Löpning Träning 12 inlägg 5687 visningar

MÅSTE jag ta en vilodag/vecka?

Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#1
21 november 2013 - 21:29
Gilla
Sedan jag började träna för 2 år sedan (är 60 nu) så har jag läst lite överallt att man ska ta minst en vilodag (=dag utan träning) i veckan. Men med min blygsamma träning (se min träningsdagbok): måste jag verkligen det? Jag har en hel del kroniska sjukdomar så jag vet att jag kommer få avbrott förr eller senare på 1 eller flera dagar (kan bli en vecka eller två också), så när jag mår bra (förhållandevis) vill jag passa på att njuta av att röra på mig. Den här veckan har jag kört två gympass (kondition+styrka) och två "löp"-pass (4 km varje gång), skulle det vara så skadligt att sticka ut o springa, om jag törs kalla det så, 4 km i morgon o på söndag, och så kanske gymmet (eller ut o cykla) på lördag? Så länge kroppen känns bra och det är roligt? Ni som har hållit på ett tag, vad säger ni?
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
21 november 2013 kl 21:47
Gilla
Nejdå, om man varierar träningen och inte pressar sig varje gång kan man gott göra något träningspass varje dag. Lugn löpning eller cykling kan man räkna som vila om man inte håller på längre än ett vanligt träningspass.
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#3
21 november 2013 kl 21:57
Gilla
Hej igen Oldboy! "Lugn löpning" blir det alltid, för jag kan inte jogga så fort (och inte hela vägen, jag varvar med snabb gång). Med cyklingen är det ju lite annorlunda, jag kör ju en racerhybrid så det blir 3-4 mil ungefär nu när det inte så varmt. Men jag tycker inte själv det är så ansträngande. Själv känner jag som att jag ska passa på o röra mig när det känns bra.
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#4
21 november 2013 kl 21:59
Gilla
Just nu har jag extremt mycket jobb framför datorn, så jag sitter stilla väldigt mycket, utom när jag ska till stan och posta grejor (vilket jag gör med cykel, inte hybriden utan tantcykeln). Så det är så skönt att få röra hela kroppen även om det bara är så korta träningsmängder som ni ser i min dagbok.
Peder Welin
1971 • Göteborg
#5
21 november 2013 kl 22:10
Gilla
Härlig inställning till rörelse / träning du har. Det som är skadligt är ju stillasittande jobb oavsett om jag tränar, är ju en riskfaktor för t.ex hjärtsjukdomar. Träning varje dag, i rätt tempo o ansträngningsnivåer dvs varierat, är däremot sunt. Men tolka kroppen är väl rimligt utifrån känsla av slitenhet. Pw
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#6
21 november 2013 kl 22:18
1 Gilla
Tack både Alberto och Peder, för era svar. Skulle jag lyda sjukgymnast och läkare (vilket jag inte gör...) så skulle jag träna max 2 ggr/vecka. Och definitivt inte cykla hybrid :-) Men med en drös sjukdomar så har jag ju lärt känna min kropp och känner vad jag orkar och inte orkar. Märker jag att det "känns fel" så tränar jag absolut inte, hur mycket jag än vill det. Men just nu har jag en bra period och då vill jag verkligen passa på! Tänka sig, jag är ute när det är KALLT, frivilligt! Jag brukar gå i ide så här års och bara gå ut när jag måste. Det är cyklingens fel alltihop, jag har blivit beroende av frisk luft....
Roland Söderström
1962 • Onsala
#7
21 november 2013 kl 23:15
Gilla
Jag skulle vilja pasta att det mer ar mangden, intensiteten och distansen som sager att man bor vila en dag eller tva.
Dvs, om man springer snabbt och lange sa behover kroppen vila.

Har man 3km till bussen sa knatar man ju friskt denna stracka varje dag utan nagra problem.
Skulle man daremot springa dessa 3km pa 11min varje dag sa bor man nog lata kroppen vila emellanat...
Lyssna pa kroppen!
Kroppen ar ganska bra pa att tala om for dig att nu bor du nog vila lite.
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#8
22 november 2013 kl 05:42
Gilla
Ja Roland, eftersom jag varken springer snabbt eller länge :-) så är det ju ingen fara. Just nu är klockan 5.38 på morgonen, och hade det inte varit mörkt fortfarande så hade jag stuckit iväg ut redan nu för mina 4 km. Jag har "spring i benen" som ungarna säger och känns det så, kan det nog inte vara fel för kroppen. Känner jag mig sliten i morgon, ja då vilar jag från träningen då istället. Jag tar det dag för dag. Skönt att höra att alla håller med mig att man inte slaviskt ska följa råden om vilodag/vecka utan avgöra själv efter hur det känns i kroppen. Så tack allihop!
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#9
22 november 2013 kl 05:45
Gilla
Vilar när jag känner att kroppen behöver (d v s ställer in planerad träning, sker ca 1-2 ggr/mån) + dagar då annat måste gå före träning (sällsynta, men det händer:). Beroende på dagsform, kan ibland träning anpassas. Är det ett tufft pass på schemat, men kroppen "vägrar". Då möblerar jagom. Ibland. Det ska ju ändå vara kul o yträna. Inte en ren plåga!
Roland Söderström
1962 • Onsala
#10
22 november 2013 kl 06:12
Gilla
Lange ar ju en definitionsfraga!
Cykla behagligt i 1 timme ar det lange?
Cykla valdigt snabbt i 1 timme ar det lange?
springa behagligt i 30min ar det lange?
springa valdigt snabbt i 30min ar det lange?
springa/ga behagligt 4km pa 45min ar det lange?
springa 4km pa 16min ar det lange? (16min ar valdigt snabbt)
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#11
22 november 2013 kl 06:32
Gilla
Roland, naturligtvis är det en definitionsfråga! Men 4 km på ca 38-40 minuter är ju inte precis någon maratonsdistans eller racerfart. Inte ens "behagligt" men alldeles förbaskat roligt i alla fall! Mina väldigt blygsamma mål är att att klara att 1) jogga 5 km utan att behöva växla till gång eller stanna och 2) att jogga 5 km under 40 minuter. Som nybörjare vid min ålder så begär jag inte mer, allt därutöver är ren bonus :-) Emma, jag tycker all träning är kul, tyvärr är det mina kroniska sjukdomar som sätter stopp emellanåt och då är jag tvungen att avstår även om jag inte vill. Jag har slutat reta mig på det för det blir det ju inte bättre av ! Sen är det ju även lite skillnad på vad kroppen orkar när man är 30+ jämfört med 60... i varje fall om man som jag började träna för bara två år sedan.
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#12
22 november 2013 kl 06:34
Gilla
glömde nämna att när jag precis hade börjat att jogga efter att bara kört med powerwalking så tog jag i så alldeles in i... så jag åkte på hopparknä, båda benen. Så går det när man börjar med något nytt och vill mer än kroppen klarar av. Så därför är det nu ytterst långsam ökning av fart/distans som gäller!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.