Löpning Kost & Näring 28 inlägg 5060 visningar

Öka energiintag

Elina
1990 • Varberg
#1
23 augusti 2013 - 20:52
Gilla
Jag har provat en sån där app som räknar på vad man äter och inser att jag behöver göra lite större förändringar än att bara lägga till ett mellanmål. :O
Om de nu är att lita på (har provat ett par olika och får liknande resultat) så får jag som värst bara i mig hälften av vad jag behöver. Det enda positiva är att jag äter hyfsat balanserat, det fattas alltså ungefär lika mycket kolhydrater, fett och proteiner procentuellt sett.

Men frågan är ju då vad jag kan äta som ger mig mycket av det jag behöver utan att vara så särskilt mättande?

Jag äter "vanlig" husmanskost, ingen sallad. Till frukost och mellanmål blir det smörgåsar och yoghurt och musli. På jobbet blir det ofta kvarg och nån frukt.

Jag har alltid varit liten i maten, dock ingen ätstörningsproblematik. Så problemet är att trots att jag äter tills jag är mätt och sen trycker ner lite till så får jag inte i mig så stora portioner som jag borde. När jag är ledig kan jag äta några extra mål, men det går tyvärr inte när jag är på jobbet. Då är jag glad om jag kan äta nåt snabbt mellanmål.

Jag ligger ändå stabilt i viktmässigt på en för mig ok vikt. Men jag känner att energin inte riktigt räcker till åt allt jag vill göra.

Nån som har tips och råd?
< < < 1 2 > > >
1980 • Stockholm
#2
23 augusti 2013 kl 21:15
Gilla
Snickers! Gott och energirikt.
Elina
1990 • Varberg
#3
23 augusti 2013 kl 22:01
Gilla
Snickers är ju i och för sig galet gott, men det känns inte som ett så bra alternativ att äta 3-4 snickers om dagen. Får redan skit från tandläkaren för mitt "småätande" som hon kallar det när jag säger att jag kan äta 5-6 gånger om dagen. Tror inte hon skulle bli särskilt glad om jag utökade det med 4 snickers ;)

Finns det inget lite nyttigare man kan trycka i sig?


(Får dock erkänna att det emellanåt slinker ner en smörgås med ett rejält lager nutella. Galet gott!)
Alexander Kjäll
1979 • stockholm
#4
23 augusti 2013 kl 22:22
Gilla
Låter som en utmaning kan vara att du inte hinner äta ett ordentligt mål mat på jobbet?

För mig är tidpunkterna då jag äter viktiga, att det inte går för lång tid mellan måltiderna, för då blir jag hungrig och får svårt att koncentrera mig, men sådant är säkert helt individuellt.

Min favoritmat att ha som snacks är annars nötter, men de gillar jag just för att de är mättande. Men de innehåller mycket proteiner och fett.
Elina
1990 • Varberg
#5
23 augusti 2013 kl 22:54
Gilla
Ja, det svåra är ju ofta att få till två lagade måltider. I alla fall när jag jobbar kvällspass. Jag är inte så mycket för att äta lagad mat när jag kommer hem vid 21 utan då blir det oftast smörgåsar eller yoghurt. När jag jobbar dagpass äter jag lunch på jobbet och då är jag oftast hemma innan 7 på kvällen, så då är det ju lättare att få i sig lagad mat.
Men eftersom jag jobbar ca 3 kvällspass i veckan så blir det ju lite oregelbundna tider.

Jag funkar egentligen allra bäst när jag har fasta tider och jämna intervall mellan måltiderna, men det funkar tyvärr inte med detta jobbet.

Jag är inget fan av nötter alls tyvärr. Tycker det känns som att tugga på trä haha.

1968 • Kållered
#6
24 augusti 2013 kl 08:41
Gilla
Det blir nog svårt att aldrig vilja känna sig mätt, inte småäta (göra tandläkaren glad), vara väldigt kräsen och samtidigt som allt detta få i sig tillräckligt med energi.
Vad är det för svar du vill ha egentligen?
Elina
1990 • Varberg
#7
24 augusti 2013 kl 08:58
Gilla
Jag har inga problem med att äta mig mätt, var du nu fått fet ifrån.
Jag kan absolut äta fler mål, problemet är ju bara att jag har svårt att äta två mål lagad mat när jag jobbar, och att mellanmålen inte ger mig tillräckligt med energi. Så det jag är ute efter är tips på mat med mycket energi. Jag tycker inte det är ett bra alternativ att äta massa godis för att få i mig mer.

Det är ju skitlätt att hitta recept på lågkalorimat, men jag vill ha tips på det motsatta. Måste ju finnas sånt eller? Men det skrivs det ju inget om i media, för alla vill ju tydligen gå ner i vikt.

