Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 7104 visningar

Ont i höger ljumske

A Persson
1963 • Trelleborg
#1
20 maj 2014 - 22:03
Gilla
Känner inte av det när jag springer, utan efteråt. Märker att jag inte kan lyfta mitt högerben lika högt som vänster och har lite trötthetskänsla i det. Inget som har kommit nu, har haft det några år. Undrar om någon känner igen sig? finns det övningar som kan stärka upp benet?

Undrar också, om jag sliter skor på utsidan av hälen, vad ska man ha för skor då?

Hoppas någon kan hjälpa mig..
Valter Johansson
1962 • Umeå
#2
20 maj 2014 kl 23:27
Gilla
Låter som om det är höftböjaren snarare än ljumsken. Beror ofta på dålig bålstyrka och/eller dålig styrka i ländryggen vilket innebär att höftböjaren måste jobba mer och tröttas ut.
Coreträning
Om det trots allt är ljumsken (eller både och) så kan den stärkas genom övningar där benet dras inåt
A Persson
1963 • Trelleborg
#3
21 maj 2014 kl 06:09 Redigerad 21 maj 2014 kl 09:00
Gilla
Tack för ditt svar Valter! Core övningar, typ sit-hos, plankan? Andra förslag där benet dras inåt?

Är lite nybörjare på sådana rörelser..
Valter Johansson
1962 • Umeå
#4
21 maj 2014 kl 12:43
Gilla
Sit-hos vet jag inte vad det är men plankan är en bra grundläggande statisk coreövning. Om du sedan har tillgång till en pilatesboll är detta en dynamiskt övning:
Stå på knä med händer på bollen framför dig. rulla bollen framåt tills du hamnat i en planka, rulla fram och tillbaka. Viktigt i båda övningarna att inte svanka.

Om du har ett gummirep kan du fästa det i väggen, stå med höger sida mot väggen, binda andra delen runt ditt högra ben och dra det benet förbi det vänstra. du tränar då musklerna högt uppe på insidan av höger lår

Att du sliter skor i utsida av hälen är normalt om du är hällöpare dvs först landar på hälen. Det säger ingenting om du har neutralt löpsteg, supinerar eller pronerar mycket.
Löparskor är en omdebatterad fråga där det är svårt att säga vad som är rätt och fel för varje individ. Extra svårt att ge råd via nätet utan att ha sett dig springa men du bör inte springa i utnötta skor.


A Persson
1963 • Trelleborg
#5
21 maj 2014 kl 14:53 Redigerad 21 maj 2014 kl 21:59
Gilla
Hej igen! Jag ser att det har blivit fel när jag skrev, jag menade sit-ups.

Men tack för dina tips. Ska prova dem och se om det kan hjälpa. Har även idag införskaffat mig nya löparskor. Var inne om på Intersport och en superduktig man, som verkligen brann för sitt jobb, avverkade 55 minuter på mig. Kollade fötter, pratade och visade och förklarade och plockade ut tre modeller som jag fick prova. Vandrade fram och tillbaka medan han hummande nickade eller skakade på huvudet.

Nåväl, gick ut med ett par Asics cumulus 15 och ett nykunds garanti att jag får pova dem i 30 dagar. Så det är det jag ska göra nu!
Nöjd och glad!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.