Naprapat, Sjukgymnast eller liknande och köra alternativ träning om löpningen inte var genomförbar.

Oavsett vilket är det dags för rörelseträning/säkerställa rörelsomfånget och kanske ett par övningar som komplement. Det är inget jag tycker du ska "skjuta upp" till efter Maran och köra damage control senare. Det är ingen gnisslande dörr hemma som du ska smörja upp - någon gång - det är ju din kropp. :)

Om det rör sig om "känningar" i höften är det lika viktigt att kolla upp vilken eller vilka muskler som orsakar problemen och det kanske urspringer ifrån någon helt annanstans än där det känns av. Utan att veta grundorsaken till problemet är det svårt att hitta en långsiktig lösning istället för symptomlindring.
Per
1967 • Sollentuna
#5
9 maj 2013 kl 11:37
Gilla
Problemet är muskulärt,höger utsida

Har redan kontaktat naprapat som konstaterade att jag var stel & min högra höft "satt fast" & mina ben var olika långa, med lite knäck & knak fixades det till & så körde han på med stötvåg på problemområdet.

Efter 2 dagars vila kändes det ganska bra men idag efter gårdagens runda på 12km känns det inget bra alls. Höften gjorde sig påmind redan efter 5km så frågan är hur det känns efter 42km

Blir intressant att känna av imorgon igen, dvs 2 dagars vila, sämre eller bättre än efter 1:a 2dagars vilan åt vilket håll går det?
Ska springa en runda till imorgon nya beslut efter det.
Ska till naprapaten på Måndag igen.

Vart i Stockholm vänder man sig med sina löparproblem för att få kunnig & proffsig hjälp?
Robin
1980 • Stockholm
#6
9 maj 2013 kl 12:42
Gilla
Kan verkligen rekommendera Access Rehab vid Norrtull. Tror att i princip alla som jobbar där är (erfarna) löpare. Hade haft problem med löparknä i 5 månader trots hemsnickrat rehabprogram. Efter några besök där, kompletterande rehabövningar och ett rehabprogram för löpträningen så var jag problemfri efter 2-3 veckor.

Både höftproblem och löparknä brukar ju ofta bero på svag muskulatur i lår- och sätesmuskler. Kanske inte är så i ditt fall, men jag skulle rekommendera styrketräning både som rehab och, framöver, prehab.
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#7
9 maj 2013 kl 15:09
Gilla
Simning är annars mumma för syreupptagningen!
Allie K
1974 • Knivsta
#8
9 maj 2013 kl 18:35
Gilla
Jag vet inte jag om det stämmer att man inte tappar något första veckan utan träning. Kanske är det så för andra, men inte för mig. Hade en vecka förra veckan med knappt någon träning, endast jogg tre gånger som knappast gav något alls för jag kunde knappt hålla styrfart pga smärta. Sen denna vecka har jag också tränat dålig och idag sprang jag ett testlopp på 3000m och genomsnittsfarten var betydligt långsammare än min milfart innan skadeuppehållet så jag har tappat jättemycket. Men jag tränade bra under vintern så jag tror det kommer gå snabbt att komma igen. Hade ett annat löpupphåll för ca sex veckor sen och efter det tog det tre snabbdistanspass bara så var jag tillbaks på samma nivå.

Simning bra för syreupptagningen? Hmmm... Kanske om man har bra teknik (det vet jag inget om) men jag har mycket, mycket svårt att få upp pulsen till samma nivå som i lugn löpning ens i simning. Jag simmar då bröst och är inte någon van simmare. Men jag TROR att det även om jag vore en duktig simmare vore svårt att uppnå samma pulsnivå som i löpning eftersom simning inte är viktbärande.
HR
1972 • Stockholm
#9
9 maj 2013 kl 18:45
Gilla
Per: har också hört gott om Access Rehab. Låter som värt ett försök. Det finns många bra övningar och är det muskulärt och om du tappar höften så kan du nog snabbt jobba upp det igen utan att det drabbar löpningen. Drogs själv med ett ensidigt höft-tapp under förvintern och det gick att springa på samtidigt som man jobbade bort det. :)

Extra viktigt att tänka på hållningen och inte sacka i steget (höften) när man börjar bli trött för det slår hårdare då och man blir snabbt schleten. Jag klarade upp till ca 20km innan jag blev trött och fick "bita ihop" resterande km på de passen. Efter någon månads rehab med lugnare löpning och någon extralång tur så var det i princip borta.

Nu är jag där - igen - efter stukningen så tappade jag samma sida igen men det går mycket snabbare att jobba tillbaka den nu har jag märkt. Så blir du av med det så har du det förhoppningsvis under kontroll sedan. :)

Allie; det slår så olika.

Om man kört "hårt" en längre period så kan man nog vila sig i form en vecka och börja om stark i kroppen och kanske inte ha tappat någonting alls. Eller så känner man sig lite säckig första passen.

Efter två veckors inaktivitet och ingen annan ersättningsträning så borde det ju bli pustigt att dra igång kroppen, men lättare jogg borde inte kännas avigt iallafall.

Längre tid än så, ja då får man nog räkna med ett ras och att det kommer vara trögt. Jag tappade mest fartuthållighet och jag känner mig ganska tveksam på sträckor över milen men får nog kvitto på det i veckan.