1968 • Kållered
#8
24 augusti 2013 kl 09:05
Gilla
Kanske missförstod detta:
"Men frågan är ju då vad jag kan äta som ger mig mycket av det jag behöver utan att vara så särskilt mättande?"

I så fall är det väl bara att äta mer/mer energirikt? Det är verkligen inte svårt att få tag på energirik föda i vårt land.

Om det nu vore svårt att få i sig energi så hade ju alla haft samma problem som du beskriver och så är det inte. Tvärtom.

Ät mer ost, grädde, socker whatever... Inga problem att hitta sådana recept.

Förstår fortfarande inte vad du är ute efter...
Elina
1990 • Varberg
#9
24 augusti 2013 kl 09:32
Gilla
Att det inte skulle vara så mättande var för att jag redan äter mig mätt och lite till, så det är ju svårt att trycka i mig ytterligare något som är väldigt mättande.

Jag använder redan mycket smör på mackan, mycket grädde i maten, mycket sås, osv. Men det verkar ju inte räcka.

jag tänkte att de flesta som tränar har ju ett högre energibehov så jag trodde väl kanske att jag skulle kunna få tips på bra mat. Även om så många kanske inte har mitt problem, så trodde jag det kanske fanns någon som hade tips på vad de äter för att få i sig mer energi förutom godis.
1968 • Kållered
#10
24 augusti 2013 kl 09:38
Gilla
Ta ännu mer grädde och smör då. Och fet fisk, bröd, pizza, Thai-mat med kokosmjölk, den mesta indiska maten etc.
Det är verkligen superenkelt att få i sig mycket energi. Därav att övervikt är ett större problem i Sverige än motsatsen. :)
Ribban
1968 • Åkersberga
#11
24 augusti 2013 kl 13:38 Redigerad 24 augusti 2013 kl 13:39
Gilla
Det är inte säkert att det är energimängden du behöver öka på. Som jag förstår det så ligger din vikt stabil och du är nöjd med den.
Hur ser det ut med ditt vitamin- och/eller mineralintag? Vad är det för "någon frukt" du syftar på att du äter i form av mellanmål? Äter du mycket socker blir du lätt orkeslös. Insulinpåslaget gör sitt till när det gäller att orka träna.
Hur räknar du ut hur många kalorier du får i dig? Att uppskatta med ögat ger oftast otroliga felmarginaler.

Vad är det för någonting du vill orka med? Arbete, springa en viss sträcka, springa fortare? Enligt träningsdagboken har du kört 24 km i år. Det är tungt att träna för alla i början om du nu inte har sprungit fler km i år.
Elina
1990 • Varberg
#12
24 augusti 2013 kl 20:00
Gilla
Ribban: Kanske kan vara så. Vikten har varit hyfsat stabil de senaste åren. Har ju såklart gått upp några kilo sen jag var tonåring, men idag är jag "normalviktig". BMI ligger på 19.5 så det är ju helt ok.
Eftersom jag inte äter grönsaker så tror jag själv att jag ligger efter lite vad gäller vitaminer och mineraler men när jag tagit prover så säger läkaren att det ser jättebra ut på den fronten, vet inte alls vad det är de mäter eller hur de räknar dock. Så jag utgår ifrån att jag behöver lite extra och tar vissa tillskott.
Frukten är väldigt olika beroende på vad jag är sugen på när jag handlar. Päron, äpplen, hallon, jordgubbar, melon, ananas, apelsiner, vindruvor, banan...

Jag äter inte alls lika mycket socker nu som jag gjorde förr, som barn blev jag ordinerad en stor skål glass varje dag för att gå upp i vikt. Var en period riktigt sockerberoende och hade både nutella och florsockerglasyr på glassen. Helt galet! Idag har jag inte alls samma behov och är rätt nöjd efter några bitar choklad. Så jag tror att jag har rätt ok sockerintag idag.

Jag har använt en app där man fyller i vad man äter. Det mesta vet jag på ett ungefär i gram eftersom vi ofta väger mat på jobbet, och resten har jag rätt bra koll i volymmått eftersom jag gillar att baka. Är jag osäker så lägger jag på lite extra och kollar vad de har rekommenderat för mängd för en portion.

