Löpning Kom igång 17 inlägg 2770 visningar

Soppatorsk på tredje veckopasset

1972 • Jönköping
#1
15 augusti 2008 - 19:42 (Redigerad 15 augusti 2008 - 20:21)
Gilla
Började jogga för två månader sedan och har väl gjort hyfsade framsteg. Orkade knappt jogga en kilometer utan att få dödsångest i början. Skitsamma, nu har jag fått in en rutin där jag springer 6,3 kilometer(oehört kuperad terräng) på måndagen och då tar jag i ordentligt. Känns jättebra efteråt och är nästan sugen på att köra dagen efter igen, men håller igen pga skaderisken.

På onsdagen drar jag iväg på ett längre pass på en mil ( rutin? Har bara gjort det en gång. Tidigare 7,5 KM) på en något flackare yta och då i ett sub 5.50 tempo eftersom jag inte vågar dra på för mycket med tanke på orutinen.

När sedan fredagen kommer så kör jag samma pass som under måndagen och då känner jag redan efter 1 KM att nu det vankas tortyr under den närmaste halvtimmen! Sprang på idag, backe ned och backe upp, men efter 5 Km så var jag tvungen att gå i två 30 sekunders perioder. Deprimerande, minst sagt.

Är det något fel i mitt upplägg? Röker iofs ett paket cigg om dagen men å andra sidan så ska ju inte detta ha någon betydelse i samanhanget då jag har överskottsenergi efter veckans två första pass.

Det bör väl tilläggas att jag ibland inte kan låta bli att köra ett fjärde pass varannan vecka........
Ola
1970 • Stockholm
#2
15 augusti 2008 kl 20:08
Gilla
Du kanske helt enkelt behöver mer än en vilodag efter milapasset så här i början. Fortsätt träna, men lyssna på kroppen, så kommer flåset att förbättras.

Det är dock klart att rökningen påverkar konditionen. Om du slutar röka helt så går det ganska fort att få upp kondisen en bra bit till, men det tar några rökfria år att få bort alla sidoeffekterna på kondition/ork. Ju tidigare du slutar ju tidigare slipper du bieffekterna också :)
1972 • Jönköping
#3
15 augusti 2008 kl 20:42 Redigerad 15 augusti 2008 kl 22:18
Gilla
Vilodag? Just nu har jag en s.k vilodag som man säger på löparspråk, vilket innebär ett rejält antal pilsner och ett ökat cigg intag :)

Skämt åsido, så blir det bara varannnan helg då jag inte har barnen (snart varanan helvecka, barnen alltså!)

Rökfria år????? Jag som har planer på att sluta röka för att genomföra göteborgsvarvet på under två timmar till våren. Det är ju inte utan att man blir mörkrädd då du kommer släpandes med flera år eftersom varje timme kommer att bli en kamp. Känns nästan som jag hellre springer till världens ände utan att gå en meter i stället för att lägga ifrån mig ciggen efter att ha läst detta.

Tack för det snabba svaret för övrigt, Ola!
Ola
1970 • Stockholm
#4
15 augusti 2008 kl 22:00 Redigerad 15 augusti 2008 kl 22:02
Gilla
Det är en långsam förbättring som märks hela tiden. Se det positivt istället som att du kommer att bli bättre under några år. Man märker förändring hela tiden (gjorde iaf jag) Det var inte meningen att avskräcka dig.

Två timmar på halvmaran kan du säkert fixa till våren med träning. Jag har inte fixat det ännu.. men jag har varit lite lat med träningen fram till december förra året och sen haft otur med vädret när det varit dags att försöka. ;) Årets två varmaste helger sprang jag Stockholm Marathon (2:03:56 på halvmarapasseringen) och sen Visby Halvmarathon..

Imorgon kväll Midnattsloppet. Slipper jag bara värmebölja med gassande solsken så kanske jag kan komma ner mot 50 minuter på milen då :)
1972 • Jönköping
#5
15 augusti 2008 kl 22:23
Gilla
Har kollat in din träningsdagbok för juli, Ola, och blir så jävla imponerad! Detta är ingen tråd för innbördes beundran, glöm inte det, men helt klart så tar jag till mig av vad du skriver. Under det senaste, tunga passet, så hade jag nya skor ( de gamla var katastofala)

Kan det påverka det negativa resultatet?
1969 • Upplands Väsby
#6
15 augusti 2008 kl 23:45
Gilla
Klart skor påverkar lite, men undrar om du inte bara hade ett dåligt pass... Sånt som händer, kroppen vill inte ibland.

Hade själv en sån dag för inte så länge sedan. Hårdare pass på schemat, kroppen vägrade. Bara att packa ihop och lunka hem. Dagen därpå kändes benen plötsligt riktigt lätta, funkade hur bra som helst.

