Löpning Skador & Rehab 33 inlägg 13131 visningar

kompartment syndrom

1972 • Eskilstuna
#1
30 juni 2008 - 15:18
Gilla
har haft problem många år med vaderna.provat allt jag kan tänka mig,
olika sorters skor, inlägg osv. ända träning som funkar skapligt är när jag springer väldigt sakta i skogen. går nu hos en naprapat som befarar att det är kompartment. vet att det går att operera, är det någon där ute som gjort det? undrar om man blir helt bra, hur långt tid det tar innan man kan träna igen mm. eller om någon har några andra tips, är rätt trött på att inte kunna träna som jag vill!!
< < < 1 2 > > >
Roland Söderström
1962 • Onsala
#2
30 juni 2008 kl 15:25
Gilla
Jag har tränat i många många år, har alltid fått problem med vaderna till slut.
Sen jag gick över till framfota löpning har jag inte haft några vadproblem.
Som bonus har jag blivit snabbare :-)

Det finns massor av trådar i forumet om framfota löpning, gör en sökning på framfota.
1972 • Eskilstuna
#3
30 juni 2008 kl 15:36
Gilla
tack för tipset, fick det av min naprapat också. har provat det några veckor dock utan resultat. upplever att det är svårt att springa sakta på det viset. var ute och provade i lördags (50 min) har nu väldigt ont. upplevde du att problemen upphörde på en gång? kanske borde köra lite kortare pass tills jag vänjer mig med den nya tekniken. kände när jag började bli trött,att det var lätt att falla tillbaka till det gamla löpsteget. får väl prova några veckor till innan jag ger upp
Magnus
Stockholm
#4
30 juni 2008 kl 15:58 Redigerad 30 juni 2008 kl 16:00
Gilla
Var exakt i vaderna har du ont?
1972 • Eskilstuna
#5
30 juni 2008 kl 16:09
Gilla
ja det kan man väl säga, smärtan jag har är ju igentligen vid isättning och frånskjut. stannar jag så gör det inte ont. springer för hårt har jag väldigt ont några dagar efteråt, när jag går alltså .då smärtar det i slutskedet av gång steget (när man kommit upp på tå ) tror du det kan vara något annat?
ibland har jag vilat flera månader pga att jag tröttnar på att jämt ha ont. och får ändå ont vid första träningspasset.
Magnus
Stockholm
#6
30 juni 2008 kl 16:14
Gilla
Jag editerade mitt inlägg lite, undrade var du hade ont nånstans.
1972 • Eskilstuna
#7
30 juni 2008 kl 16:15
Gilla
svårt att avgöra exakt vart smärtan sitter, när jag springer så känns det som det sitter i mitten av vadmuskeln. men klämmer man dan efter löpning så ömmar det längre ner i slutet på muskeln och på insidan
Magnus
Stockholm
#8
30 juni 2008 kl 16:25
Gilla
Om det inte är framsidan av vaden så är det inte kompartementsyndrom, för då får man ont i på framsidan av vaden, och det liknar de symptom man får vid benhinneinflammation. Om det är baksidan/insidan av vaden finns det ett antal alternativ:

- En ärrbildning från en gammal bristning som inte läkt ihop rätt. Lösning: tvär friktionsmassage tills smärtan försvinner (din naprapat borde kunna sånt)

- För svaga vadmuskler. Lösning: excentriska tåhävningar för att öka upp styrkan

- Sk "gubbvad": en mindre bristning på plantarissenan som går från knävecket ända ner till hälsenan. Beror på för stela vadmuskler och lösningen består av massage och stretching av vadmusklerna tills problemet försvinner. Man kan läsa om det problemet här: http://www.alternativet.nu/osnack/show_thread.asp?thread=53346&replies=13
(andra svaret uppifrån).
Roland Söderström
1962 • Onsala
#9
30 juni 2008 kl 17:11
Gilla
Bra Magnus! jag glömde att säga att Erik skulle börja med tåhävningar bums, en gång om dan.
Erik: Jag började med framfota innan jag fick problemen :-)
Har för mig att jag hade ont i vaden i höstas och körde lågpuls-träning i 3 veckor och det gick bra med min vad, sen gick det över.
erik johansson
1972 • esklstuna
#10
30 juni 2008 kl 17:31
Gilla
mycket bra! jag tackar så mycket för hjälpen! tråden som Magnus bifogade kände jag verkligen igen mig i. jag ska genast börja följa era råd, så hoppas jag få rätsida på mina problem
csaba
1973 • Malmö
#11
30 juni 2008 kl 18:36
Gilla
jag har själv haft problem i många år. (pump i vaderna, käns som dom håller på att explodera. men i själva verket så är det knutor)
jag har provat allt från stretching till styrketräning.
men vad som verkligen hjälpte mig är massage. dagarna innan långlopp (tävling) så går jag till massör, men om jag börjar tycka att det börjar bli för dyrt eller skadan är på gång, så masserar jag själv, med att par redskap som jag har köpt, och avslutar med stretching. efter ett par dagar så är jag som ny igen.
http://www.runningwarehouse.com/descpage-OPTP186.html
http://www.runningwarehouse.com/descpage-STMARA.html

man rullar vaderna över dom. hjälper verkligen.
Mattias
1972 • Jönköping
#12
30 juni 2008 kl 19:02
Gilla
Även jag har haft stora problem med mina vader. Provade det mesta, olika inläggssulor, nya skor, tåhävningar, stretchning. Men det som hjälpte mig var att efter vilat så jag inte kände nån smärta längre helt enkelt slutade att stretcha mina vader. Det hjälpte verkligen så nu känns det helt underbart att för första ggr på flera år vara helt skadefri.

