Löpning Tävlingar & Motionslopp / Zermatt marathon 7 inlägg 2788 visningar

Zermatt marathon

Claes Danielsson
1971 • Västerås
#1
23 juni 2014 - 17:22
Gilla
Jag ska ned och springa detta lopp i Schweiz nästa helg och det ser jag fram emot. Fick nys om det när jag var i Davos och sprang Swiss alpine förra sommaren och bestämde mig då för att välja Zermatt som semesterlopp 2014 i stället för att återvända till Davos och springa K42 (jag sprang C42 i fjol).

Det ser inte ut som om någon annan har lagt in loppet i sin tävlingskalender här på Jogg men jag tänkte ändå fråga om det är någon annan som ska ned? Jag flyger med SAS till Geneve på onsdag morgon och fortsätter sedan med tåg till Zermatt där jag bor på hotell Antika till söndag, då jag reser hem samma väg som jag kom.

Jag är även nyfiken på om det är någon som har sprungit loppet tidigare och vad ni i sådana fall tyckte? Det som oroar mig mest nu är att arrangören skriver på Facebook att det ligger snö uppe i bergen och att det därför finns en risk för att banan måste ändras. Banprofilen ser för övrigt ganska brutal ut så det är med skräckblandad förtjusning jag ser fram emot loppet:
http://www.zermatt-marathon.ch/uploads/pics/web_profil14_01.jpg
1970 • Nordingrå
#2
24 juni 2014 kl 09:00
Gilla
Blir intressant att läsa om dina intryck från loppet.
Precis som du så var jag i Davos förra sommaren (K 78) och jag drömmer om fler alplopp.

Lycka till Claes!
Claes Danielsson
1971 • Västerås
#3
24 juni 2014 kl 21:22
Gilla
Tack för det. Jag kommer skriva in en liten rapport här efter loppet. Angående Swiss alpine så bestämde jag mig efter fjolårets lopp att jag en dag ska återvända och köra K 78. Det är också en av anledningarna till att jag valde Zermatt i stället för K 42 i år, det kan ju vara kul att testa något annat lopp och ställe därnere. :)
Claes Danielsson
1971 • Västerås
#4
7 juli 2014 kl 17:29 Redigerad 7 juli 2014 kl 17:29
Gilla
Nu är jag tillbaka från Zermatt. Tyckte loppet var bra men det var nog lite mer krävande än jag hade föreställt mig, huvudsakligen pga den höga höjden och - naturligtvis - höjdskillnaderna. Jag lyckades i alla fall ta mig i mål på 6.17, att jämföra med 3.38 i Rom i mars, så loppet var utan tvekan betydligt tuffare än en vanlig stadsmara.

Byn Zermatt som är huvudort för loppet ligger mitt på banan. Starten gick i byn St Niklaus längre ned i dalen och målet var beläget uppe på berget Riffelberg. Den första delen av banan stiger gradvis uppåt men jag tyckte inte den var så jättekrävande om man tog det lite lugnt. Underlaget består mest av asfalt och grusvägar. Tyckte det kändes ungefär som Swiss alpine mellan Davos och Bergun, fast plattare.

Halvvägs genom loppet kom man in i Zermatt och här var det mycket folk ute på gatorna och hejade. Plötsligt kändes det som att vara med i ett vanligt stadslopp, fast med lite vackrare byggnader och trängre gator. Man sprang först igenom huvudgatan och gjorde sedan en u-sväng på andra sidan byn och kom in igen, vilket medförde att man mötte de löpare som var på väg i motsatt riktning.

Efter Zermatt gick det i stort sett bara uppför. Först kom en stigning på flera kilometer som var ganska dryg eftersom det inte gick att springa då det var för brant. Därefter kom ett med alpmått mätt ganska plant parti, men här var i stället underlaget tekniskt så det gick inte springa så värst snabbt ändå. Dessutom började luften bli tunn vilket märktes på orken.

Efter 39 kilometer kom så den sista branta stigningen upp till målet. Kände mig fortfarande fräsch och tänkte att det nog ändå inte skulle bli så farligt. Jag hade fel. Dessa 3 km tog mig närmare en timme och flera gånger stod jag helt still och hyperventilerade. En annan löpare stannade jämsides och när vi fick ögonkontakt brast vi båda två ut i ett gemensamt gapskratt över den eländiga situationen.

Väl uppe på platån där målet var beläget (2 600 m höjd) gick banan i en stor cirkel fram till målbågen. Jag tror inte jag tog ett enda löpsteg däruppe och jag blev till och med tvungen att stanna 300 meter från mål och djupandas innan jag kunde fortsätta. Kändes väldigt konstigt att stå där och titta på mållinjen utan att ha förmågan att ta sig dit.

Det var dock ett svagt nedförslut in i mål och efter att ha dragit i mig lite syre lyckades jag rulla över mållinjen med mina sista krafter. Väl där var medaljerna slut (!) men arrangören lovade att vi som blev utan skulle få en skickad med posten. Jag hoppas att de håller det löftet för det här var en kämpainsats där man verkligen gjort sig förtjänt av sin medalj.

På tal om medaljer så är det värt att notera är att det blev svenskt på prispallen. Erik Tengvall från Göteborg slutade trea i halvmarathonklassen på tiden 1.51. Totalt var vi tre svenskar som deltog och vi körde varsin distans: Erik Tengvall halvmarathon, jag marathon och en kille från Umeå ultra (45,6 km).

Jämförelsevis tycker jag arrangemanget var snäppet bättre i Davos/Swiss alpine än i Zermatt. Att medaljerna var slut var en dålig detalj i Zermatt. En annan, även om det kanske inte är någon jättegrej, var att intervjuer med favoriter och segrare vad jag hörde enbart gavs på tyska. Swiss alpine erbjuder också fler distanser och den ganska dyra tågbiljetten från flygplatsen till orten där loppet hålls ingår i Swiss alpines startavgift.

Sammanfattningsvis tycker jag att Zermatt marathon var ett bra men krävande lopp. Ska ni springa det, eller något annat lopp i alperna, rekommenderar jag er starkt att åka ned ett par dagar innan för att vänja er vid den tunna luften för det var enligt mig det största problemet.
1970 • Nordingrå
#5
7 juli 2014 kl 19:44
Gilla
Tack för din berättelse Claes och grattis till en riktig kämpa insats!

Man får ta sig en funderare...
Rickard Andersson
1972 • Sollentuna
#6
7 juli 2014 kl 22:28 Redigerad 7 juli 2014 kl 22:31
1 Gilla
Grymt Classe, det verkar ha varit lite kämpigt lopp det där! :-)
Claes Danielsson
1971 • Västerås
#7
7 juli 2014 kl 22:30 Redigerad 7 juli 2014 kl 22:34
Gilla
Tack Örjan. För dig som har sprungit K78 tror jag Zermatts ultradistans, med målgång på 3 000 m höjd och en längd av 45,6 km, skulle kunna vara en lämplig utmaning. Det låter inte så mycket mer än marathonsträckan men de jag pratade med menade att dessa extra höjdmeter och kilometer krävde en rejäl insats. Efter att ha upplevt hur det kändes att ta sig upp från 39 km och 2 200 m till marathonmålet vid 42,2 km och 2 600 m tvivlar jag inte på att de har rätt. Jag funderade på att anmäla mig till ultran ett tag men valde slutligen marathon och det är jag glad för då jag faktiskt inte vet om jag hade klarat av att ta mig upp till målet på 3 000 m.

Edit: Och tack Rickard också. Nej, det där var ingen lek...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.