Löpning Tävlingar & Motionslopp 3 inlägg 3291 visningar

Halvmara - Köra på eller vänta

1978 • vetlanda
#1
13 augusti 2015 - 10:04
Gilla
Hej

Lite kort bakgrund: Förra våren började jag träna efter år av chips, vin och öl. Jag gick ganska snabbt ner från 93kg till 83kg. Sprang 2-3 gånger i veckan ca 5km-10km varje gång.

Vintern kom och kylan. Förutom det vakade jag under 2 månaders tid över en döende släkting vilket gjorde att träningstiden helt föll bort och snabbmaten nära sjukhuset blev ett faktum...

Hur som helst för 3 månader sedan tog jag tag i saken igen. Jag har kört på tok för hårt med 4-5 pass i veckan. Sista månaden har jag börjat cykla för att spara lite på kroppen.

Jag har hyfsat bra kondis och springer ca 10-12km per runda. Ngn runda har jag kört 17km för att testa lite. Jag ligger på ca 5:30-5:40 per km så det går inte direkt fort.

Hur som helst. Tanken på en halvmara lockar med en helmara ännu mer.

För att behålla fokus när vintern åter kommer funderar jag därför att anmäla mig till en halvmara i september, en i oktober och redan nu försöka anmäla mig till en hel mara till nästa år.

Är det för tidigt och kroppen kommer trilla i bitar? Eller tycker ni jag ska köra så länge kroppen känns bra. Jag är medveten om att kondisen troligen är bättre än själva kroppen.

Jag vägar nu 81kg och är 180cm lång, redan det är en vinst jämfört med de 88kg jag startade på för 3 månader sedan (och de 93kg jag hade förra året). Siktet är inställd på 76kg (Samma vikt som när jag slutade skolan för 18 år sedan :))

Tacksam för råd! Jag vill så gärna men är även rädd att det går lite för fort.

(Sedan är jag lite rädd att det är pinsamt att springa en halvmara på 5:40 per km när jag ser tiderna från förra året på de lopp jag kollat...)
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
13 augusti 2015 kl 10:37
Gilla
Du kan säkert springa 1-2 st halvmaraton i höst för att sedan köra igenom en i vår när du har vinterns grundträning bakom dig. Personligen skulle jag nog avvakta med maran då slitaget på kroppen är så mycket större på full distans.
Åsa Severinsson
1990 • Halmstad
#3
13 augusti 2015 kl 10:38
1 Gilla
Hej Marcus! Vilken resa du gjort! Så himla imponerande att läsa. Jag tror definitivt att du kommer att kunna springa en mara nästa år om du lägger upp en bra plan med start redan nu. När på året tänker du dig? Är det något speciellt maratonlopp du är sugen på? Vänta gärna till hösten, så hinner du ha många långpass i benen innan det är dags.

Du verkar medveten om din kropp och vad den klarar av, så tränar du bara på smart kommer det att gå riktigt bra. Du skriver själv att du tränat på tok för hårt på senaste, den insikten är bra att du har. Du kanske kan följa ett träningsprogram för tips om upplägg på träning, så får du struktur när det gäller träningen och du glömmer inte bort vilan heller. Alternativträning som cykel tror jag också är smart att fortsätta med.

Det jag reagerar på är din rädsla för kilometertiderna. Glöm det i detta läge! Du har gått från att vara fast i snabbmatsträsket till att tappa kilon och träna till ett maraton. Vilken fantastisk utveckling! Inte ett dugg pinsamt, tvärtom!

Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.