Löpning Kost & Näring 76 inlägg 7079 visningar

Lågkolhydratkost - glykogenbrist - omställning till fettförbränning - samma goda resultat?

Petter Nilsson
1979 • Märsta
#1
26 maj 2013 - 21:33
Gilla
I försök att gå ner i vikt har jag gjort några försök till någon form av lågkolhydratkost med mest sallad och en hel del protein, typ tonfisk och Keso, dvs kanske inte direkt LCHF med den mängden fett det innebär. Ett par dagar in i dessa lågkolhydratsdieter har jag tydligt upplevt kraftlöshet under mina löprundor, vilket jag antar beror på glykogenbrist. När jag så tydligt upplever hur min löpning blir lidande av denna kraftlöshet har jag återgått till en förhållandevis kolhydratrik föda och då återfått farten och uthålligheten i löpningen.
Men, finns det vetenskapligt belagda uppgifter kring följande: Existerar det någon övergång från kolhydrat till fett-/proteinnedbrytning? Hur lång tid tar denna? Når man lika goda resultat, dvs samma fart och uthållighet, efter denna tillvänjningsprocess?
< < < 1 2 3 4 > > >
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
26 maj 2013 kl 21:48
Gilla
Re Petter

Kroppen kan i alla fall inte "trolla" med kemiska reaktioners energiutbyte.
Om det gick att bli lika effektiv mekaniskt sett med fettförbränning som med kolhydratförbränning borde kanske sådan ha uppkommit under evolutionens lopp hos åtminstone vissa befolkningsgrupper.

Den vanligaste fettsyran som förbränns i kroppen är palmitinsyra som kräver ca 16 % mer syre per producerad mängd mekanisk energi än glukos gör.

Den skillnaden kan man nog aldrig kompensera för.

Dessutom är det ofta ÄNNU större skillnad i fart (än 16 %) när man "går in i väggen" i marathonlopp vilket jag tror beror på att även det fett som finns ofta tar lite längre att omvandla till användbart bränsle (som t ex palmitinsyra).

Men jag tycker du gör rätt i att INTE äta mycket fett, utan bättre med lite.

Genom att precis försöka ersätta de t ex löpviktiga kolhydraterna (mer för fartpass o tävling) så bör du kunna vara fräsch i benen trots energiunderskott, och samtidigt ha ett fettunderskott som direkt blir fettviktsreduktion.
Irene
1968 • Åstorp
#3
26 maj 2013 kl 21:54
1 Gilla
Kost som är byggd på sallad och protein har inget med LCHF att göra. Bra fetter får du i dig genom bla kött, fet fisk, ostar av olika slag, oliv och rapsolja, avocado och att utesluta lightprodukter. Fett som jag räknat upp här är ofarligt för kroppen och mycket bra för hjärnan eftersom hjärnan är uppbyggd på fett.
Kaj Bouic
1979 • Farsta
#4
26 maj 2013 kl 22:04
Gilla
Vad pratar vi om för viktnedgång?
Jag skulle rekommendera att dra ned på fettet (och sockret såklart). Det är det mest effektiva sättet.

För mig fungerade viktväktarnas points-system väldigt bra och jag höll mig mätt och hade bra med energi. 12kg på 3 mån.
Kim Dahl
1976 • växjö
#5
26 maj 2013 kl 22:13
Gilla
Ett litet inlägg av mig kommer här:) 110 i bänk, 200 i marklyft, 41 på milen och halvmara på 1;35... Och jag äter minimalt med kolhydrater och en massa fett... Studier hit och dit blir jag trött på,,, man får helt enkelt testa sig fram.... Visst kan man köra hårt utan kolhydrater... Och här kommer väl någon att påstå att eliten inte äter som jag och det är säkert så men min ambition är inte att satsa på en karriär som löpare utan är en tvåbarnspappa som inte har tid att kolhydratsladda dagarna i ända:)
Kaj Bouic
1979 • Farsta
#6
26 maj 2013 kl 22:18
Gilla
@Kim, vad är minimalt med kolhydrater? Nyfiken på riktigt (fråga alltså inte för att dryga mig).
Kim Dahl
1976 • växjö
#7
26 maj 2013 kl 22:24
Gilla
Jag räknar inte men kan tänka mig att det blir kanske mellan 20 och 50 gram om dagen oftast mindre.. Minimalt var kanske att ta i med det är väldigt lite ändå.. Kolhydraterna kommer från grönsaker, bär, nötter och grädde... @kaj
Kaj Bouic
1979 • Farsta
#8
26 maj 2013 kl 22:27
Gilla
Det låter som väldigt minimalt tycker jag :)
Dvs, ingen potatis, pasta, ris och andra gryn.

