Löpning Kom igång 25 inlägg 29712 visningar

Ont i lungorna när det blir kallare

1989 • Jönköping
#1
11 november 2013 - 11:01
Gilla
Hej!
Jag började springa i somras så är ganska grön och har nu alltså kommit till min första höst/vinter som löpare!
Jag har börjat springa intervaller ett pass i veckan då jag vill bli starkare och snabbare. Idag var första dagen med lite kallare luft, runt nollan var det så rätt så kallt!
Mitt problem är att när jag fick upp flåset och blev ordentligt andfådd fick jag mer och mer ont i halsen, säkert har alla upplevt det av olika anledningar på vintern! I slutet av passet gjorde det riktigt ont och blev nästan värre när jag kom in! Så nu sitter jag här med väldans ont o halsen/lungorna pga kylan och undrar hur det är för er andra?
Upplever ni detta och hur kan jag i så fall motverka det? För det är verkligen jobbigt och gör att jag drar mig för att springa ute nu, för det blir ju bara kallare och kallare!
Är det någon som har erfarenhet av att springa på löpband jämfört med ute? Tänker att jag kan köra mina lite lugnare och längre pass ute sen ta intervallerna inne, men jag inbillar mig att jag inte får ut lika mycket av att springa på ett löpband som ute. Så jag har ett litet dilemma här och undrar hur andra gör!
< < < 1 2 > > >
Magdalena
1972 • Tumba
#2
11 november 2013 kl 13:56
Gilla
Jag har en scarf runt halsen och drar upp den för munnen när det bara är några plusgrader ute, annars får jag också ont i hals och lungor. Sen när det blir minusgrader och halt ute (vilket det ju blir vilken dag som helst nu tyvärr...) så köper jag träningskort på gymmet och kör bara på löpband inne tills våren kommer. Många kör ju med dubbar på sina skor under vintern, men jag litar inte riktigt på det efter att jag halkade omkull för några år sedan och fick en spricka i handleden...
Löpbandet är ju bra på det sättet att du kan kontrollera din löpning bättre i o m att man ställer in det, bra att alltid ha lite uppförslutning på det när man springer, och sen pressa upp hastigheten i intervaller. Negativt med löpband är att det är så enformigt eftersom man inte kommer någon vart, rekommenderas att ha bra musik att lyssna på, och även något motiverande (ex sportprogram) på tv'n att titta på samtidigt.
Gissa om man sen framåt mars längtar efter uteträningen igen efter att ha varit förpassad till gymmet i flera månader! :)
1978 • Arboga
#3
11 november 2013 kl 15:30
2 Gilla
Någon minusgrad skall inte ge obehag i luftvägarna, jag kör mina pass utan anpassning till -10 grader. Mellan 10-15grader så undviker jag träning som gör mig extremt anfådd och mellan 15-20grader så är det bara distanspass som gäller.

Får man ont av kall luft så finns hjälpmedel. Det finns två sorters luftvärmeväxlare.
- Airtrim: Som är mera som en ansiktsmask, är uppskattad av många skidåkare
- Lungpuls: Som är mera som ett bitmunstycke man har i munnen. Är lite äldre i designen och kanske inte lika bra som Airtrim men billigare och enklare att använda.

Jag har inte provat airtrim. Jag har provat lungpuls men den fungerade inte så bra för mig eftersom det blev en hel del slem i den som jag upplevede som obehagligt.

Så länge man inte har medisinska problem med andningsvägarna så finns det ingen anledning att gå in för att träna så länge tempen är varmare än -15grader.
Johan Danielsson
1979 • Lycksele
#4
11 november 2013 kl 17:34
Gilla
Jag kör på som vanligt ner till - 15 och använder därefter Airtrim. Med rätt klädsel i övrigt brukar det funka ned mot -30 men visst blir det både bylsigt och lite stelt så de riktigt snabba passen skippar jag nog under -20. Detta är dock baserat på torr inlandsluft
1965 • Kungsholmen
#5
11 november 2013 kl 17:50
Gilla
"Någon minusgrad skall inte ge obehag i luftvägarna, jag kör mina pass utan anpassning till -10 grader. "

Du har inte tänkt på att detta kan vara helt individuellt? Jag kan också obehindrat träna utomhus ner till riktigt låga temperaturer medan min son får obehag/ont i halsen redan vid några plusgrader. Jag vill minnas att jag också led mer av vinterlöpning då jag var ung.
1978 • Arboga
#6
11 november 2013 kl 19:44
1 Gilla
Självklart är det individuellt. Men den som lider redan vid någon minusgrad har förmodligen något som inte är rätt i luftvägarna och borde uppsöka läkare för detta.

