Löpning Träning 18 inlägg 6905 visningar

Maskiner på gym..

Stefan R
1966 • Stockholm
#1
12 november 2013 - 19:50
Gilla
Första hösten jag känt så här, men i år är det tuffare än vanligt att snöra på sig skorna på lunchen och ge sig ut i duggregnet och diset. Funderar allvarligt på att införskaffa ett kort på det närbelägna, fullt utrustade gymmet på andra sidan gatan. Inga planer på att lyfta några vikter, även om det säkert är väldigt nyttigt. Mer inställd på löpbandet, och shorts/t-shirt. Ni erfarna gymmare och löpare. Rekommenderar ni några andra maskiner? Tänker mer på trappmaskinen, cyklar osv..eller ska man hålla sig på bandet varje gång för att få ut mest inför stundande marathon? Har tänkt mig 3-4 lunchpass/vecka?
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
12 november 2013 kl 20:04
Gilla
Om du går in på gymmet så tycker jag du ska köra lite funktionell styrka som komplement till löpbandet.
Stefan Jensen
1972 • LIDINGÖ
#3
12 november 2013 kl 20:16
Gilla
Roddmaskin - suverän allsidig träning. Testa också gärna stakmaskin om det finns. Crosstrainern är aldrig fel, bättre för löpare än motionscykel enligt mig. Håller med Lars om att du borde lägga in funktionell styrka när du ändå är på gymmet. Kanske prova kettlebells?
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#4
12 november 2013 kl 20:50
Gilla
_
_
#5
12 november 2013 kl 21:24
Gilla
Stakmaskin om du vill få upp flåset. Men kolla tekniken på någon Youtubefilm först om du inte är familjär med stakning redan. Inte så mycket för övriga löparmuskler förstås men bra för överkroppen som annars inte jobbar när man springer.
Har själv bara provat löpband vid något tillfälle och det är ganska tråkigt. Dessutom är mina inneskor inte bra att springa i.

Sätt upp ett mål som ligger närmare i tiden så är det lättare att få på sig skorna oavsett väder.
Raderad Medlem
1964 • Raderad Medlem
#6
13 november 2013 kl 19:32
Gilla
Jag gillar basövningar som marklyft, knäböj och bänkpress. Rekommenderar dock att man blir visad av en PT eller liknande, speciellt i marklyft. :)
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#7
13 november 2013 kl 20:04
Gilla
Det gäller att bygga upp en riktig korsett med muskler runt bålen för att orka hålla en bra teknik i marklyft och knäböj.
Glenn K
1974 • Vänersborg
#8
13 november 2013 kl 20:19
Gilla
Jag varierar ibland, bara för att det är roligare. 25 minuter på crosstrainern och 25 på löpbandet t.ex.

För övrigt har jag länge undrat vilken styrka som INTE är funktionell? Och snälla...ta inte upp myten om att bodybuilders har luft i musklerna. Googla i så fall först "Ronnie Coleman deadlift".
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#9
13 november 2013 kl 20:33 Redigerad 13 november 2013 kl 20:37
Gilla
Funktionell styrka är styrka i rörelse och balans. Om man sitter i en maskin och pressar vikt så blir kroppen specifikt bra på denna rörelse, svingar man kettlebells så jobbar kroppens muskler kordinerat i samverkan. Jag toppade mina fullsvingar i dag på gymmet med 2 set med 10 x 32 kg - då jobbar man från lilltårna upp till öronen :) och bålen blir grymt stark.

Capish?

Hittade en länk
http://www.styrkeprogrammet.se/traningsguide/25
Gabriel Granåsen
1980 • Umeå
#10
14 november 2013 kl 09:17
1 Gilla
Funktionell träning är ganska luddigt. I artikeln som @Lars länkar till tar författaren upp ex. bänkpress som något ickefunktionellt. Det håller jag inte med om. Bänkpress involverar stora delar av kroppen och tränar många mindre muskler för att hålla rörelsen stabil. En jättebra övning för funktionell styrka.

Jag vill också rekommendera marklyft och benböj. Själv tränar jag mest frivändningar men det är kanske överkurs om du är ovan på gymmet.
Kettlebellsvingar tror jag också på. Liksom frivändingar jobbar du med höften här och det är bra för löpningen, inte minst för att man blir medveten om hur man skall aktivera denna sen när man löper.
Släng på lite chins, rodd och dips för överkroppen så kan du slänga linnet när du springer ute i sommar.

Det kan kännas som en tröskel att börja skivstångsgymma men efter några veckor så brukar det kännas naturligt. Det är värt att ta det steget.

Sen brukar väl nästan alla rekommendera till att fortsätta att löpa ute minst ett långpass i veckan då löpbandet inte tränar alla muskler lika effektivt som löpningen utomhus. Inte minst för att förebygga skador.
Andreas Nilsson
1980 • Stockholm
#11
14 november 2013 kl 10:09
Gilla
En kedja är inte starkare än dess svagaste länk. Men det är även så att där man är sämst tränad så är potentialen för snabba förbättringar som störst. Om du är "svag" men med bra kondis så är det mycket möjligt att 1 timme styrka i veckan ger betydligt mer effekt än flera timmar extra konditionsträning.