Irene
1968 • Åstorp
#9
26 maj 2013 kl 22:28
Gilla
Nötter tillför dessutom bra fetter. Istället för musli på yoghurten kan man äta en frö och nötblandning. Man brukar säga att man ska äta en näve nötter om dagen ( osaltade ).
1972 • Norsholm
#10
26 maj 2013 kl 22:31
Gilla
Petter...som sagt så var det inte mycket lchf det där du sysslade med.
För att svara på din fråga om hur länge det tar för kroppen att vänja sig så är det som allt annat lite olika men ger du det några veckor så ska du se att träning med lchf funkar lika bra (minst) som socker och stärkelsefödan.
Men se för tusan till att få i dig en hel del fett.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#11
26 maj 2013 kl 22:34 Redigerad 26 maj 2013 kl 22:35
Gilla


Fartträning och långlopp går garanterat sämre om man har för lite glykogen i musklerna.

Den vanligaste fettsyran som förbränns i kroppen är palmitinsyra som kräver ca 16 % mer syre per producerad mängd mekanisk energi än glukos gör.

Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#12
26 maj 2013 kl 22:43
Gilla
Jag har förstått att det i princip är kalorier in - kalorier ut som ger viktnedgång, oavsett vilken typ av mat man äter.

En fundering dock. När man går ner i vikt så är det ju kroppsfett som förbrukas. Det fettet kan alltså inte omvandlas till glykogen typ när man sover för att återfylla tömda glykogenlager utan endast användas vid direkt fettförbränning i musklerna? Nyfiken på hur det fungerar i kroppen.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#13
26 maj 2013 kl 22:51
Gilla
Re Ronny

Nej, definitivt inte i några löprelevanta mängder.

När jag själv en gång ville gå ned från 53 till 48 kg gjorde jag det genom att minimiera fettet och kunde på så sätt träna 16-18 mil/vecka och tävla för fullt .

Löpsatsning av seriösa mått kräver fyllda glykogendepåer och det hade jag trots viktnedgång kring 10 %.
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#14
27 maj 2013 kl 09:34
Gilla
Tack Bo! Det låter vettigt att det är fettet man ska dra ner på om kolhydraterna är viktiga för löpningen. Ska man träna måste man förstås äta så att man orkar med träningen.

Jag har kört principen varierad allsidig kost där man inte kör extremt mycket eller lite av något men att dra ner på totala mängden kalorier. Tror inte på LCHF och sådant "hokus pokus", man måste äta all sorts näring kroppen behöver. Har resulterat i 19 kg nedgång nu men det känns som nedgången bromsats upp när jag började med löpning istället för promenader. Ska klämma in flera promenader mellan löppassen och fortsätta hålla igen på maten. Jag har inte undvikit kolhydrater men minskat mängden något och så försöker jag undvika onödigt socker. Jag har heller inte ätit mera fett än vanligt.
Stefan Olofsson
1968 • Oxie
#15
27 maj 2013 kl 11:45 Redigerad 27 maj 2013 kl 12:00
Gilla
För ett och ett halvt år sedan la jag om kosten som ett experiment (som fortfarande pågår och kommer göra så så länge jag lever). Jag äter och har ätit 0-5 E% kh, 15-25 E% protein och 75-85 E% fett sedan början 2 feb 2012 = s.k. ketogen kost. Jag har tagit bort socker, samtliga spannmålsprodukter och dragit ned ordentligt på stärkelserik mat. Viktigt att få i sig vätska/vatten och ordentligt med salt!

Första halvåret tappade jag 10 kg (68-58 kg) utan en sekunds träning och utan att någonsin gå hungrig. I juli började jag löpträna försiktigt efter ett 13 år lång uppehåll. Segt i början men det förändrades så småningom (jag var ju redan "keto-adapted" sedan några månader innan jag började träningen). Jag är inte elitmotionär eller elitlöpare men märkte en helt annan uthållighet och återhämtningsförmåga vid 44 års ålder än jag hade som 25-åring. Inte varit sjuk en enda minut sedan jan 2012.