Det kan också vara en vanesak, dvs att man vet hur det känns när man tränar i minusgrader och vet att den känslan inte för något ont med sig.

Men jag står fast vid mitt uttalande. Vid någon minusgrad skall man inte få obehag om man är frisk. Människan har överlevt vinterklimat i 10000år, så helt felskapta kan vi inte vara för att överleva detta klimat som vi har den mörkare delen av året.
1975 • Göteborg
#7
12 november 2013 kl 12:00
Gilla
Så fort man går under noll och ner på minusgrader är det rätt styggt mot luftvägarna oavsett om man är frisk eller inte. Hur det sedan upplevs är individuellt. Själv har jag en absolut gräns vid -9, sedan går det inte längre. River som tusan i lungorna.
Mr. B
1963 • Hemma
#8
12 november 2013 kl 12:29
Gilla
Ju kallare det är, desto långsammare springer jag. Känns det obehagligt går det för fort.
Någon form av värmeväxlare är bra. Halsduk, buff, rånarluva...
När man tar det lugnt hinner man se omgivningarna också. Vinterlandskapen är fina i -20 grader och behagligt tempo.
1978 • Arboga
#9
12 november 2013 kl 14:47
Gilla
Varför är det just vid noll som ni upplever en så stor skillnad? Om vi skulle använt skalan Fahrenheit, tror ni passeringen av +18F är lika omväldande?

Det som jag tror många känner av är egentligen inte den kalla luften, utan att kall luft är väldigt torr. Vid -5C och 80% rel. fuktighet är det lika mycket fukt i luften som vid 20C och 15% rel. fuktighet.

Som parallell så står det i svenska Skidförbundets riktlinjer:

- Om temperaturnivån är mellan minus 15 - 25C vid någon punkt på banan bör rekommendationer beträffande kallt väderskydd lämnas till de tävlande och tävlingens funktionär er. Lämpliga kontroller skall upprättas för att se till att rekommendationerna följs och att de tävlandes hälsa och säkerhet skyddas.

- Om temperaturen längs en större del av banan är minus 25C eller lägre, skall tävlingen uppskjutas eller ställas in.

Observera att detta är för tävling och därmed full ansträngning. Att du inte skall kunna träna vid samma temperaturer känns märkligt.
1991 • Gullspång
#10
12 november 2013 kl 20:17
Gilla
själv har jag lite lätt astma.. fick förklaringen av min doktor att det är ett tydligt tecken på astma att man får ont i lungorna vid ansträngning just vid kyla. jag får ont i lungorna när det är kallare än ca 5+. jag har inga andra symptom på astma förutom smärta vid kyla och även att man blir ''slemmig'' och hostig utav kylan..känsliga luftrör helt enkelt..behöver absolut inte vara astma du har men kanske värt att kolla upp?.
beror smärtan på astma kan det hjälpa att värma upp ordentligt innan man kör igång ordentligt så att lungorna får vänja sig. sen kan man även vänja lungorna med kall luft. för min del fungerar det betydligt bättre för lungorna när man håller igång hela hösten så att lungorna får vänja sig med att det blir kallare och kallare än om man plötsligt tar en löprunda ute efter att ha varit ifrån det ett tag..
Johanna Linde
1987 • Essunga
#11
12 november 2013 kl 22:27
Gilla
Själv älskar jag vinterlöpningen och 10-15 minusgrader är absolut favorittemperatur. Torrt och fint i luften och inget regn =) Alla är vi olika.
1989 • Jönköping
#12
13 november 2013 kl 09:12
Gilla
Tack för många bra svar!
Jag tror det kan ha berott lite på att det var första gången jag sprang i så kall och torr luft, så kanske behöver vänja mig lite, och i så fall med lite lugnare pass då =)
Ska absolut testa att ha en tunn halsduk, man ska ju ara rädd om sin hals! Jag får väldigt lätt ont i halsen och halsfluss och liknande..
Om det fortsätter så kanske det kan vara värt att kolla upp om det är någon astma eller så! Du Julia som har det, springer du ändå eller hur gör du när det gör ont? Hat du fått någon medicin som hjälper?
1975 • Göteborg
#13
13 november 2013 kl 14:25
Gilla
Mnja, det verkar faktiskt vara just kylan snarare än den låga luftfuktigheten som framkallar astmatiska besvär. Frysgrader i kombination med torr luft och snabb avkylning av luftrör och lungor gör att kroppen får lite att göra, vilket kan resultera i astmatiska besvär. Inget konstigt egentligen.

