Löpning Träning 3 inlägg 7246 visningar

Löpträning med stelopererad rygg

1966 • Örebro
#1
26 december 2014 - 19:20
Gilla
Hej!
Jag har en 15-årig son som tycker om att springa och orientera. Han fick diagnosen skolios då han var cirka 2 år. Han behandlades först med en korsett, men då kröken snabbt blev större genomgick han en operation då han var 4.5 år gammal med två stag inopererade i ryggen. För att han skulle kunna växa blev det två operationer om året då stagen förlängdes. Då hela familjen tycker om att springa fick han tidigt vara med på löpartävlingar och var själv med och sprang från det att han var 6 år. Att han var stel i ryggen hindrade honom inte och han tyckte det var kul. Läkarna var först lite skeptiska till att han sprang, men med tiden insåg de att löpningen fick honom att bli stark och må bra. Det har aldrig varit på någon hård och tuff nivå.

Vi visste att det såsmåningom skulle bli en steloperation av ryggen och då hans krök och rotation blev allt större trots stagen beslutades det om en steloperation då min son var nästan 13 år. Operationen gick bra och ryggen är nu stelopererad. Alla kotor förutom de tre nedersta ländkotorna och några av halskotorna är stelopererade. Han hade stora restriktioner i början, men efter ett halvår var restriktionerna över och han kunde så smått börja träna upp sig igen. Han träffar regelbundet en sjukgymnast och har övningar som ska stärka bl a bålen, vilka han ska göra tre gånger i veckan.

Det har nu gått 2.5 år sedan den stora operationen och min son mår bra. Han tränar löpning eller orientering 2-3 gånger i veckan och får inte besvär från ryggen av detta. Läkaren menade att de flesta som är stelopererade i ryggen inte tycker det känns bra att springa på asfalt och även sjukgymnasten rekommenderar mjukt underlag. Min son springer mest på mjukt underlag, men springer även på asfalt. Han har sprungit löpartävlingar (max 10 km) på asfalt och det har gått bra. Han springer också intervaller i en inomhushall på vintern.

Jag skulle gärna vilja höra från andra löpare som har och lever med skolios och är stelopererade i ryggen. Hur går det för er? Springer ni på hårt underlag? Då jag pratar med sjukvården får jag känslan av att min son är ovanligt aktiv och att löpning inte är så vanligt bland dessa patienter. Jag tror också att min son som fick sin diagnos så tidigt klarade av steloperationen bra då hans kropp redan var van vid att vara stel efter de tidigare stagen.

Är tacksam för alla erfarenheter ni har om detta ämne!
Agnes Hermansson
1994 • Landskrona
#2
28 december 2014 kl 14:41
Gilla
Hej!

Jag är också stelopererad pga skolios och blev det när jag var 17 år. Nu är jag ingen riktigt löpare men jag joggar regelbundet och håller på med andra aktiviteter, bl.a. akrobatik där personer har stått på mina axlar, jag har burit folk, gjort olika sorters parövning osv. Men det är väldigt sällan jag har haft eller fått problem med ryggen. I början, efter operationen, kunde jag tycka att det var jobbigt med stötarna från löpningen men det hade ju att göra med att kroppen var ovan vid belastning och att ryggen var svag helt enkelt. Jag tycker definitivt din son ska fortsätta med löpningen! Däremot så borde han alltid vara väldigt noga med bra teknik, styrketräna ordentligt och se uppför smärtor i ryggen som kan uppstå. Att jogga på asfalt är inte ens en sak som jag tänkt skulle skada ryggen mer än vad det kanske gör hos en "vanlig" människa. Men att enbart träna på asfalt skulle ju skada de flesta. Jag tror inte att din son behöver oroa sig väldigt mycket över sin rygg. Känns det bra och han inte får ont av träningen så är det nog fritt fram. Självfallet måste han alltid vara lite mer rädd om sig och vara noga med sin träning och rygg. Men allsidig träning är ju något alla bör ägna sig åt.
1966 • Örebro
#3
28 december 2014 kl 16:36
Gilla
Hej Agnes!
Tack för ditt svar. Det var positivt att höra från dig och hur aktiv du är trots din stelopererade rygg. Jag håller med dig och tror på att det är viktigt att träna allsidigt och att styrketräningen alltid måste vara en del av träningen. Lycka till med din träning!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.