Det jag vill orka med är väl livet i största allmänhet. Har inga som helst mål med springandet annat än att komma ut och få lite frisk luft och förhoppningsvis förbättra flåset eftersom jag har astma. Jag sprang för första gången i mitt liv i början av sommaren och hann bara springa ett par gånger innan jag skadade mig (ingen springskada) och sen har jag haft så mycket problem med astman så jag har bara kunnat springa ca en gång i veckan. Orkar inte mer än ca 4 km. Har dock inte varit så flitig med att lägga in pass här. Förutom springningen så rider jag men det blir inte riktigt samma flås men istället tungt arbete i stallet. Går även mycket i jobbet.
Men jag är ofta trött och nu hade jag tänkt börja ta några pass på gymmet och då känns det ju ännu viktigare att ha tillräckligt med energi för att inte bara slita ut kroppen.
Elina
1990 • Varberg
#13
24 augusti 2013 kl 20:02
Gilla
Kickan: Ölfloat! :)
Ribban
1968 • Åkersberga
#14
24 augusti 2013 kl 23:56 Redigerad 24 augusti 2013 kl 23:57
Gilla
Elina: Det verkar ju som om du har riktigt bra koll på läget. Jag är fortfarande tveksam till att du behöver öka ditt energiintag. Av det du beskriver tycker jag att det finns en hel del faktorer som kan inverka på din ork.
4 km för en otränad tycker jag är väldigt långt. Inte undra på att du blir trött.
Astman gör det inte heller lätt för dig. Tungt arbete i stallet låter oroväckande. Har du många kusar att mocka åt? Om det är tungt arbete med en häst så kanske du behöver fokusera på styrketräning också. Det ska inte vara tungt att rykta, mocka, sopa stallgolvet när det handlar om en enda häst. Då är något riktigt fel. Har din trötthet kommit smygande eller har du alltid haft brist på energi? Tog läkaren några andra prover än, ja jag vet ju inte vilka prover läkaren tog. Järnvärden säger inte allt. Sköldkörtelvärden kan vara en idé att kolla upp om du inte blir piggare. Nog om detta nu och lycka till!
Peter
1985 • Luleå
#15
25 augusti 2013 kl 00:08
Gilla
Det kluriga är ju att det oftast är skitmat som mättar dåligt. Och bra mat tenderar ju att vara tämligen mättande. Det jag kan tänka mig är ju vända på de klassiska tipsen för aptitkontroll: drick inga kalorier och undvik kolhydrater i den mån man inte behöver det för ens fysiska aktivitetsnivå.

Så du kan ju då laborera med en att lägga till lite (nyttigare) flytande kolhydrater till din kost. Juice till mackan, en fruktig smoothie till frukost. Och lägg på lite extra av den kolhydratkälla du har till dina lagade mål (det är ju här de flesta idrottare reglerar sitt energiintag; proteinbehovet exempelvis förändras inte för en som gör av med 3000 eller 6000 kcal om dagen).
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#16
25 augusti 2013 kl 08:21
Gilla
Sömn o återhämtning är en faktor alltför få ser över. Tyvärr själv en sådan:(. Trött i perioder, o efter reflektion ser jag också att jag då slarvat med just sömn och återhämtning. För mycket av allt - jobb, träning, sociala aktiviteter...för dygnets 24 h. Kroppen strejkar och säger ifrån n. Då är det bra att ge med sig o lyssna. Lägger mig dock inte på soffan för det, men reviderar kanske träningsplanen o livsschemat i övrigt! Maten o energibolaget tycker jag är det minsta problemet - finns tillgänglig o ligger man back kommer det en svacka som ett brev på posten.
1968 • Kållered
#17
25 augusti 2013 kl 09:18
Gilla
Emma>> Bra synpunkt! Sömn och vila ska ju också ha hög kvalitet och tillräcklig mängd. :)
Elina
1990 • Varberg
#18
25 augusti 2013 kl 10:17
Gilla
Ribban. Jag har bara en häst och mocka och sopa är ju inte ett dugg tungt. Däremot att bära vattendukarna med 50l, släpa höbalar och tampas med 350kg häst som inte har samma åsikt, är ganska tungt.
Jag är väl mer eller mindre trött i perioder. Men när jag är riktigt trött så är det pga stress och då är det bara att skala av, sova ordentligt och se till att röra på mig.

Jag springer ju inte 4km på raken, utan jag går korta stunder emellan när jag blir trött. Orkar inte mer än 1km utan stopp. Men det känns ganska lagom att börja med. Springer i 30 min ungefär och tar det i den takt jag orkar.

Sköldkörteln är kollad och ok. Minns inte vad de tog för prover men jag sökte för att jag var trött och blev sjuk så ofta. Och så har det varor de senaste 4 åren ungefär. De säger att jag har utmärka värden.
Men jag märker själv jättestor skillnad när jag inte äter mina magnesiumtabletter, så det vet jag att jag har brist på.

Peter: juice och smothies är ju gott och lättdrucket, det ska jag prova. Tack för tipset!

Emma: sömn och balans i största allmänhet är jätteviktigt för mig. Om jag jobbat för mycket eller sovit för lite så tar det ett par veckor att komma tillbaka i rätt rytm igen. Så det försöker jag undvika i den mån det går.
1969 • Åkersberga
#19
25 augusti 2013 kl 13:50
Gilla
Gluten?
Elina
1990 • Varberg
#20
25 augusti 2013 kl 14:27
Gilla
Har aldrig testat för gluten men det kanske jag borde göra. Men borde jag inte ha massa andra symptom då?
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.