Själv får jag nästan alltid en sjuhelsickes hosta efter löpning i minusgrader. Och att min gräns går vid -9C beror på att det är gränsen för när jag kyler av snabbare än jag hinner producera värme.
1991 • Gullspång
#14
13 november 2013 kl 19:27
Gilla
Jag springer ändå men tycker det kan vara jobbigt om man ligger för högt i puls eftersom det blir häftigare flås då.. Oftast tycker jag inte att det blir värre, snarare att det går över efter ett tag när flåset är igång...men det är säkert individuellt.. Efter en löprunda med kall luft blir jag ofta hostig och slemmig, då hjälper astmamedicin som pulmicort..har även bricanyl för att ta under löppasset men det hjälper inte mot kyla tyvärr.. Inte för mig iallafall. Men testa airtrim som sagt, inandningsluften blir riktigt varm och go :)
Fredrik Zander
1979 • Åkersberga
#15
14 november 2013 kl 13:52
Gilla
Spelade hockey som yngre, och vill minnas att första passen för säsongen brukade kännas i halsen, men att det gick över efter några gånger. Kan det vara en vanesak?
Martin sjöstrand
1979 • Jönköping
#16
14 november 2013 kl 22:16
Gilla
jag är oxå ganska grön med löpningen, men har gjort en "vinter säsong" de som funkade för mig va att andas mer med näsan och inte för djupa andetag och givetvis att man blir mer vann vid det ju mer man springer..

lycka till
Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#17
14 november 2013 kl 22:53
Gilla
Vet inte om det skrivits tidigare men satsa på och köp en Airtrim,blir en helt annan grej att springa i minus 10-20 grader!
1965 • Herrljunga
#18
21 november 2013 kl 19:31
Gilla
Det här är också min första vintersäsong som joggare (eller lunkare kanske jag ska benämna mej som). Jag är överviktig och tung och det behövs inte mycket för att jag ska börja flåsa och pulsen stiger fort. Jag vill gärna försöka fortsätta springa ute så länge som det går men jag har också upplevt att jag får ont i halsen och lungorna vid ansträngning så igår när jag var ute så testade jag att springa med en buff över munnen. Funkade riktigt bra för värmens skull men det blir lite obehagligt fuktigt runt munnen men det får man kanske ta. Hur funkar en sådan där Airtrim? Blir det också fukt och kondens med en sådan? I så fall kan man ju lika gärna fortsätta med en halsduk eller buff.
Eftersom jag passar på att rasta min hund samtidigt som jag är ute på min runda så kommer jag förhoppningsvis att fortsätta jogga ute hela vintern men mer eller mindre fort antar jag. Det är i alla fall min plan men det jag hoppas allra mest på är en mild och snöfattig vinter :-) (Förlåt alla skidälskare!!!).
Linda G
1971 • Kullavik
#19
21 november 2013 kl 20:05
Gilla
Pernilla, känner igen mig i din beskrivning! Har aldrig kunnat träna utomhus när temperaturen kryper ner mot 8 plusgrader. Då börjar jag få kramp och smärta i luftvägar och lungor. Har alltid trott att det bara är att gilla läget.

Inför förra vintersäsongen fick jag tid hos Astma- och allergiomottagningen och fick då behandling med Bricanyl och Pulmicort under en tid för att testa om det var astmabesvär. Kände direkt att enbart Bricanylen hjälpte och efter att antal veckors behandling med Pulmicort var jag symptomfri, vilken känsla! Plötsligt kunde jag springa i 8-10 minusgrader utan minsta problem!

Har inte haft någon behandling sedan dess och har sprungit utan symptom i 2 minusgrader härom kvällen, är så glad!

Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#20
21 november 2013 kl 22:34
Gilla
Är du seriös med din träning så ska du satsa på en Airtrim,känns lite futtigt kanske att köpa lite plast,spännband & pappfilter för antal hundra men det är välinvesterade pengar tycker jag.
Ja, det blir lite fuktigt innanför masken och har du glasögon så kan det upplevas som att de immar igen av ånga/kondens som du andas ut.Masken är ju inte helt "tät" mot ansiktet utan lite luft kommer ju ut uppåt,dvs mot ansikte/ögon.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.