Skidor Skidor 5 inlägg 6849 visningar

Hur långa ska skidorna och stavarna vara?

Daniel Eriksson
2000 • Göteborg
#1
16 september 2014 - 17:40
Gilla
Jag tänkte börja åka längdskidor i vinter och undrar hur stora skidor och stavar jag bör köpa? Jag är ca 175 cm men växer fortfarande och inom ett par år är jag troligen 185-190 cm. Går det köpa skidor och stavar som passar nu, som fortfarande skulle kunna vara optimala om ett par år? Vilken längd på dem rekommenderas?
1972 • Eskilstuna
#2
16 september 2014 kl 18:21
Gilla
Låter tyvärr som en omöjlig kombination, det ända som möjligtvis skulle kunna funka är längden på skidorna, det är väl det som spelar minst roll i sammanhanget. Men för att ha optimala skidor får inte vikten ändras för många kg, gissar att om din prognos på +15cm stämmer så innebär det nog att dom skidor som passar i år kommer vara för mjuka om ett par år. Stavarna räknar dom flesta längden x 0,85, vilket skulle innebära ca 150cm i år och ca 160cm om ett par år, en ofantlig skillnad.

Jag skulle rekommendera att du köper lite billigare utrustning i år, kanske begagnat. Och satsar på lite bättre grejer när du växt klart, om du fortfarande tycker det är roligt. När det gäller skidor är det viktigare att ha prylar som passar ens förutsättningar, än att ha det dyraste man kan hitta.

Lycka till i spåret!
1978 • Arboga
#3
17 september 2014 kl 12:11
Gilla
Enig. läng på skidor är inte mot kroppens längd utan mot hur dukti skidåkare man är samt vikten. En bra skidåkare klarar av styvare sidor på samma vikt.

Att som nybörjare köpa styva skidor för att kunna växa in i dem är inte bra start på sitt skidåkande. Det kommer bara blir bakhalt och tråkigt i början.

Jag är 175cm och trivs bra med stavar som är 147,5-150cm långa. Jag är inte en utpräglad stakare. En som stakar mycket kanske har stavar som är en tum längre.
Å andra sidan måste man vara stark och ha bra teknk för lång stavar. Till en nybörjar skulle jag hällre rekommendera en tum kortare än en tum för långt.
Med andra ord tror jag stavar som är 145-147,5cm är bra för dig. Längden på stavarna är dock inte hela sanningen, handtagen sitter lite olika på på olika märken. Bäst är om du kan låna eller prova några med olika längder och sedan mäta avstånd ifrån truga till remmen på de som fungerar bra, det värdet kan du sedan mäta in på stavarna som du köper.
1965 • Sala
#4
19 september 2014 kl 20:30
Gilla
Hej alla! Jag brukar säga att skidor för klassisk stil skall vara 1,15 gånger kroppslängden, stavarna 0,85 gånger kroppslängden; skidor för fri stil skall vara 1,10 samt tillhörande stavar 0,90 gånger kroppslängden. Så eftersom du fortfarande växer, Daniel, är det nog bara bindningarna, glasögonen och mössan du kan köpa i passande storlek nu och kunna använda om några år. Kanske kan du ha handskarna också, om du inte sliter ut dem; händer och fötter brukar inte växa så mycket de sista tonåren.
Magnus
1968 • Västerås
#5
26 september 2014 kl 18:01
Gilla
Finns även uthyrningsbutiker där man för en rimlig peng kan åka på hyfsat nya skidor i rätt storlek varje säsong. Då har man även möjlighet att prova sig fram mellan olika skidor o pjäxor.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.