Löpning Löpning - Triathlon 3 inlägg 6509 visningar

återhämtningspuls vs vilopuls

Karina
1965 • Sundsvall
#1
10 juni 2013 - 18:27
Gilla
Hej
Jag undrar hur man bäst kollar om konditionen har förbättrats över tid vid löpning, via vilopulsen eller återhämtningspulsen? Det som borde tala för vilopulsen är att den kan man ju ta under mer liknande former och jämföra.
T ex om man tränar långpass på lördagen så kan man ta vilopulsen på tisdagen vid läggdags och testa samma sak en vecka senare. När man kollar återhämtningspulsen borde ju återhämtningspulsen variera beroende på om man har man sprungit en snabb 5km runda eller en lugnare 15 km runda, eller?
Vore tacksam för svar från någon som har koll på detta.
Karina
Madeléne
1985 • Västervik
#2
10 juni 2013 kl 18:45 Redigerad 10 juni 2013 kl 18:46
Gilla
Jag vet inte svaret på din fråga, men du kan ju testa att springa en viss runda och sedan efter ett tag springa samma runda igen med samma fart och kolla om pulsen är lägre, alternativt springa på samma puls och se om du håller högre fart. Då vet du att du har utvecklats!

EDIT: jag har hört någonstans att just vilopulsen inte är det bästa sättet för att kolla konditionen men minns inte varför. Någon annan kanske vet mer. Dessutom torde ju återhämtningspulsen variera beroende på vilken intensitet passet du just kört har och därför inte heller vara bästa alternativet.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#3
10 juni 2013 kl 19:13
Gilla

Pulsen för en viss hastighet som Madeléne skrev är sannolikt den bästa pulsbaserade indikatorn på kapaciteten för tillfället, helst mätt i rätt hög löphastighet och då den är någorlunda stabil.

En sänkning av pulsen med t ex 5 % antyder en kapacitetsförbättring och/eller förbättring av dagsformen i liknande storlek.

Pulssänkningen kan dock ha en mängd olika orsaker även tillfälliga sådana förutom den träningsorsakade höjningen av hjärtats slagvolym som man eftersträvar.

Vilopulsen är troligen ett alldeles för trubbigt instrument även för att mäta förändringar av löpkapacitet på långdistans bl a eftersom den måste kalibreras på individnivå eftersom den kan variera mycket kraftigt med olika (mycket låg) slagvolym hos hjärtat i vila och olika basalomsättning.

Återhämtningspulsen däremot borde kunna ha ett visst prognosvärde för formen.
En snabbare nedgång efter hård löpning i samma fart borde, allt annat lika, innebära att den hårda farten tåldes bättre t ex m a p mjölksyra, vilket dock även borde ha synts på pulsvärdena i löpfasen.
Därför är jag osäker på om den ger någon ytterligare information av värde som man inte kan få via pulsmätning under löpningen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.