Per
1967 • Sollentuna
#10
12 maj 2013 kl 15:23
Gilla
Ber om ursäkt att jag inte svarat på inlägg men jag har varit på Landet & där lever vi i lyxen att sakna uppkoppling :)

Har nu testat 2 rundor till.
Med en hel vilodag går det ganska bra på nästkommande löprunda men är det som idag, en runda med branta backar kommer smärtan snabbare redan efter ca 9-10k sen ligger smärtan på en ganska konstant nivå.

Däremot tycker jag att " återhämtningen" är snabbare än tidigare, det går mao åt rätt håll men förmodligen inte tillräckligt fort.

Kommer nu att byta ut några löppass mot cykling, har testat & höften är helt opåverkad av cyklingen.

Henrik: Har du tips på några övningar för att stärka/rehaba höften, tycker att mitt problem liknar ditt, gör sig snabbt påmind om man tappar hållningen.

Access Rehab låter som ngt som skall kollas upp, men kan de verkligen göra ngn skillnad nu med den lilla tid som återstår till Maran?
Robin
1980 • Stockholm
#11
12 maj 2013 kl 17:25
Gilla
Det beror nog på vad roten till problemet är. För min del handlade det om rygg samt lår- och sätesmuskel och då blev det väldigt mycket bättre efter endast två besök med ryggjusteringar, tortyrmassage och några muskelaktiverande styrke- och rörlighetsövningar.
Per
1967 • Sollentuna
#12
12 maj 2013 kl 19:46
Gilla
Låter fantastiskt att man kan nå förändring så fort.
Ska då verkligen ta kontakt med AR imorgon & se vart det leder.
Per
1967 • Sollentuna
#13
14 maj 2013 kl 15:09
Gilla
Var idag på mitt 1:a besök hos Access Rehab.

De satte nog fingret på problemet direkt, stel i rygg & sned i höft detta är nu fixat, höft muskeln fick sig en omgång akupunktur + elektricitet.
Skall vila från löpning i 2 dagar men det var OK att cykla idag så så blir det.
Återbesök på Måndag.

En annan sak jag fick reda på var att smärtan jag har är inte farlig/skadlig, så om jag tex får ont under Maran så är det bara att köra på om man klarar att bita ihop, blir iiaf inte mera skadad.
Robin
1980 • Stockholm
#14
14 maj 2013 kl 17:25
Gilla
Skönt att du fick problemet identifierat och hoppas att du får ordning på det kvickt. Själv var jag ju dum nog att försöka lösa det själv och led istället av problemet i drygt 5 månader.

För övrigt borde jag nästan få rabatt hos AR nästa gång - har hänvisat tre löpare dit på en dryg vecka nu :-)
Per
1967 • Sollentuna
#15
14 maj 2013 kl 20:12
Gilla
Lite rabatt tycker jag nog att du är värd,

Tack för tipset, de verkar riktigt kunniga

Men iofs så har jag inte testat höften med löpning ännu men det känns förhoppningsfullt.
HR
1972 • Stockholm
#16
14 maj 2013 kl 20:24
Gilla
Fint att du kom iväg och fick det undersökt - jag skickar dig någon övning per PM också.

Mvh Henrik
Per
1967 • Sollentuna
#17
20 maj 2013 kl 15:31
Gilla
Nja
Riktigt så enkelt var det nog inte tyvärr

Ryggen e nu OK & snea höften är nu rak men höftens utsida där jag hade ont är det fortfanande problem & det beror på inflammerad slemsäck/säckar. Vila från löpning tills på Söndag är ordinerat. ska på magnetröntgen & beroende på vad den visar kommer jag ev få antiinflammations läkemedel, så det är väl bara att cykla & vila sig i form :-)
Per
1967 • Sollentuna
#18
27 maj 2013 kl 15:44
Gilla
Skit också...

Har nu fått svaret från magnetröntgen.... Som visade att jag har fått en ruptur på ena muskeln på höftens högra sida, inte helt av men väldigt trasig.
Så det blir ingen mara för mig 2013, men tur iaf att det hela kollades upp ordentligt för annars hade det inte blivit ngt springande på väääldigt länge om jag försökt mig på att springa ändå & uthärda smärtan.

Ska nu vila i ~3 veckor sen så börjar rehaben & därefter resan mot Maraton 2014 & så har jag även billjet till NY Maratho 2014.

Marathon 2013 kommer jag att njuta av med en pilsner eller 2 i handen.

PS/ Tack för tipsen om att inte vänta med att kolla upp smärtan tills efter Maran
Robin
1980 • Stockholm
#19
27 maj 2013 kl 15:49
Gilla
Tungt Per, men som sagt ändå bättre att hitta felet nu än först när det förvärrats ännu mer. Hoppas att du får en inte allt för lång rehabtid och snart är igång igen.
Per
1967 • Sollentuna
#20
3 juni 2013 kl 11:09
Gilla
Är redan anmäld till Asics Sthlm Maran 2014.
Gäller nu bara att träna lite smartare under det kommande året, bör fungera bra då man startar ifrån en helt annan nivå, i höstas var mitt max ca 5km.
Ha en go sommar :-)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.