Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 6708 visningar

Barefoot och hälsena

1976 • Solna
#1
5 augusti 2013 - 17:12
Gilla
Hej,
Jag har sedan ca 5 veckor haft problem med att min vänstra hälsena har varit känslig för beröring och liksom domnat till när jag dragit med fingrarna längs den. Det har även varit stelt och huggit till när jag länge suttit eller legat utan att belasta foten men har inte gjort ont när jag springer eller så. Om jag har lagt upp foten på ett bord eller nåt så har det huggit till när kanten kom åt senan.

Bakgrunden till detta är att jag gått från 8 mm dropp (Saucony Triumph och Guide) till 4 mm (Saucony Mirage och Kinvara) och nu har jag börjat lite med 0 mm i form av Merrell Trailglove. Jag har bara sprungit ca 1 mil i skorna för att vänja vaderna lite men jag har under sommaren börjat använda dem lite till vardags att gå i för att vänja mig mera för att använda skorna till swimrun så småningom.

För ca 5 veckor sedan använde jag skorna under en hel helg när jag gick mycket och började då känna av det killande och stickande i hälsenan. Jag trodde det först var typ ett skavsår men jag såg ingen yttre påverkan på hälsenan. Efter det har jag använt skorna sparsamt och kört med tåhäv och stretch om jag känt av något. Jag har dessutom gått omkring de senaste veckorna i typ "Kinaskor", dvs en enkel sko med 0 mm dropp och dämpning endast i form av solans egen svikt. Det har känts pirrande och stramande till och från vilket jag har bemött med tåhöv och stretch.

I dag tog jag på mig mina Merrell igen och smärtan hälsenan var både starkare och intensivare än tidigare. Jag har trott att det var frågan om att vänja senan vi det mindre droppet men det verkar ju inte ha blivit någon skillnad under 5 veckor.

Jag har sprungit rätt lite under senaste månaderna så jag tror inte på överbelastning i hälsenan. Dessutom så är det inte alls samma smärta som när jag förr hade problem med hälsenan. Hälsenan är inte alls öm och känslig för tryck utan det är som sagt mer ett killande och pirrande ber lättare beröring. Fram till idag då det har känts med intensivt. Dock så är jag inte öm vid tryck nu heller utan det är mer när hälsenan dras ut

Kan det helt enkelt vara så att jag måste ge senan mera tid innan jag börjar använda skorna, eller borde jag göra nåt för att underlätta processen? Eller är barfota-racet helt enkelt kört för min del?

Vad tror ni? Har någon haft liknande erfarenheter?
1966 • Karlstad
#2
5 augusti 2013 kl 17:17
Gilla
Den enkla versionen är nog att du haft för bråttom helt enkelt. Tänk på att fötter och ben är van något annat sen 35 år :-P

Kan ju vara något annat, men jag skulle backa tillbaka och ge det längre tid.
Thomas Svensson
1982 • Hästveda
#3
5 augusti 2013 kl 17:49
Gilla
Kör barfotalöpning på nån mjuk fin gräsmatta och undvik skorna ett tag
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#4
5 augusti 2013 kl 18:12
Gilla
Den överansträngda hälsenan lär du få dras med ett tag om det är vad jag hade för ett antal år sedan. Rehabövningar och tid gör förmodligen att du känner mindre och mindre. Jag sprang dock hela tiden då det inte blev värre. Körde ganska snart exentriska tåhävningar i trappa och det hjälpte mig.
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#5
5 augusti 2013 kl 18:15
1 Gilla
Roland Söderström
1962 • Onsala
#6
5 augusti 2013 kl 23:38
Gilla
Efter mycket problem med mina fotter tror jag att jag ar pa ratt vag igen.
En lank i en anna barfota trad fick mig att prova "correct toes".
Sakta men sakert borjar det bli mycket battre. https://nwfootankle.com/correct-toes
1976 • Solna
#7
6 augusti 2013 kl 00:44
Gilla
Det är säkert så att ni har rätt. Att det gått för fort och att jag är för gammal ;)

Intressant länk Lars! Låter väldigt likt mitt problem. Ska påbörja träningen.

Roland, intressant om correct toes... På vilket sätt har du känt att det hjälpt dig? Jag har helt klart för tätt mellan tårna om man kollar på bilden. Hur ofta ska man ha de där inläggen?
Roland Söderström
1962 • Onsala
#8
6 augusti 2013 kl 01:30
Gilla
Jag borjade med att sova med dom i 3-4 veckor.
Tankte att det inte blev nan belastning da, sas mjukstart.
Nu har jag dom hela dagarna, tarna blir lite skavda efter ett tag, har "vilodagar" da och da.
Viktigt ar att ha skor som ar platta och tillrackligt breda fram sa dom far ordentligt med plats.

Mitt problem ar Plantar Fasciosis, men det verkar som PF och halsena har samma grundorsak.
Nar jag har correct toes pa mig ar det tydligt mycket mindre ont.
Nar jag tar av mig dom pa kvallen hemma sa gor det mer ont.
Springer sparsamt nu men nar jag springer 5km sa har jag dom pa mig och det kanns mycket battre an utan.
Sven Gustafson
1966 • Lund
#9
6 augusti 2013 kl 09:46
Gilla
Med tanke på vad du har sprungit i tidigare och att det kom direkt när du började använda Merrell-skorna så är jag inte säker på att det är överansträngning. Kan mycket väl vara hälkappan i dom "nya" skorna som irriterar hälsenan.
1976 • Solna
#10
7 augusti 2013 kl 13:29
Gilla
Jag misstänker också att det är skorna som ställt till det. De får gå vidare till någon som har fötter de passar på och så köra jag rehab enligt artikeln så länge som jag känner nåt av senan
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.