Löpning Träning 20 inlägg 3840 visningar

Farträning utan att toppa form

HF Löfgren
1968 • Malmö
#1
4 februari 2014 - 11:34
Gilla
Har under december till januari kört igenom en grundträningsperiod med fokus på styrka och löpvolym. Hade nu tänkt att övergå till lite mer farträning med fokus på Gbg-varvets seedningslopp i Helsingborg den 16 mars.

Är det något särskilt som är bra att tänka på nu när jag går in mer intensivt med intervaller osv. Jag vill ju ha en formtopp den 16 mars och egentligen inte nu i mitten på februari.

Hur kan man lägga upp passen med intervalllängd, farter och vila för att sakta men säkert komma i form om 6 veckor?

HF Löfgren
1968 • Malmö
#2
4 februari 2014 kl 11:42
Gilla
Tillägg. Jag menar alltså inte att ni ska sitta och knopa ihop ett program till mig :-)
Tänkte bara om det fanns några enkla trix, kanske kortare vila mellan intervaller eller joggvila mellan intervallerna för att inte trigga formen för tidigt.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#3
4 februari 2014 kl 11:53
Gilla
Det är väl bara att se till att du håller uppe en bra mängd samtidigt som du kör fartpass så att du hela tiden är lite seg. Sen när det börjar närma sig så släpper du på mängden. Då kommer dom lätta benen.

Vad gäller intervallerna så brukar man ju köra lite kortare vila nu för att jobba på uthålligheten och sedan längre vila när det börjar närma sig race för att jobba mer på farten.
HF Löfgren
1968 • Malmö
#4
4 februari 2014 kl 12:18
Gilla
Tack Gabriel. Jätterbra. Verkar logiskt.
Mikael Magnusson
1982 • Boden
#5
4 februari 2014 kl 13:28
Gilla
Skulle själv kolla vilken tid jag "måste" ta mig in på för en speciell startgrupp (en som passar min sluttid). Om det nu inte är någon tid som man måste pressa sig för att uppnå, så skulle jag bara köra på med mängdträningen och slänga in något längre tempopass i marafart och trösklar. Sen går det alltid att avsluta lugnare pass med ett par 100m koordinationslopp.

Tänk på att det är ett seedinglopp, och inte en tävling :)
HF Löfgren
1968 • Malmö
#6
4 februari 2014 kl 13:38
Gilla
Mikael. Visst kan jag tänka så och jag kommer att springa flera lopp i år som inte kommer att vara prioriterade.

Men jag har sedan tidigare hört att man kan köra grundträning - fartträning - specifik träning, i den ordningen. Första prio för mig är Gbg-varvet. Men jag tänkte att eftersom seedningsloppet ändå låg i slutet av fartträningsfasen så kunde jag kanske kosta på mig en liten formtopp innan jag går mer in i specifik halvmaraträning.
1967 • www.sapiens.se
#7
4 februari 2014 kl 13:55
Gilla
Kör då seedningsloppet som en oprioriterad tävling men med lättad träning bara den veckan. Ingen äkta formtoppning utan bara för att få lite lättare ben. Då går det nog finfint Hans-Fredrik.

HF Löfgren
1968 • Malmö
#8
4 februari 2014 kl 14:15
Gilla
OK Marcus. Det är din bok jag har läst så jag litar på dig :-)
1967 • www.sapiens.se
#9
4 februari 2014 kl 14:19
Gilla
Jag misstänkte det! Det brukar funka finfint att springa ett gäng kortare tävlingar med bara smygtoppning under fartträningen. Har du en bara en fin grund i botten så är det inget du tappar form av.
HF Löfgren
1968 • Malmö
#10
4 februari 2014 kl 14:32
Gilla
OK Marcus,
Förresten så springer jag antagligen Springtime 10 k med jobbet bara en vecka innan GBG-varvet. Hur föreslår du att jag lägger upp det?
Kan jag gå på här, eller ska jag köra igenom det i halvmarafart eller.....?
1967 • www.sapiens.se
#11
4 februari 2014 kl 14:36
Gilla
Som vanligt så beror det lite på. Känner du att du har återhämtningsförmågan för att skaka av dig det loppet bra kan det ge dig en skjuts i formen. Har du inte det så är det ett utmärkt tillfälle för att testa halvmarafarten.
HF Löfgren
1968 • Malmö
#12
4 februari 2014 kl 14:41
1 Gilla
Tack för all hjälp!
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#13
4 februari 2014 kl 15:45
Gilla
Förlåt om jag kapar tråden lite men en fundering i samma anda:

Jag planerar att springa en halvmara 3 veckor innan Sthlm maraton och eventuellt en till 2 veckor innan (kan eventuellt bli millopp istället). Ingen av dessa halvmaror är prioriterade i förhållande till maran men frågan är mer vilka pass som lämpligast byts ut mot loppen?

