Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 21214 visningar

Stukad fot instabil och svullen efter flera år

filippa032
1997 • Göteborg
#1
16 september 2014 - 19:24 (Redigerad 16 september 2014 - 19:27)
Gilla
Hej!

Jag stukade foten för drygt 2 år sedan. Det var en ganska måttlig stukning – foten var redan svullen efter 10-30 sekunder, men jag kunde ändå stödja på den efter en liten stund även om jag haltade. Hade ingen linda tillgänglig så tyvärr lindades inte foten förrän jag kom hem på kvällen. Tränade ett par dagar senare med tejpad fot (dumt gjort, borde nog vilat lite längre…), fortsatte tejpa i någon månad och det tog väl 3-4 veckor innan svullnaden lade sig. Körde lite rehab i form av balansplatt/enbensstående och tåhävningar, men inte så mycket som jag borde gjort.

Problemet är att foten fortfarande, efter mer än två år, är något svullen runt fotknölen och missfärgad (röd, nästan lilaaktig över svullnaden. Vet inte om det beror på svullnaden eller något annat, men det gör inte ont när jag trycker på det). Foten är även något instabil, i början trampade jag snett ett par gånger om dagen, men nu kanske 1-2 ggr i veckan eller mer sällan (främst när jag har skor på mig, sällan barfota). Har även stukat den lätt (så att det har gjort ont i ett par dagar) några gånger efter första stukningen, men annars är det bara vrickningar som egentligen inte gör ont, det är mest foten som liksom viker sig. Det är lite som om jag har ett glapp i fotleden – kommer den över en viss vinkel så har jag ingen kontroll att parera snedtrampningen utan den viker sig helt och hållet, till skillnad från den friska foten som är väldigt stabil. När jag sträcker på vristen brukar den låsa sig och sen knäcka till när jag kommer förbi ”spärren”.

Nu blev det visst väldigt långt, och inser att jag kanske borde uppsöka någon sjukgymnast för detta. Förstår även att det inte går att säga så mycket över internet, men skulle ändå vilja höra om någon har några ena erfarenheter eller tankar om problemet? Borde jag ringa ortoped/sjukgymnast eller är det mest bara rehabövningar som gäller med tanke på att jag slarvade med det precis efter skadan? Är lite fundersam också över svullnaden och missfärgningen, särskilt med tanke på att det sällan gör ont i foten utan det och instabiliteten är de enda tecknen på att något är fel. Övervägde att ledbandet kan ha gått av (antagligen inte helt, med delvis), men visst borde det gjort så ont att jag inte borde kunnat stödja på den alls i början? Har visserligen mycket hög smärttålighet, men i vilket fall så borde den väl vara mer instabil då? Några tankar? :)
1975 • Göteborg
#2
16 september 2014 kl 20:45
Gilla
Stukade själv foten efter 5 km på LL för tre år sedan men sprang i mål ändå. Svullande rejält efteråt och blev färgglatt. Tejpade aldrig utan försökte röra mig någorlunda normalt på den ändå. Tränade dock inte på den innan smärtan försvann och då med gradvis ökning utan att det gjorde alltför ont.

Svullnaden tonade långsamt bort under en period på ca 1,5-2 år. Svårt att säga var gränsen för att det försvann helt gick, men ordentligt med tid tog det. Smärtan försvann rätt fort men missfärgningen tog längre tid. Men det är nog individuellt. Kan väl ta ett tag för kroppen att transportera bort rester av gammalt blod från områden som inte har den största genomströmningen.

Kan nog vara en idé att börja träna upp ankelstyrkan om du känner dig instabil. Balansbräda o.d., men det där finns det säkert mer kunniga än mig som kan tipsa om.
filippa032
1997 • Göteborg
#3
11 september 2017 kl 19:09
1 Gilla
En liten uppdatering ifall någon skulle hitta tråden i framtiden: opererade foten ca 1,5 år efter att tråden skrevs, och det visade sig att ett ledband (det bakre som fäster i hälen) var helt avslitet och ett annat var betydligt förlängt. Ganska lång rehab men foten har varit stabil sedan operationen.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
11 september 2017 kl 22:17
Gilla
Synd att du gick och drog på det så länge. Vet man inte hur en skada ska skötas - och det gör man sällan som amatör - är det bästa att söka vård genast. Ser många frågor från skadade löpare som av någon anledning drar sig för det.
filippa032
1997 • Göteborg
#5
12 september 2017 kl 16:55 Redigerad 12 september 2017 kl 16:55
1 Gilla
#4
Det som gör saken ännu dummare är att även om jag är amatör när det gäller löpning, så har jag länge varit aktiv på hög nivå inom en annan idrott där skador, och in synnerhet stukningar, tyvärr är mycket vanliga. Så jag visste mycket väl hur en stukning skulle tas omhand. Som jag skrev i första inlägget så had jag inte så kraftiga symptom av det till en början, kunde ju utan problem stödja på foten direkt efter skadan så kunde aldrig tro att ledbandet var av (tycker fortfarande att ett avslitet ledband borde omöjliggöra belastning...). Detta i kombination med att jag inte heller hade speciellt mycket kvardröjande smärtsymptom efter den akuta fasen gjorde väl att jag inte uppfattade skadan som speciellt allvarlig. Kunde ju träna normalt så länge jag tejpade foten... Körde en del koordinationsträning på egen hand, hjälpte dock inte nämnvärt. Vill minnas att jag var hos läkare strax efter att jag skrivit den här tråden, och fick då bara råd om att testa ännu mer sjukgymnastik. Det var först något år senare som jag på egen begäran fick remiss till en ortoped, och väl på den kliniken fick jag en operationstid ganska omgående, ca 4 år efter den första stukningen. Men såhär i efterhand önskar jag förstås att jag gjort något åt det tidigare. Nu sitter jag dock här med en gipsad fot efter en operation av en annan skada, som jag faktiskt sökte för i ett tidigare skede än sist... Så någonting har jag väl lärt mig av det hela.
ME
1970 • Jönköping
#6
13 september 2017 kl 22:40
3 Gilla
Bra att det gick bra till slut. Kan komplettera informationen lite för att det inte ska bli förvirrande för andra läsare.