Du fixar nog de där backarna så det visslar om det nästa gång...
1972 • Jönköping
#7
16 augusti 2008 kl 01:49 Redigerad 16 augusti 2008 kl 19:20
Gilla
Mina nerver! Nu har jag kollat din träningtsdagbok också, janne! Fantastiskt!!!

Tror dock inte att varje fredag är en helt vanlig dag på jobbbet, tungt mönster. Mentalt vore det ju helt perfekt med tanke på attt jag redan vid utgången vet att det vankas diverse belöningar för att jag hålller på som jag ggör. Men det finns inte, gör uruselt resultat desssa fredagar,

Något fel gör jag!
Mikael
1967 • Huddinge
#8
16 augusti 2008 kl 08:51
Gilla
Tippar också på en dålig dag. Det händer ibland. Själv springer jag igenom ett sådant passet även om det känns tungt och går långsamt. Upplever att återhämtningen tar längre tid trots att tempot varit lägre.
Anna Zakrisson
1980 • Vaxholm, Rindö
#9
16 augusti 2008 kl 10:00
Gilla
Padde: Skitbra jobbat!
Jag har lte samma problem som du även om jag inte springer lika långt. Fick min bebis för 3 1/2 mån sedan och är helt slut vid tredje passet i veckan. Jag tror att det är för lite sömn och ovana för kroppen att röra sig. Om du hart det jobbigt på jobbet i slutet av veckan kan jag helt förstå att du känner dig tung på löprundan. Just därför är det verkligen jättebra jobbat at du tar dig ut över huvud taget! Det är bara at kämpa på - det blir lättare med tiden. Kanske kan du ha två alternativa pass för slutet av veckan beroende på hur du känner dig.

Jag vet hur det känns med rökningen. Slutade för ca 9 år sedan och gick upp massvis i vikt. Jag började springa och gick ner vikten (jag vägde 70kg till mina 165cm), men jag kände mig som en asbestosinfekterad flodhäst. DET GÅR ÖVER och hjälper mot suget! Jag sprang en halvmara på 1:35 två år senare (fast då tränade jag som en tok och det har jag inte längre lust med, nu vill jag bara ha roligt)

Du kommer att klara din halvmara galant. Ha bara lite tålamod!

Jag har precis börjat träna för halvmaran under 2tim enligt Anders Szalkais programm från www.marathon.se
Jag är precis i början och kämpar mot graviditetsvikt och sömnlöshet. Allt jag vill är at få in en sportrutin i min vecka och må bra, sedan kommer resultaten.
Vi klarar det här!
1969 • Sala
#10
16 augusti 2008 kl 10:07
Gilla
Testa att springa i 6:00-tempo istället, med en farthöjning på 10 minuter då du kör på i 5:50-tempo. Det kan vara så att du ligger precis över din nivå. En liten sänkning kan vara vad som behövs.
Marie S
1969 • Alnö
#11
16 augusti 2008 kl 16:20
Gilla
Om jag inte minns fel så säger både Szalkai och Colting att ca 70% av veckans träningsmängd bör vara "lätt distanslöpning" d.v.s. löpning i behagligt tempo. (Det finns en bättre definition, men jag kommer inte på den just nu.) Du kanske skulle dra ned på "tortyrpassen" och köra mer lugnare löpning. Förutom att det blir behagligare att träna vilket är en förutsättning för att du ska vilja fortsätta så kommer du förmodligen att orka mer.

Lycka till!
1972 • Jönköping
#12
16 augusti 2008 kl 21:01
Gilla
Till att börja med, Tack för alla svar!

I jämförelse med din förutsätningar så är ju mina kanon.,Anna! Har gått igenom fyra bebisar och vet hur den sammanhängande sömnen blir störd och då har jag inte ammat så mycket som du :)

Har sneglat lite på det programmet men vill inte låsa upp mig för mycket, vill gå mer på egen känsla så att säga.

Som sagt var två av tre (eller 3 av 4 de veclkor jag inte kan låta bli) pass känns roliga. Men fredagspasset har blivit en plåga. Kanske går det lite för fort under veckans första pass särskilt med tanke på den tuffa terrängen.

