Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 14769 visningar

Ont i baken vid träning

Nina Mohss
1956 • Uppsala
#1
7 september 2013 - 09:02
Gilla
Jag undrar om någon kan tala om vad jag drabbats av och vad man kan göra åt det.
Det hela började med en rejäl maginfluensa för snart tre veckor sedan. Tog nästan en vecka innan jag kunde börja träna igen. Men sen dess får jag ont i baken varje gång. Speciellt på höger sida. Jag har varit noga med att strecha sätesmuskeln, som jag misstänker är inblandad på något sätt.

Igår var jag på spinning och kände ingenting alls. Men idag ömmar baken igen. Jag har kört spinning i stort sett varje vecka i sju år och jag är inne på min fjärde sommar som löpare så jag är inte någon total nybörjare. Problemen klingar av på någon dag. Och det känns aldrig när jag springer, utan alltid efteråt.

Någon som har något tips? Vad kan det vara som plötsligt har börjat krångla och vad gör man åt det? Jag ska springa ett millopp om två veckor.
Bulletproof
1981 • Stockholm
#2
7 september 2013 kl 09:31
Gilla
Det kan inte vara någon form av ischias? Det kan ju gå alltifrån svanken, ned till vaden, men kan även koncentreras på baken.
Nina Mohss
1956 • Uppsala
#3
7 september 2013 kl 09:42
Gilla
Men har man inte ont jämt vid ischias? Jag har bara ont efter träning.
Jag har aldrig haft ischias eller andra ryggproblem så jag har ingen aning om hur de fungerar.
Bulletproof
1981 • Stockholm
#4
7 september 2013 kl 16:13
Gilla
Träning i rimlig mängd brukar lindra ischias...det gäller att inte belasta "smärtan" men inte heller att avstå från rörelse då det leder till ännu mer smärta. När man väl har det så kan man ha väldigt ont ibland, och ibland ömmar det bara men är uthärdligt.

Jag är inte särskilt kunnig om just ischias men jag vet av erfarenhet att när jag haft det och tränat så har det under träningen blivit lite bättre, nästan gått över, för att sedan komma tillbaka efter träningen, alltifrån några timmar efter till några dagar efter. Det beror på att smärtan för mig kommer stegrande, den kan vara väldigt liten men sen växer den med dagar tills man ibland har svårt att röra sig om man inte tar antiinflammatoriska.
Men lagom och rimlig träning har oftast gjort att det blivit bättre för mig. (Konstigt nog, även om många rekommenderar stretchning, så har stretchande av sätesmuskeln förvärrat smärtan för mig i längden). Några frågor du kan tänka på är ifall det gör ont innan träning också eller endast efter? Är det bara rumpan eller strålar smärtan uppåt/neråt? Hur känns smärtan? som ett nyp? molande? Sitter smärtan i muskeln eller lite djupare in i sätesmuskeln osv, någon nerv?

Det bästa är väl att kolla upp det för att vara säker. Jag tänkte bara att jag skulle dela med mig av det första som jag kom att tänka på när jag läste din tråd.
1965 • Eksjö
#5
8 september 2013 kl 07:48
Gilla
Låg du lite halvt på sidan i tevesoffan hela veckan du var sjuk så skulle jag gissa på en tillklämd piriformis, vilket kan ge ischiasliknande smärtor utgående från rumpnivån.
1974 • Granan
#6
8 september 2013 kl 08:09
Gilla
Några tips på hur man blir av med smärta från piriformis?
Jag har dragits med det i ett år snart nu och får ingen ordning på det.
Stretchar jag för lite så drar den ihop sig och klämmer på ischias och stretchar jag mer så får jag istället smärta från själva muskeln. Det verkar helt hopplöst att bli frisk igen.
1965 • Eksjö
#7
8 september 2013 kl 09:29
Gilla
Du kanske stretchar vid fel tillfälle? Jag har av olika skäl behövt stretcha just piriformis en hel del de senaste åren - och för mig är det ganska snabbt efter träning när musklerna fortfarande är varma som gäller har jag upptäckt. Gör jag det före eller på tid inte alls relaterad till träning i övrigt så får det antingen ingen effekt, eller också får jag ont från själva muskeln istället.
Jonas Hedeback
1978 • Göteborg
#8
8 september 2013 kl 10:09
Gilla
Har ungefär samma symptom – ont i vänster skink och att det går upp mot svanken. Min sjukgymnast sa att det förmodligen beror på att höftböjaren tappat/inte ökat lika snabbt i rörlighet som de andra delarna runt höften, alternativt piriformis. Har fått till en bättre stretch av höftböjaren nu i veckan vilket har hjälpt mycket. Känner inte av något när jag sitter så cykling fungerar bra. Kännde inte heller av det när jag sprang, men väl efteråt. Haft löpvila i två veckor nu men siktar på att provspringa nu i veckan.
1974 • Granan
#9
8 september 2013 kl 15:39
Gilla
Jag får testa att stretcha direkt inpå träningen då Peter.
Som det är nu har jag mest passat på när jag ändå ska sitta ner. Det är ju en övning som funkar finfint i tv-soffan nämligen =)
1974 • Granan
#10
8 september 2013 kl 15:41
Gilla
När jag ändå är igång. Vilka övningar använder ni för att stretcha höftböjaren?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.