Spontant känns det rimligare att byta ut längre pass i marafart än de lugna långpassen. Eventuellt köra långpassen ännu lugnare än planerat och helt skippa fartinslag i dem de veckor det blir halvmara/millopp.

Tankar?
Stefan
1968 • Sundsvall
#14
4 februari 2014 kl 16:05
Gilla
Robert: känns det inte lite onödigt att springa två halvmaror så nära inpå maran? Den första (3 veckor innan) är mycket bra som uppladdning om du kör den i ungefär marafart, men den som är 2 veckor innan; vad gör du med den? Ett millopp då låter klokare. Alternativt springa halvmaran som ett ganska lugnt långpass, men hur kul är det?

Måste du byta ut något pass för detta? Jag skulle ha planerat för den första halvmaran och kört den (i marafart) utan någon toppning innan. Jag skulle i och för sig inte köra något längre pass i marafart dagarna före. Sedan skulle jag köra milloppet plus ett kortare (och lugnt) långpass den andra helgen. Milloppet kan vara hårt, men kanske ingen "all-out effort". Någonstans kring 2 veckor innan maran är det dags att börja trappa ned på träningen. Jag vet inte hur du har funderat kring det?
1967 • www.sapiens.se
#15
4 februari 2014 kl 17:03
Gilla
Två halvmaror låter mastigt. Jag skulle sprungit den första (istf ett långt marafartspass) och milloppet om det kändes okej efter halvmaran. Skulle jag springa milloppet skulle jag skippa ett av de pass med tusingar jag gärna springer för att få bort marafartssegheten.
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#16
4 februari 2014 kl 19:02
1 Gilla
Ni har helt rätt Stefan och Marcus, tack för input. Jag tänker nog också egentligen att det är för mycket med halvmaran två veckor innan maran. Anledningen till att jag eventuellt tänkte springa den är att ett vän gärna vill ha med mig på det loppet (Gävle halvmarathon). Men de har ju en 10k-variant också så det rimliga är väl att köra den istället. Helt klart är tanken att trappa ner träningen de sista två veckorna.
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#17
5 februari 2014 kl 13:07
Gilla
Måste revidera min frågeställning lite. Upptäckt att de planerade halvmarorna ligger 3 och 4 veckor innan maran, inte 2 och 3 veckor. Är det hursomhelst för tätt att springa halvmara två helger i rad? Jag förstår att det beror lite på hur hårt man kör dem men spontant tänker jag att det kan vara bra genomkörare att byta ut de långa maratempopassen mot?
1967 • www.sapiens.se
#18
5 februari 2014 kl 13:13
Gilla
Kör du den andra halvmaran i marafart är det inte för tätt, snarare väldigt bra träning. Jag skulle inte vilja maxa två halvmaror så nära varandra.
Stefan
1968 • Sundsvall
#19
5 februari 2014 kl 13:25
Gilla
Det påverkar ju givetvis lite att halvmarorna ligger en vecka tidigare. Som Marcus skriver så känns det onödigt att maxa båda. Den andra i marafart är klockrent, men jag tycker att du kan fundera lite på hur du och den kommande veckans träning påverkas av att maxa en halvmara. Om du behöver flera dagars vila efteråt och inte klarar av något kvalitetspass på nästan hela veckan så tycker jag inte att du ska maxa. Träningen bör inte bli lidande så nära inpå maran. Fyra veckor kan mycket väl vara den mängdmässigt tuffaste veckan inför en mara och att avsluta den med en maxad halvmara, tycker jag, är onödigt. Sedan är det ju så klart roligast att få "ge allt" när man tävlar. Du känner din egen kropp bäst. Men om maran är prio 1 så bör träning och tävling innan styras av detta.
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#20
5 februari 2014 kl 14:00
Gilla
Kloka synpunkter. Har lite svårt att prioritera. Maran är prio 1 på så sätt att jag lagt upp träningsprogrammet med den som slutmål och att jag tänker att det är den ansträngningsmässigt tuffaste tävlingen snarare än att jag siktar på något särskilt tidsmål. PB/Tidsmässigt tänker jag snarare försöka få in någon mara på flack bana i mitten/slutet av oktober. Har tävlat för ltie för att veta hur min kropp påverkar prestationsmässigt av att ha så pass tuffa lopp så pass tätt inpå varandra.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.