Har analyserat lite och kommit fram till att den 200 grams stora chockladkaka jag drog i mig natten till fredagen (firade min fördelsedag) nog spelade in en hel del.... :)
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#13
16 augusti 2008 kl 21:22
Gilla
Kommer du att palla två sådana tortyrpass/vecka i längden? Fysisk/psykiskt? Gör du det blir du ju jättesnabb och stark, men risken finns väl att du sliter ut dig nåt alldeles i hästväg och till slut spyr så fort nån nämner ordet löpning. Särskilt som du inte är så grundtränad sedan innan och muskler, leder och ligament får ordentligt med stryk. Det är sååå tråkigt med skador och svårt att backa bandet....
Anna Zakrisson
1980 • Vaxholm, Rindö
#14
17 augusti 2008 kl 09:38 Redigerad 17 augusti 2008 kl 09:42
Gilla
Jag tror Maria har rätt! Jag är en sån där löp-periodare. Springer som attan, sliter ut mig, får tråkigt och slutar springa... bli inte sån! Jag är på beteendeavvänjning just nu. 3 pass och INTE fler! Men inte heller färre. Det ska bli rutin.
Ta det lugnt och skynda långsamt. Se till att ha roligt de pass du springer! Det är ju ändå det som ligger i botten för en riktig livsstilförändring, inte att man så snabbt som möjligt springer halvmaran under 2tim.

Hoppas att du njöt av chokladkakan! Kanske var värt ett sämre pass på sin födelsedag... Det kommer att komma några tunga pass i vinter när alt är grått och du inte har födelsedag. Men, det bästa är ju att tunga pass, när man är vältränad, ofta blir bättre efter någon km och känns så himla bra efteråt! Bara du har kul/känns OK 80-90% av tiden. Börjar du få olustiga känslor när veckan drar sig mot Fredagen, så borde du dra ner på intensiteten av träningen! Om du tycker att det är kul att träna så intensivt i början av veckan eller att det passar bättre med barn osv... gör något annat på Fredagen. Gå en långpromenad (ska jag säga - jag hatar att promenera) eller spela badminton/cykla eller något som du tycker är kul tills det att du länner att din kropp (och psyke) verkligen är redo för ett extra löppass. Det kanske inte är optimalt om man ska förlja alla löpträningsgurus, men om det får dig att fortsätta springa och ha kul - varför inte?!

Förresten såg jag att du är bekymrad av FRA. Du har rätt, det är fanimej en katastrof för kommande generationer!
Jag vet att detta inte har med löpning att göra så se detta som en kommentar till Padde enbart och inte en början på en ny tråd. Jag vet att detta inte är ett politiskt forum och jag kommer inte att yttra mig om dessa saker igen.
1972 • Jönköping
#15
18 augusti 2008 kl 20:47
Gilla
Fulltankad igen efter en helgs återhämtning med för tok för många öl (både fredag och Lördag) så hade jag inte några större förväntningar på dagens pass. Trots detta så var fredagens tortyrrunda ett minne blott. Det blev 10,2 KM på en tid som jag nog hade kunnat pressa lite till. Höll dock igen för att befinna mig i det ljuvlliga tillståndet där man redan i duschen längtar till nästa runde.

Jo, Maria, kan väl knappast kalla mig för vältränad sedan tidigare, spelade väl innebandy lite för ett par år sedan men det var inte i någon högre serie. Så det är nog rätt att hålla i gen lite, Kanske sänka tempot lite till sub 6,00 istället för att ligga på 5,30 där det till slut blir torsk på veckans sista pass. Sänka tempot och öka distansen gradvi upp mot 20 KM får det nog bli.

Anna: Såg att du fick lägga ner efter 8 KM i dag, surt! Hoppas det inte är något allvarligt. Tycker du kämpar på jättebra som den nyblivna mamma du är. Jättestarkt jobbat och hoppas verkligen att din positiva trend håller i sig.

Angående FRA så blev jag först lite förvånad innan jag förstod att du klickat dig in på min numera igen dammade blogg (har blivit joggare i ställer för bloggare muhaaaa!) Vi nöjer oss med de orden som du drog till med. Det är fanimej en katastrof för kommande generationer!
1969 • Ystad
#16
18 augusti 2008 kl 22:29
Gilla
Kan förstå att det ibland känns som tortyr att börja träna från i prinsip noll till att få så god kondition att man kan genomföra ett Göteborgsvarv!Jag är väl ingen expert men en del du bör tänka på är Rökningen att sluta med den är nr1 (ska inte råda dig till att börja snusa men för din löpning är det bättre med snus än ciggaretter.Det kan nog vara svårt att hålla motivationen för löpning uppe samtidigt som man slutar röka)
Var försiktig med hur många pass du kör i veckan öka på en aning var 3e månad.
Man ska även ha väldigt klart för sig att om man ska bli bra i löpning hyffsat i alla fall är det en långsam sak 5-10 år men klara av att springa hela vägen i ett Göteborgsvarv klarar du säkert med en vinters träning. Lycka till och jag hoppas du förblir motiverad! Stefan Ystad
1969 • Upplands Väsby
#17
19 augusti 2008 kl 09:45
Gilla
Padde, låter helt rätt att du håller igen ibland, det kommer löna sig i längden. Du får bättre uthållighet och orkar längre distanser. Mindre risk för skador också.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.