Jag kör nu ca fyra pass CrossFit i veckan blandat med löpningen och känner mig oförskämt fräsch efter någon enstaka vilodag då och då. Jag äter som sagt inte 0% kolhydrater (vilket det inte handlar om för andra lågkolhydratidrottare heller, utan mycket begränsat med kh). Med en välfungerande och effektiv fettförbränning i kombination med ett litet men förnuftigt kh-intag klarar man att träna/tävla både tungt, intensivt med hög puls och bra återhämtning. Det är säkert individuellt vilken nivå på kh man kan/vill ligga på men den mängd kh man får i sig genom att äta som jag gjort räcker långt och kan med fördel inför långa pass/lopp kompletteras av "rätt" kolhydrater i rätt mängd och på "rätt" sätt. Individuellt vad som funkar bäst.

Vill man testa lågkolhydratvägen bör man ge det minst sex månader och framförallt försöka ligga på ca 3-5 E% kh, 20-30 E% protein och 75-80 E% fett. Efter de sex första månaderna kan man laborera lite med kh-mängden och hitta sin nivå/vad som funkar bäst...och glöm den tramsiga fettskräcken. Det finns inget som helst vetenskapligt samband/stöd för att mättat fett orsakar några som helst sjukdomar. Så länge man håller sig ifrån lättmargariner, fröoljor med hög Omega 6-halt och industriframställda transfetter är typen av fett ointressant. Fett är bra.

En bra och intressant bok i ämnet är " The Art and Science of Low Carbohydrate Performance" av Jeff Volek och Stephen Phinney.
Petter Nilsson
1979 • Märsta
#16
27 maj 2013 kl 12:06
Gilla
Jag vet vad fett är, och är dessutom helt på det klara med att många lyckats gå ner i vikt med LCHF och upplevt sig snabba och uthålliga i sin löpning därefter. Dessa subjektiva upplevelser från olika individer har ju dock inget som helst värde.
Finns det inga studier där exempelvis försökspersoner med ordinär kolhydratsinnehållande kosthållning delas upp i två grupper, en LCHF och en fortsatt ordinär kolhydratsinnehållandekost, där syreupptagnings- och prestationsförmågor följs, varefter grupperna byter kosthållning och följs på samma sätt, allt med kontrollerad träning?
Magnus Wallin
1976 • Ängelholm
#17
27 maj 2013 kl 18:07
Gilla
Kost är alltid ett hett ämne.....!
Jag har själv gått ner 16 kg pga att minska på kolhydrater.
Min slutsats är dock att vi i I länderna äter för mycket mat, därför går vi upp i vikt.
Innan jag lade om min kost, så kunde jag lätt trycka i mig 2 stora portioner till lunch.
Nu äter jag bara 1, men äter "rätt saker". Kolhydrater är socker, för mycket socker = viktuppgång!
1972 • Norsholm
#18
27 maj 2013 kl 18:29
1 Gilla
Men Petter, du skriver att du försöker gå ner i vikt, inte att du ska bli SM-finalist på 3000 meter hinder.
Du ville veta om det gick att göra samma resultat med lchf som att tugga en massa kolhydrater och svaret på frågan är JA.
Undrar varför du ens testade lchf (om det nu var det du åt) om du anser att det är hokus pokus??
Kroppen behöver näring, men när 17 blev socker näring ??
Good luck
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#19
27 maj 2013 kl 18:44
Gilla
Re Fredrik

"Du ville veta om det gick att göra samma resultat med lchf som att tugga en massa kolhydrater och svaret på frågan är JA."


Det är inte trovärdigt för de allra flesta människor.

Den vanligaste fettsyran som förbränns i kroppen är palmitinsyra som kräver ca 16 % mer syre per producerad mängd mekanisk energi än glukos gör.

Det krävs att man har bra glykogendepåer lite beroende på löpdistansen för bra fartträning och tävling.
1979 • Karlshamn
#20
27 maj 2013 kl 19:16
1 Gilla
Kostdiskussioner på löparforum är lika förutsägbara som svenska politiska debatter.

Det spelar ingen roll vad kolhydratförespråkarna säger, lchf-arna håller inte med och vise versa.

Det spelar ingen roll vad tråden handlar om från början. Till slut är det alltid fett vs. kolisar som gäller.

Min bittra mormor sade alltid: "Sköt dig själv och skit i andra". Det skulle vara skönt om det gällde här ibland.

Det skulle vara skönt om folk accepterade att löpare tar andra vägar än dem själva och att de troligtvis kommer till målet ungefär samtidigt i slutändan ändå. Väl i mål är vi ju ändå vänner igen.
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.