5 mars 2015 kl 13:56
Kul att du gillar den.
De aeroba passen, dvs alla konditionspass förbrukar energi och då kolhydrater och fett synergiskt med varandra enligt grafen i inlägget. Ju intensivare du springer, desto mer glykogen osv.
Vill du effektivisera din fettoxidation inför långlopp eller bara springer för att gå ner i vikt så ska du helst inte äta något under passen. Men annars så skulle jag säga att kolhydrattillförsel hjälper till för att få den effekt du vill från aerob träning. Du vill ha ett starkare hjärta, mer blodkärl, effektivare syrehantering vilket är tre faktorer som samtliga förbättras mer vid ökad träningsvolym och höjd intensitet. Som med all träning så måste du pusha dig själv för att kroppen ska anpassa sig.
Har du kolhydrater tillgängligt under löpningen så förbrukar du någonstans runt 3-7% mindre syre för varje steg, det är så mycket energisnålare det är att använda kolhydrater som bränsle gentemot fettsyror för musklerna. Det viktiga här är vad du använder denna syrebesparing till. Det kommer vara lättare att springa med energitillförsel, det är ingen tvekan om saken, om du då använder denna extra kraft till att öka farten en skvätt, säg -20s/min så har du där den stora vinsten.
Så det är inte kolhydraterna i sig som gör att du blir mer vältränad, men energitillförseln gör att du har en mycket mer gynnsam miljö och ökad möjlighet att öka tempot, skjuta väggen framför dig etc och därigenom få en ökad aerob effekt från passet.
Men ska du springa ultravasan eller BAMM, Keb Classic eller något annat långlopp så bör träningen inför det vara 80% utan energitillförsel och bara sista 20% vara med energitillförsel för att träna upp kroppen att hantera kolhydraterna när tävlingen väl kommer.
Hoppas det var svar på din fråga, någorlunda iaf.
Mvh Tommy