Löpning Träning 7 inlägg 3874 visningar

Sub 19 innan årsskiftet.

1987 • Halmstad
#1
28 september 2014 - 03:34
Gilla
Hallå! Har ganska precis börjat med löpningen. Började springa i början av Augusti och har hållt på fram till idag. Tycker det är riktigt kul och känner att det är något som är kul att satsa på! Jag satte som mål att klara Sub 20 förra loppet som jag sprang den 13:e september och klara på 19:58. Nu tänkte jag försöka sänka mig till sub 19 innan årsskiftet.

Jag är medveten om att man måste skynda långsamt med löpning. Jag kör 3 pass i veckan där jag kör ett medel, ett intervall och ett långdistanspass. Har ökat väldigt långsamt på långdistansen annars har jag legat kvar ganska likt på dom andra passen.

Tänkte kolla om någon med god erfarenhet har lust att kolla igenom min data och kanske komma med tips på om den träning jag har lagt upp verkar vettig eller om ni har mer förslag på hur jag ska kunna utvecklas på ett snabbt men ändå försiktigt(utan massa skador) som möjligt!

Tack i förhand :)
Mikael Jansson
1971 • Södertälje
#2
28 september 2014 kl 13:00
Gilla
försök att öka upp långpasset till 18-20 km och det du kallar medel till ca 10 km och om det är fem km du vill vara snabb på så korta intervaller typ 400m med 45 sek vila istället för 2x10 min. Men öka inte för fort. Sen kan du lägga till ett pass med nått annat. Simning cykel, spining eller nått sånt sen kan du byta ut det till löpning om några månader.
1981 • Vegan Runners
#3
28 september 2014 kl 14:28
Gilla
Jag tycker det ser bra ut! Väldigt metodiskt. En grej som många kör med är periodisering, dvs att alla veckor inte är exakt likadana utan att träningen går mer i vågor med omväxlande jobbiga/lättare veckor. Detta som ett sätt att långsamt vänja kroppen vid ökande belastning men ändå ge tid för återhämtning.

Ett förslag skulle vara att köra lite mer styrka (mage/rygg) och spänstträning för ben. Ett annat förslag att lägga in ett till lugnt pass i veckan ibland, lördag eller söndag.

Men det viktiga är ju som du själv är inne på kontinuitet och att slippa skador så så länge du är nöjd med nuvarande upplägg och du känner att du utvecklas är det ju bara att köra på så kommer högre hastigheter av sig själv under hösten.
1987 • Halmstad
#4
28 september 2014 kl 19:41
Gilla
Mitt mål är ju att bli snabb på milen och halvmaran framöver. Har ju dock varit killen som suttit ganska mycket framför tvn i soffan så vill starta väldigt lugnt och har därför blivit 5 kms lopp som jag satsat på nu.

Jag har ökat min långpass med 5-10 minuter i veckan. Känns ganska lagom då jag inte riktigt vågat springa 2 mil ännu. 1,3 mil är det längsta jag någonsin sprungit så känner att det är ganska lagom att öka långsamt där. Jag kanske har fel dock?

Ett extra pass med simning eller spinning tycker jag lät som en bra ide! Det ska jag absolut tänka på. Annars har jag pass där jag tränar rygg/magge men inget jag loggar i dagboken här. Brukar träna rygg efter måndagens medelpass och även rygg/mage på torsdagar. Så har 2 dagar i veckan som jag fokuserar mer på styrka.

Ett extra långpass i veckan hade vart kul att kunna klämma in. Har inte vågat det riktigt ännu dock, vill som sagt inte skada mig. Men att börja med någon annan typ av träning och sen gå över till långpass tycker jag lät som en vettig ide!
Mikael Jansson
1971 • Södertälje
#5
29 september 2014 kl 10:22
Gilla
Du tänker rätt skynda långsamt. Att pulsera träningen är inte fel som nämns ovan. Bra sätt att anpassa kroppen till hårdare träning.
Mattias Jägstedt
1973 • Halmstad/Gullbranna
#6
29 september 2014 kl 13:15
1 Gilla
Jag tycker nog lite annorlunda mot Mikael... :)
Eftersom fokus just nu är att bli bättre på 5 km så tycker jag inte det finns någon anledning att öka upp mot 18-20 km redan utan du kan nöja dig med långpass på 10-15 km så länge.
Korta intervaller kan absolut hjälpa till med snabbheten men jag tror att eftersom du är ny på löpningen så kan det vara vettigt att vänta ett tag med dessa då det sliter en del på kroppen.
10 min-intervallerna tror jag är bra för dig nu och jag tycker även du kan lägga in snabbdistanspass i stället för intervaller några veckor, ca 5 km, plus lugn uppvärmning/nerjogg.
Leifi Plomeros
Arboga
#7
12 oktober 2014 kl 21:28
Gilla
Hur går det Hannes? Har det blivit något nytt pb på 5 km?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.