Mvh Johan
Johan Bäck
1971 • Örebro
#13
30 juni 2008 kl 22:37
Gilla
Hur konstigt det än låter kan kompressionsstrumpor (ska det vara 4 stycken S?) vara en lösning. Du ser ut som en tjock Paula Radcliff men det ska funka!
csaba
1973 • Malmö
#14
30 juni 2008 kl 23:10 Redigerad 30 juni 2008 kl 23:11
Gilla
"växjö" Johan - visst är egentligen vila det bästa, men det är kanske inte det första man vill göra att vila 1-2 veckor när man har att marathon lopp om några månader. då tycker jag att det är alltid bättre att ta reda på orsaken. annars blir du alldrig fri ifrån den.
vila, skada, vila, skada, osv. då kommer du aldrig i form. det hände mig, så fort började komma upp i distansträning så kom skadan.
inlägg och fotbädd har jag skaffat och det hjälper, det är nog det viktigaste (om inte orsaken).

Johan Bäck - kompressionsstrumpor har jag inte testat (fungerar säkert), men strumporna komprimerar ju foten (pressas) när den behöver ju tvärt om musklerna utvidgas.

men vad jag har förstått så tillkommer kompartment syndrom pga. snabbt ökad muskelvolym i samband med intensiv träning (därför vila hjälper) och den relativt lite töjbara muskelfascian som inte töjs ut tillräkligt i förhållande till muskelns volym. (därför borde stretching hjälpa)
under träning ökar muskelvolymen på grund av ökad blodvolym och retension av vätska, något som leder till ökat tryck i logen, nedsatt kapillärcirkulation och efterhand ischemiska smärtor. När belastningen upphör, faller trycket, blodförsörjningen normaliseras och smärtor försvinner.

detta var ett utdrag ur en bok som heter IDROTTS SKADOR , mycket bra bok kan verkligen rekomendera. (har hjälpt mig mycket i min idrottskarriär). http://www.idrottsbokhandeln.se/Shop/Article/View/?articleId=447
1972 • Eskilstuna
#15
1 juli 2008 kl 07:37
Gilla
vila är inget alternativ då jag provat det så många gånger och problemen återkommer omedelbart, jag har haft problemen i många år, och tidigare stretcade jag aldrig så det är inte heller ett alternativ, men jag ska beställa dom där redskapen som csaba pratar om, för jag satt och masserade i går kväll och jag känner som stora knölar i muskeln så det kanske är liknande problem. tackar återigen alla vänliga själar som kommer med tips och goda råd!!
Johan Bäck
1971 • Örebro
#16
1 juli 2008 kl 08:46
Gilla
csaba skrev 30:juni 23:10 "under träning ökar muskelvolymen på grund av ökad blodvolym och retension av vätska" - det är just därför som kompressionsbehandling, enligt dom som säger sig kunna något, fungerar!!
csaba
1973 • Malmö
#17
1 juli 2008 kl 17:03
Gilla
okej, du har säkert rätt johan ! jag har som sagt aldrig provat.

Erik - vila hjäper för tillfället, men återkommer igen senare. så var det i mitt fall.
men konstigt nog har det försvunnit för mig och vet inte till hundra procent om det är inläggen, stretchingen av vaderna (nästan dagligen) eller massagen.
hur som hellst jag är nöjd så länge skadan är borta. (men när jag har lite känningar så hjälper faktist att massera ut knutorna, för mig)
Kristina Linder
1981 • Göteborg
#18
6 juli 2008 kl 12:29
Gilla
När jag var i 16-års åldern tränade jag väldigt mycket och pga tonårsidioti och på tok för hög smärtgräns fick jag kompartment syndrom samt kroniska benhinneinflammationer och dessutom en stressfraktur på ena benet. Det slutade med operation av båda vaderna (skrapning av benhinna, samt att muskelhinnorna snittades upp vertikalt och läts sedan läka ihop för att bli av med kompartment syndrom). Det blev dock aldrig riktigt bra och jag har undvikit löpning i 10 år fram tills nu för några månader sedan då jag fick för mig att sätta igång. Nu är jag jättenervös att drabbas av problem igen... Vila ordentligt om du tror du har kompartment syndrom är mitt råd. Det blir inte helt bra även efter operation alltid.
Johan Bäck
1971 • Örebro
#19
6 juli 2008 kl 16:07
Gilla
Kristina Linder: det finns två typer av kompartmentsyndrom. Den ena är den du beskriver, den akuta, som kräver omedelbart handläggande (operation) för att man inte skall förlora musklerna i underbenet. Den andra kallas för kroniskt kompartmentsyndrom och har i stort liknande genes, men kan "gå tillbaks" av sig själv.

Det kroniska kompartmentsyndromet och "benhinneinflamationerna" buntas ihop under samlingsdiagnosen "Tibialt utmattningssyndrom" viliket kan utvecklas till stressfrakturer.

(kuriosa: en stressfraktur syns inte på röntgen förräns den har börjat läka!)
Sudde
1972 • Gävleborg
#20
17 augusti 2009 kl 22:56
Gilla
Någon som har tips på ortoped eller liknande klinik i Gävleborg eller Sundsvall, som kan genomföra invasiv tryckmätning för att utreda ev. Kroniskt kompartmentsyndrom?
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.