Fotledsstukningar ÄR alltid partiella eller totala avslitningar av ledband. Det är själva definitionen. Den omedelbara behandlingen består av lindning och högläge för att bekämpa den svullnad pga blödning som uppkommer i princip direkt. En bra primär behandling förkortar förloppet väsentligt. Det är MYCKET viktigare att linda ganska hårt och ligga med foten högt än t ex kyla som många diskuterar. Även totala avslitningar av utsidans (är nästan alltid det) ledband i foten kan läka väl utan operation. Normalt sett går det bra att stödja närmast direkt men det gör ont. Den smärtan är ofarlig. Står man rakt på foten är ledbandet egentligen inte i spel utan skelettet tar belastningen och därför fungerar det. Man kan behöva utesluta fraktur i yttre fotknölen med röntgen. När man vaknar på morgonen dagarna efter en rejäl stukning känns det som om man inte ska kunna gå på foten men kör man på går det bättre efterhand. Det är viktigt med bra träning efteråt. Foten tappar så kallad proprioception, dvs ledbandens återrapport till hjärnan om i vilket läge den befinner sig . Det och instabiliteten som finns i början gör att man väldigt lätt stukar sig igen ganska länge. Bra balansträning, styrketräning och ortos eller tejp är viktiga delar för att återställa funktionen vilket går hos nästan alla. Det kan vara svullet extremt länge. Ett år är inte ovanligt, men svullnaden i sig är ointressant, det är smärta och eventuell instabilitet som är det viktiga. Ett fåtal (du som det blev, kanske inte om du hade fått rätt rehab från början men det vet man inte säkert) blir kroniskt instabila och behöver då opereras.
filippa032
1997 • Göteborg
#7
17 september 2017 kl 02:00 Redigerad 17 september 2017 kl 02:02
Gilla
Jättebra kommentarer, ME. Gällande akut omhändertagande av stukningar så har det väl att göra med att om man lindar och håller högläge begränsar man svullnaden, vilket leder till minskad smärta som möjliggör tidigare belastning och därmed tidigare påbörjan av ordentlig rehabträning. Du skriver att även totala rupturer kan läka, menar du då att själva ledbandet läker ihop eller att muskler och andra strukturer tar över ledbandets struktur? Hur går det till i så fall om det läker ihop, med tanke på att de två delarna inte har kontakt med varandra (bara nyfiken)?

Fick veta efter en MR-undersökning att jag har ett ganglion i anslutning till fotleden, så i mitt fall beror svullnaden troligtvis på det. Som sagt var det FC-ligamentet ("bakre" ledbandet) som var avslitet på mig, och vad jag har förstått så har det en betydligt viktigare stabiliserande funktion än FTA-ligamentet, som är det absolut vanligaste att man skadar. Ger ju alltså lite sämre odds att bli återställd utan operation om det är CFL som är skadat, men har för mig att jag läst att runt 90% annars blir i princip återställda efter stukningar med rätt rehab och akut omhändertagande. Så chanserna att bli bra är ju goda - se till att ni får bra, kompetent hjälp, även om ni inte tycker det är en allvarlig stukning!!
ME
1970 • Jönköping
#8
29 september 2017 kl 17:08
Gilla
Jag tror du har rätt i början vad gäller att bekämpar man svullnad/blödnng så kan man komma igång på ett bättre sätt. Det trasiga ledbandet har nog ofta rätt skaplig kontakt så att det faktiskt kan läka, och annars tycks det ofta ändå bildas en ärrkaka som på ett skapligt sätt tar över dess funktion.
Gävle
#9
3 november 2017 kl 08:39
Gilla
Bra och användbar kommentar , ME
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.