Tycker det är samma sak som att ha 10kg övervikt och vilja förbättra sin miltid. Är bästa angreppssättet att köra korta jättehårda intervaller för att förbättra flåset eller är det kanske bättre att köra väldigt mycket men låg intensitet för att gå ner några kg i vikt? Tappar man 10kg så blir man automatiskt mycket snabbare. För mig är det betydligt svårare att nå samma förbättring vid bibehållen vikt.
Andreas Nilsson
1980 • Stockholm
#12
14 november 2013 kl 10:27
1 Gilla
Kettlebell sving är en sjukt bra övning trots att den kan verka lite mesig. Speciellt bra är den om man inte har tekniken/flexibiliteten för att göra säkra marklyft/knäböj. Övningen tar i princip på hela kroppen så den passar bra som enda övning om man inte är van eller gillar att "gymma".

Tips på enkelt upplägg, "på minuten"
Bestäm hur länge du vill köra, 10-20min.

Starta med exempelvis 5 armhävningar och 10 svingar, något som tar ca 30 sek brukar vara lagom. Vid varje ny minut gör du om samma igen. Om du valt 10 min så kommer du ha kört 10 x 5 armhävningar och 10 x 10 svingar när du är klar. Vill du öka svårighetsgraden kan du lägga in fler armhävningar eller tyngre klot för svingar eller köra fler minuter.
Mikaela Sköld
1976 • Rönninge
#13
14 november 2013 kl 12:41
Gilla
Löpband kan som sagt bli ganska långtråkigt!! Jag brukar bestämma mig för hur länge jag ska springa och sen kompletterar jag med crosstrainer eller cykel. Tycker absolut att du ska gymma lite om du ändå är på ett gym! Jag försöker använda mig av fria vikter så mkt som möjligt, men maskiner förekommer oxå:) fria vikter aktiverar hela kroppen och tvingar dig att hålla balansen och bra bålkontroll. Jag tillhör inte dom som är marklyftsfrälsta, än, mest för att jag tycker det är svårt. Eftersom jag inte orkar lyfta jättetugnt så hamnar skivstången så långt ner, vilket leder till att jag måste böja mig så djupt varje gång. Förstår ni vad jag menar? 20kg vikterna är ju mkt större än tex 10kg, för att inte tala om 5kg!! Funkar det lika bra att svinga en kettlebell?
Men som sagt Stefan, kika in bland vikterna om du ändå är på gymmet ;)
Andreas Nilsson
1980 • Stockholm
#14
14 november 2013 kl 13:33
1 Gilla
@Mikaela förstår precis vad du menar, marklyft ska ju som det låter lyftas från marken. Saknar man rörlighet i höften för att fälla överkroppen på ett bra sätt så blir det ryggen som får böjas för att nå ner till skivstången. Ju tyngre vikt desto värre kan den kombon bli. Kroppens rörelse i KB sving är väldigt lik marklyft men klotet är ju i luften så du böjer bara så mycket du kan. Svingar du mycket kommer rörligheten att förbättras väldigt snabbt och vips kommer du kunna marklyfta med bättre teknik. Om du nu vill det, som komplement till löpning kan det säkert vara minst lika bra att svinga. Kolla lite instruktionsvideos för att få lite kläm på tekniken och när du har en bra rörelse, var inte rädd att känna hur det känns med lite tyngre klot.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#15
14 november 2013 kl 14:50
Gilla
@Mikaela

... och kom ihåg att rörelsen i fullsving kommer från höften - armarna lyfter inte vikten utan håller bara klotet. Underbar övning!
Glenn K
1974 • Vänersborg
#16
14 november 2013 kl 18:52
1 Gilla
@#9: Jo jag känner till vilken träning som har benämningen funktionell men motsätter mig å det grövsta att ren traditionell styrketräning inte skulle vara detsamma. Under alla mina gymår när jag såg ut lite som ett kylskåp i fysiken var jag ändå väldigt smidig och spänstig, det såg bara inte ut så. Sedan fyllde jag på med en hel del löpning och när träningsformen Crossfit plötsligt dök upp visade det sig att jag var bra på det och behärskade väldigt många övningar. Ju starkare man är desto lättare blir ju rörelserna. All träning är funktionell.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#17
14 november 2013 kl 20:49
Gilla
Egentligen är termen funktionell träning helt enkelt att träningen är anpassad till den idrott ( eller arbete ) man skall utöva. Alltså bör man analysera vilken styrka man grenspecifikt behöver. Detta innebär att en långdistanslöpare och en handbollsspelare inte tränar likadant.
Jonas
1985 • Örebro
#18
15 november 2013 kl 19:34
Gilla
Ska du till gymmet för att inte träna med några vikter med du undrar ifall det finns bra maskiner? Våga fläska på med vikter.
Ingen har nämnt benpressen. Enkel, men ändå fuskar de flesta. Men den kan du köra utan vikter, både för fram- och basida lår + vad. Kör isåfall en benpress där du inte kanar på en skena.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.